NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Καλύτερη προστασία των καταναλωτών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Καλύτερη προστασία των καταναλωτών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
27_11_2020 | 11:06 27_11_2020 | 11:07
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

​Μεγαλύτερες προσπάθειες για την απομάκρυνση των μη ασφαλών προϊόντων από την αγορά της ΕΕ και προσαρμογή των κανόνων ασφάλειας των προϊόντων στην ψηφιακή εποχή ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. Το ψήφισμα για την ασφάλεια των προϊόντων στην ενιαία αγορά εγκρίθηκε με 688 υπέρ (οκτώ κατά και μία αποχή).

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν εντός της ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφάλειας - είτε κατασκευάζονται εντός είτε εκτός της ΕΕ - προκειμένου να διασφαλιστεί δικαιότερος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, η ιχνηλασιμότητα, και η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών για τα προϊόντα στους καταναλωτές.

Οι Ευρωβουλευτές προτρέπουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις αγορές να λάβουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση παραπλανητικών πρακτικών, επιμένοντας ότι εάν δεν τηρούνται οι κανόνες, τα προϊόντα που ενέχουν κίνδυνο για την ασφάλεια, περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες ή έχουν μη ασφαλές λογισμικό, θα πρέπει να ανακαλούνται αποτελεσματικά από την αγορά της ΕΕ και ότι το σύστημα εποπτείας πρέπει να βελτιωθεί.

Τονίζουν, επίσης, ότι είναι βασικό να προσαρμοστούν οι κανόνες ασφάλειας των προϊόντων στην ψηφιακή μετάβαση. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες πρέπει να είναι ασφαλείς. Για να διασφαλιστεί αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί έλεγχοι για τη δοκιμή προϊόντων υψηλού κινδύνου που χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη, λένε.

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στα διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υπογραμμίζοντας ότι είναι υψίστης σημασίας τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδίως ιατρικός και προστατευτικός εξοπλισμός, να είναι ασφαλή.

Πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τη Δευτέρα τη Νέα Ατζέντα των Καταναλωτών με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders. Ο Επίτροπος τόνισε ότι οι εκθέσεις ασφάλειας και βιωσιμότητας των προϊόντων του φωτίζουν πολλές από τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες που περιγράφονται στη νέα στρατηγική.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη νέα ατζέντα, αλλά επέστησαν επίσης την προσοχή σε ορισμένα ζητήματα, όπως το πώς παραβιάστηκαν ευρέως τα δικαιώματα των επιβατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους καταναλωτές να μην λαμβάνουν αποζημίωση ή να περιμένουν πολύ καιρό για αυτήν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr