NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» συμπληρώνουν 30 χρόνια στην Ελλάδα

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» συμπληρώνουν 30 χρόνια στην Ελλάδα

Τα 30 του χρόνια συμπληρώνει φέτος το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το οποίο ιδρύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1990. «Τρεις δεκαετίες μετά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετρούν εμπειρίες, προκλήσεις, αγωνίες, νίκες αλλά και απώλειες. Μετρούν, όμως, και την αμέριστη και αδιάκοπη υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας».

Από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τον πόλεμο στο Κόσοβο, μέχρι τον σεισμό στην Αϊτή, τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και την πανδημία Covid-19 που σαρώνει όλο τον πλανήτη, «οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη».

Δεκάδες Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό έφυγαν και φέτος εν μέσω πανδημίας για αποστολή σε Ινδία, Μαλάουι, Νότιο Σουδάν, Κένυα, Λιβύη, Ιορδανία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λίβανο, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μπανγκλαντές, Σουδάν, Καμερούν, Μπουρκίνα Φάσο, Παλαιστίνη, Υεμένη, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Ιορδανία. Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις, βρέθηκαν, επίσης, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη.

«Σε ένα περιβάλλον αποκλεισμού και ποινικοποίησης, η άμεση πράξη της προσφοράς βοήθειας στον συνάνθρωπο σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές είναι η πιο ξεκάθαρη θέση. Είμαστε περήφανοι που έχουμε επιλέξει αυτή τη θέση 30 χρόνια τώρα. Οι ανθρωπογενείς κρίσεις συνεχώς αυξάνονται και όσο και να ευχόμαστε να μην χρειάζεται η παρέμβασή μας, θα συνεχίσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε να προσφέρουμε βοήθεια χωρίς διακρίσεις στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς» τονίζει η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Η συρρίκνωση του ανθρωπιστικού πεδίου είναι πλέον δεδομένη και οι επιθέσεις σε ιατρικές δομές και νοσοκομεία συστηματικές. Οι επιθέσεις είναι τόσο βίαιες που έχουν στόχο ακόμα και βρέφη και μητέρες, όπως έγινε πρόσφατα με την επίθεση στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν» όπως τονίζουν ίδιοι. Επίσης μιλούν για της Μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας επιθέσεις που συμβαίνουν καθημερινά σε Συρία, Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, θεσμικά και άλλου τύπου εμπόδια που χρειάζονται να υπερβαίνουν συνεχώς οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και στην Ελλάδα.

Τέλος, αναφέρουν ότι «Παρά τις δυσκολίες, όμως, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, προσφέροντας ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη και ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια. Μοναδικός στόχος είναι η ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη. Η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη σε όλους όσοι δεν αφήνουν τα σύνορα να γίνουν εμπόδιο στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr