NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τίποτε στη ζωή δεν είναι δωρεάν και τον λογαριασμό τον φέρνουν στο τέλος

Τίποτε στη ζωή δεν είναι δωρεάν και τον λογαριασμό τον φέρνουν στο τέλος

«There ain't no such thing as a free lunch» (δεν υπάρχει κάτι σαν δωρεάν γεύμα) είναι μία λαϊκή αμερικανική έκφραση η οποία λέει ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι δωρεάν.

Αυτό σκεφτήκαμε όταν ακούσαμε (και χαρήκαμε) για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης διευκόλυνσης εργαζομένων και επιχειρήσεων τα οποία κοστολογούνται περίπου 2,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με την χθεσινή εκταμίευση από την Ε.Ε για το πρόγραμμα SURE.

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει μία «ηράκλεια» προσπάθεια να κρατήσει επιχειρήσεις όρθιες και το υπουργείο Απασχόλησης να περιορίσει την ανεργία. Σε μεγάλο βαθμό το έχουν καταφέρει και εάν βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα (υγειονομικά και οικονομικά) θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους κ.κ Σταϊκούρα και Βρούτση.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι πριν από δύο εβδομάδες ο κ. Σκυλακάκης, ως θησαυροφύλακας του ελληνικού κράτους, είπε την πικρή αλήθεια που επιβεβαιώνει το αμερικανικό ρητό. Κάθε επιπλέον παροχή είναι μελλοντική φορολογία.

Αναθεώρηση των όρων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας

Από εκεί και πέρα, ένα κράτος που το χρέος του ανέβηκε στο 206% επί του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο και το δημόσιο έλλειμμα θα αγγίξει στο τέλος του χρόνου τα 12 δισ. ευρώ θα πρέπει είτε να μπει σε κάποιο πρόγραμμα εξισορρόπησης (το λένε και Μνημόνιο) είτε εάν είμαστε τυχεροί να εναρμονιστούμε με την γενικότερη κατάσταση σε Ευρώπη και Αμερική και να διεκδικήσουμε την αποδοχή και ανοχή από τους θεσμούς της Ε.Ε μεγαλύτερου χρέους.

Η δεύτερη επιλογή συνδέεται με τις διάφορες θεωρίες που (εν μέρει) ασπάζονται πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Θεωρίες που ουσιαστικά καταλήγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε διαγραφή χρέους και αναθεώρηση των όρων του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το χρέος στην Ευρώπη του Νότου και του Βορρά έχει αυξηθεί, ο πληθωρισμός πλέον επιδιώκεται μέσω τόνωσης της ζήτησης και η ΕΚΤ θα διοχετεύσει τεράστια κεφάλαια προκειμένου να μείνει οικονομικά όρθια η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 και να επιστρέψει στην ανάπτυξη (έστω και αναιμική) το 2021. «Θεού θέλοντος και… κορονοϊού επιτρέποντος»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr