NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Γιατί δυσκολεύεται η Ελλάδα να προσελκύσει ιατρικές επενδύσεις

Γιατί δυσκολεύεται η Ελλάδα να προσελκύσει ιατρικές επενδύσεις

Οι επενδύσεις σε ιατρικές εφαρμογές και τεχνολογία στην Ελλάδα αποτελούν μόνο το 5% επί των συνολικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο λόγος που οι ιατρικές επενδύσεις δεν έχουν κινηθεί έντονα είναι γιατί απαιτούν αυξημένα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη (R&D), την διασύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις κλινικές και βέβαια την δυνατότητα χρήσης placebo ως μέσο κλινικών δοκιμών. Επιπλέον το κόστος για την εισαγωγή νέων μορφών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι αυξημένο και ο χρόνος απόσβεσής τους πολύ μεγάλος.

Για παράδειγμα οι περισσότερες επενδύσεις σε ιατρική τεχνολογία από αμερικανικές εταιρείες στην Ευρώπη, γίνονται στην Ιρλανδία και την Σκωτία. Από εκεί και πέρα, πολύ ψηλά στη λίστα των ευρωπαϊκών κρατών σε ιατρικές επενδύσεις βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ενώ η Βρετανία είναι παραδοσιακά μέσα στην πρώτη 5άδα.

Στην Ελλάδα, τα ιδιωτικά κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης προέρχονται κυρίως από τις φαρμακοβιομηχανίες (εγχώριες και ξένες). Η διασύνδεση των ιατρικών επενδύσεων με την πανεπιστημιακή κοινότητα παραμένει ένας στόχος που δεν έχει επιτευχθεί εξαιτίας πολιτικών και κομματικών αντιδράσεων. Προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ στο Ηράκλειο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και βέβαια την Ιατρική Σχολή στο ΑΠΘ.

Το κόστος κεφαλαίου για την εισαγωγή ιατρικών επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό καθώς μία μικρή επένδυση σε ιατρική τεχνολογία αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Εάν πάμε σε μεγαλύτερες επενδύσεις το κόστος κεφαλαίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση τόσο μεγάλων επενδύσεων μπορεί να γίνει είτε από πολύ μεγάλους ‘παίκτες’ στις ιδιωτικές κλινικές , είτε από funds. Οι τράπεζες μετά από παλαιά προβλήματα που αντιμετώπισαν με τις δανειοδοτήσεις τους, κρατούν επιφυλακτική στάση.

Η Pfizer επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει στον κόσμο. Το hub δηλαδή της Θεσσαλονίκης, θα αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της και θα είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Στόχος της Pfizer είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Όγκων Δεδομένων, στον πολυχώρο «Phoenix Center», το οποίο θα οδηγήσει και στην ανακάλυψη νέων θεραπειών που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των ασθενών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr