NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κύπρος
ανάγνωση

EBRD: Ολοκληρώνονται οι επενδύσεις στην Κύπρο - Έφτασαν τα 600 εκατ. ευρώ

EBRD: Ολοκληρώνονται οι επενδύσεις στην Κύπρο - Έφτασαν τα 600 εκατ. ευρώ
26_11_2020 | 14:59 26_11_2020 | 15:02
epixeiro icon Ειδήσεις | Κύπρος, Διεθνή

​Μετά από έξι χρόνια επενδύσεων συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Κύπρο τελειώνει. Καθώς η εντολή της για την Κύπρο λήγει στα τέλη του 2020, θα σταματήσει να επενδύει σε νέα έργα στο νησί, αλλά θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το υπάρχον χαρτοφυλάκιο.

Κατά τη λειτουργία της στην Κύπρο, μέσω ενός συνδυασμού επενδύσεων, πολιτικού διαλόγου και τεχνικής βοήθειας, η Τράπεζα αναφέρει πως «συνέβαλε σημαντικά στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008».

Η EBRD επένδυσε στον τραπεζικό τομέα, υποστήριξε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ασχολήθηκε με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής και παρείχε εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το νησί, «προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Η EBRD υποστήριξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα, «ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μέσω επενδύσεων σε μετοχές σε δύο συστημικές τράπεζες - την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Μέσω αυτών των επενδύσεων, υποστήριξε ενεργά τα επιτυχή πρότυπα αναδιάρθρωσης και εταιρικής διακυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να διευκολύνει μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη».

Η EBRD προώθησε τη διεθνή ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση του εμπορίου σε συνεργαζόμενες τράπεζες και τοπικές επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP). Στο πλαίσιο του TFP, 340 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε τοπικές τράπεζες σε περισσότερες από 600 συναλλαγές.

Στον τομέα της ενέργειας, η Τράπεζα υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία πέντε ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Παρείχε επίσης δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ στην ΔΕΦΑ για την ανάπτυξη νέων υποδομών.

Τον Νοέμβριο του 2015, η EBRD ξεκίνησε το πρόγραμμα «Συμβουλές για μικρές επιχειρήσεις», το οποίο έκτοτε έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 270 συμβουλευτικά προγράμματα για ΜμΕ σε ολόκληρο το νησί. Επιπλέον, εκατοντάδες ΜμΕ επωφελήθηκαν από προγράμματα κατάρτισης και καθοδήγησης.

Τον Μάιο του 2017, η EBRD πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριο και το επιχειρηματικό φόρουμ στην Κύπρο. Τον Ιούνιο του 2017, η EBRD έλαβε τιμητικό βραβείο για τις συνεισφορές της στην οικονομία της Κύπρου από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr