NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η μέρα του Greek Economic Summit 2020

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η μέρα του Greek Economic Summit 2020

Με επιτυχία συνεχίστηκε για 2η ημέρα, οι εργασίες του Greek Economic Summit-GES2020, το οποίο πραγματοποιείται από Τρίτη 1 Δεκεμβρίου έως Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου σε ψηφιακή μορφή και διοργανώνεται, για 31η συνεχή χρονιά, από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με τη στρατηγική συνεργασία των U.S. Chamber of Commerce και Atlantic Council.

Στην «ψηφιακή συζήτηση» φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες, με σημαντικό ρόλο στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας αλλά και παγκόσμια εμβέλεια, όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας και ο Goodman Professor, Practice of Diplomacy and International Relations, Harvard Kennedy School, U.S.A, Nicholas Burns. Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ όσον αφορά στη διπλωματία αλλά και την οικονομία, αναφέρθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μέλλον της χώρας μας, ως γέφυρα τριών ηπείρων, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία Ανατολής-Δύσης στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας. Για τον εκλεγμένο Αμερικανό Πρόεδρο Baiden, σημείωσε πως έχει αποδείξει επί δεκαετίες, ότι αποτελεί φίλο της χώρας μας και γνωρίζει τις εξελίξεις στην περιοχή. «Από την αρχή της πολιτικής του καριέρας, ο κ. Baiden, ήταν κοντά στο ελληνικό στοιχείο, αλλά και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ως αντιπρόεδρος, είχε χρεωθεί από τον τότε Πρόεδρο Ομπάμα τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και γι' αυτό βρισκόταν σε στενή επικοινωνία μαζί μου κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πανδημία και τις εξελίξεις στην οικονομία την επόμενη μέρα, τόνισε: «Εκτιμώ πως δεν πρέπει να μιλάμε για παρεμβάσεις στα "σημεία" αλλά απαιτείται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Παρουσιάζεται μία μεγάλη ευκαιρία, με τους πόρους και τις δυνατότητες που υπάρχουν, παρά την κρίση, ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα καθώς υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν σωστά αυτοί οι πόροι, αλλά αυτό, απαιτεί ένα διαφορετικό μοντέλο. Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να χαρακτηρίζεται από μία στροφή στην ποιότητα, μία στροφή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στη βάση της μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά στη βάση της αύξησης της παραγωγικότητας, ενσωματώνοντας τη συλλογική γνώση, τις αυξημένες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού και την καινοτομία».

Στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και στις προτεραιότητες που έχει θέσει, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει από την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Τόνισε ότι με την χρήση των 31,5 δις. Ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης, δεν θα στηριχθεί μόνο η ανάπτυξη αλλά θα υπάρξει αλλαγή και του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει νέες επενδύσεις. Σχολιάζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, δήλωσε: «Οι προτεραιότητες του Σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη στήριξη της περιφέρειας».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά σε τρεις ακόμη βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της οικονομίας. «Επιδίωξή μας είναι ο μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, με αύξηση της ποσότητας και της παραγωγικότητας, με βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου και με ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ – κυρίως αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων – προκειμένου η ελληνική οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε θέσει και υλοποιούμε τις εξής προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα. Η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, μειώσαμε το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, στο 24%. Μειώσαμε τη φορολογία διανεμόμενων κερδών, στο 5%. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αναμορφώσαμε τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9%. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Δεύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. «Η συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας από το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Και αναμένεται να ξεπεράσει, μέσα από αυτά μόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα 12 δισ. ευρώ το 2020», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Η τρίτη προτεραιότητα είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Ακόμη και μέσα στην πανδημία, ο μεταρρυθμιστικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν εκτροχιάστηκε, αλλά συντελέστηκε και ουσιαστική πρόοδος».

Τους 5 βασικούς άξονες πολιτικής του Υπουργείου για τον ενεργειακό τομέα του αύριο, περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης με στόχο όπως είπε, να δοθεί μια πράσινη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία μας. Αναλυτικά σημείωσε, ότι ο πρώτος άξονας είναι η απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο δεύτερος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο τρίτος άξονας αφορά στις Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις των νησιών, τέταρτος η Ηλεκτροκίνηση και πέμπτος η Ενεργειακή Αναβάθμιση. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ενεργειακός τομέας βιώνει μια περίοδο ριζικής μετάβασης, γίνεται πιο πράσινος, πιο ψηφιακός, πιο ευέλικτος ενώ αυτή η μετάβαση βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τα δεδομένα σε όλους τους τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τον τουρισμό. Αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για όλους. Όμως πάνω από όλα δημιουργεί ευκαιρίες. Και η Ελλάδα βλέπει την πράσινη μετάβαση ως μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, με οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στην τοποθέτησή του, στην ενότητα «How Fast Growing Scale Ups Can Boost the Greek Economy» ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Elevate Greece για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το οποίο συμπλήρωσε σχεδόν ενάμιση μήνα λειτουργίας. «Έχει εξελιχθεί με μεγάλη ταχύτητα και θα είναι το βασικό μας εργαλείο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο ελληνικό κράτος να «απολαύσουν» συγκεκριμένα κίνητρα» σημείωσε σχετικά. Παράλληλα ο κ. Δήμας μιλώντας για τις επόμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου, αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι δεν υπήρχε στο παρελθόν στην Ελλάδα, ένας χώρος, ένα πεδίο το οποίο να αποτελεί ένα σημείο καινοτομίας. «Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση εντοπίσαμε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στον Πειραιά και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μπορέσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το έργο. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε την πρώτη φάση αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας, επισήμως, προκειμένου να βρούμε δυνητικούς επενδυτές και εταιρείες, που θα θελήσουν να χτίσουν και να ξεκινήσουν να λειτουργούν σε αυτή την περιοχή, σε αυτή την περιφέρεια καινοτομίας» εξήγησε ο κ. Δήμας.

Την έντονη ανησυχία του για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Nicholas Burns, Goodman Professor, Practice of Diplomacy and International Relations, Harvard Kennedy School, U.S.A. «Ανησυχώ πραγματικά ως κάποιος, ο οποίος θέλει να βλέπει να υπάρχει σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και προσωπικά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν το έχει παρακάνει, σε ό,τι αφορά στις αμφισβητήσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Είναι αναμφισβήτητο πού βρίσκονται τα όρια, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» τόνισε και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα, η τουρκική κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω, είναι προσωπική μου άποψη αυτή, και αυτές οι πολύ επιθετικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου να σταματήσουν και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου».

Αναφέρθηκε ακόμη στην εκλογή του Joe Biden και τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από αυτή την αλλαγή στον Λευκό Οίκο. «Υπήρξα σύμβουλος, αρκετούς μήνες για την εκστρατεία Μπάιντεν, και μελέτησα όλες τις ανακοινώσεις που έκανε. Γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι φίλος της Ελλάδας για πάνω από 40 χρόνια. Μίλησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία λέγοντας ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν μια λάθος κίνηση. Υποστηρίζει σθεναρά την ελληνική εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία και είναι ένας άνθρωπος, υπέρ του ΝΑΤΟ, ως κάποιος που πιστεύει ότι η ΕΕ, είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, όχι ένας ανταγωνιστής όπως την περιέγραφε ο κ. Trump, αλλά ένας φίλος, ένας στρατηγικός εταίρος. Στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει δίπλα της έναν άνθρωπο, έχει μία νέα διοίκηση, μία νέα κυβέρνηση η οποία θέλει να χτίσει τέτοιου είδους σχέσεις. Ειλικρινά, θαυμάζω τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Μητσοτάκη, τον γνωρίζω πολλά χρόνια, θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός πρωθυπουργός και νομίζω ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν στο μέλλον».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr