NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Γενικό Εμπορικό Μητρώο: Με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση των στοιχείων τους

Γενικό Εμπορικό Μητρώο: Με ευθύνη των εταιρειών η δημοσίευση των στοιχείων τους

​Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 5160) η απόφαση για την αυτοματοποιημένη η διαδικασία καταχώρισης πράξεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ορίζει ότι οι επιχειρήσεις, ηλεκτρονικά και αποκλειστικά με δική τους ευθύνη, θα αναρτούν στο ΓΕΜΗ, στοιχεία και πράξεις για τις οποίες είναι υποχρεωτική η δημοσίευσή τους, όπως για παράδειγμα οι οικονομικές καταστάσεις, οι ιδρυτικές πράξεις, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική υποχρέωση προβλέπεται ήδη, με το νόμο 4635/2019, ωστόσο, τεχνικά δεν ήταν εφικτή, καθώς απαιτούνταν η έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η απόφαση αυτή, υπεγράφη τώρα και «κωδικοποιεί» τη διαδικασία της αυτοματοποιημένης καταχώρισης.

Σημειώνεται ότι, εάν κρίνεται σκόπιμο, οι υπηρεσίες του ΓΕΜΗ, μπορούν να προχωρούν αυτεπαγγέλτως σε καταχωρίσεις, διορθώσεις, μεταβολές και διαγραφές πράξεων.

Επιπλέον, προβλέπεται η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου για τη διαπίστωση του βαθμού συμμόρφωσης και στη περίπτωση λάθους δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης, εκ μέρους των επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΓΕΜΗ.

Ωστόσο, αν το λάθος είναι σκόπιμο, δηλαδή υπάρχει δόλια παραποίηση των στοιχείων, τότε, τα πρόστιμα, ανάλογα με τη βαρύτητα της περίπτωσης, κυμαίνονται από 500 έως και 100.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας, το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου διπλασιάζεται και σε περίπτωση επανειλημμένης υποτροπής εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος το ποσό του προστίμου τριπλασιάζεται.

Αίτημα για διόρθωση σφάλματος, μπορεί να υποβληθεί και από έχοντα έννομο συμφέρον ή άλλη δημόσια υπηρεσία (Δικαστήρια, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Ληξιαρχείο κ.ο.κ.) αλλά και από τρίτους.

Πηγή: ert.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr