NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Πώς να πάρετε τραπεζικό δάνειο στις δύσκολες εποχές του covid 19

Πώς να πάρετε τραπεζικό δάνειο στις δύσκολες εποχές του covid 19

​Από τον Οκτώβριο και μετά, στην αγορά είναι γνωστό ότι έχουν αρχίσει να περιορίζονται τα δάνεια. Το πρώτο lockdown δημιούργησε κύμα νέων «κόκκινων δανείων», ενώ το δεύτερο lockdown θα επιδεινώσει την κατάσταση για τις επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα.

Παλιοί και καλοί πελάτες των τραπεζών δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο προς τις «ανοικτές γραμμές» τραπεζικής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ρευστότητα.

Οι τράπεζες θέλουν να διατηρήσουν σε επίπεδα κάτω του 30% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και επιλέγουν πελάτες οι οποίοι είναι φερέγγυοι αλλά κυρίως θα παραμείνουν φερέγγυοι στο επόμενο διάστημα. Οι επιχειρήσεις καταστρώνουν νέα business plans που έχουν ως βασικό στόχο να διατηρήσουν την ρευστότητά τους σε υψηλά επίπεδα ακόμη και εάν χρειαστεί να υποβληθούν σε προγράμματα περικοπής κόστους.

Οι τράπεζες, θέτουν σημαντικούς όρους:

  1. Πρόγραμμα περικοπής ελαστικών δαπανών μέχρι 25% επί του πραγματοποιηθέντος τζίρου
  2. Παρουσίαση του σχεδιασμού των μελλοντικών ταμειακών ροών ανά μήνα ή 15μερο για το 2021
  3. Διεύρυνση της συνεργασίας της επιχείρησης με την (εκάστοτε) τράπεζα, μέσω τραπεζο-ασφαλιστικών προϊόντων, επενδυτικών προϊόντων και ότι παραπάνω θα μπορούσαν να πάρουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 30% των πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων από τις τράπεζες αποδίδεται σ’ αυτή την έμμεση πίεση και κατεύθυνση των τραπεζών.
  4. Αυξημένα όρια εγγυήσεων επί των παγίων των επιχειρήσεων
  5. Μειωμένα όρια χορηγήσεων. Η σημαντική διαφορά εδώ, είναι ότι οι ίδιες οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους να μην πάρουν ολόκληρο το ποσό της εκταμίευσης αλλά σε μικρές και περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος χρηματοδοτήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που ξεκίνησε από τον Απρίλιο 2020 και οι τράπεζες θα καταστρώσουν τα σχέδιά τους για το 2021. Οι εκτιμήσεις στην τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι εάν οι εξελίξεις με τον covid 19 είναι θετικές και υπάρξει ανάπτυξη άνω του 4% στην ελληνική οικονομία μέσα στο α’ εξάμηνο, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μέχρι και 7-8 δισ. ευρώ την ελληνική οικονομία. Εάν ο προγραμματισμός αυτός αποτύχει, τότε οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα περιοριστούν μέχρι τα 4 δισ. ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr