NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

To σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς όπως το θέτει το ΥΠΟΙΚ

To σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς όπως το θέτει το ΥΠΟΙΚ

Το Σχέδιο για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση εργασίας για περαιτέρω ευνοϊκές για την αγορά ρυθμίσεις, εκπονείται λίγους μήνες μετά από τη ψήφιση του καινοτόμου νομοσχεδίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση, που άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι συνεχείς πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, επιβεβαιώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την τόνωση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει στο νέο κύκλο ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Η προτεινόμενη Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς, ορίζεται από την επίτευξη στόχων οι οποίοι βασίζονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:

1. Ο πρώτος είναι η αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού της χώρας. Μεταξύ άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άμεσα φορολογικά κίνητρα στην αρχή θα εστιάζονται κυρίως στη μη φορολόγηση μερισμάτων, επανεπένδυση μερισμάτων και επενδύσεων των εισηγμένων. Σε δεύτερη φάση (εφόσον βελτιωθούν οι οικονομίες) θα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για Ταμεία και μικρο-επενδυτές.

2. Ο δεύτερος άξονας είναι οι θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρχουν φαινόμενα τύπου Folli Follie και Creta Farms τα οποία έπληξαν την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς στο εξωτερικό και φαλκίδευσαν το ήδη μειωμένο ενδιαφέρον των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.

3. Ο τρίτος είναι η δημιουργία ενός ειδικού πλαισίου, ιδιαίτερα σημαντικού, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη». Η «πράσινη» επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην κορυφή των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Και ο τέταρτος άξονας, όπως προβλέπεται στο συγκεκριμένο Σχέδιο, αφορά την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας. Τον ρόλο αυτά θα τον παίξουν ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης σε πρώτη φάση.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Σχέδιο έχει μπει σε διαβούλευση από όλους του φορείς του ελληνικού χρηματιστηρίου πλην… των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα. Μία ατυχής κίνηση βέβαια καθώς ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είχε πρόσφατα αναζητήσει μέσα από την κυβέρνηση τον τρόπο επωφελούς διαχείρισης των επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr