NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

To ιδιωτικό και δημόσιο χρέος δεν σβήνει. Αναχρηματοδοτείται και επιμερίζεται

To ιδιωτικό και δημόσιο χρέος δεν σβήνει. Αναχρηματοδοτείται και επιμερίζεται

Το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που έχει συσσωρευτεί μέσα στο 2020 λόγω οικονομικής αδυναμίας πληρωμών, δεν πρόκειται να διαγραφεί μέσα στο 2021, όσο και εάν κάποιοι το προτείνουν στα θεσμικά όργανα.

Οι προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για διαγραφή χρεών (προερχόμενες κυρίως από Ιταλία) αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τα θεσμικά όργανα και σαφώς αρνητικά από τις τράπεζες της Ευρωζώνης που φοβούνται διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και η διαγραφή χρεών, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται θετικά, στο τραπέζι υπάρχουν οι προτάσεις αναχρηματοδότησης του χρέους, μεταχρονολόγησης των υποχρεώσεων και επιμερισμού των δόσεων πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους θεσμούς, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και οι κυβερνήσεις, βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης μεγάλων δανείων με χαμηλότερα επιτόκια. Οι δανειολήπτες θα κερδίσουν από την διαφορά επιτοκίων ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο δάνειο.

Η δεύτερη επιλογή είναι η σταδιακή μεταχρονολόγηση των υποχρεώσεων στο 2021 και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια. Αυτές οι προτάσεις έχουν ήδη γίνει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από τράπεζες και φαίνεται ότι γίνεται ασμένως αποδεκτός από τους CEO.

Η 3η επιλογή είναι ο επιμερισμός των δόσεων σε μελλοντικές χρήσεις. Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στο 2020, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, θα επιμεριστεί σταδιακά σε πάνω από 5 χρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με non paper προς τις κυβερνήσεις, ζητά να προτείνουν οι τράπεζες και οι τοπικές εξουσίες νέους τρόπους χρηματοδότησης επιχειρήσεων, είτε μέσω εταιρικών ομολόγων, είτε μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων είτε μέσω δανεισμών (αναχρηματοδοτήσεων) προκειμένου να μειώνεται σταδιακά το ιδιωτικό χρέος και (λόγω αρνητικών επιτοκίων) να μην αυξάνεται το νέο χρέος.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό χρέος, τα χαμηλά επιτόκια που έχει δημιουργήσει η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, θα βοηθήσουν στην μείωση των υψηλών δεικτών χρέους /ΑΕΠ (ο ελληνικός δείκτης θα αγγίξει το 210%) υπό μία βασική προϋπόθεση. Ότι θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο α’ εξάμηνο 2021. Βάσει αυτής της υπόθεσης, εκτιμάται ότι ο λόγος χρέους /ΑΕΠ, με ανάπτυξη 4% του ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο 2021 θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά στα επίπεδα του 190%. Θεού θέλοντος και covid 19 επιτρέποντος…

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr