NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της αγοράς: Οι βρυχηθμοί που σπάνε τα αυτιά των ασφαλιστών

Περισκόπιο της αγοράς: Οι βρυχηθμοί που σπάνε τα αυτιά των ασφαλιστών

Τα γεωπολιτικά βράζουν και κοχλάζουν. Η Ιντερπόλ εντείνει τις προειδοποιήσεις, πως το σύμπαν ξεχειλίζει από θυμό και πως επίκεινται αναταράξεις. Κράτη φέρεται να βρίσκονται πίσω από διαδικτυακές παράνομες εισβολές στα άδυτα των εμπιστευτικών πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων που διατηρούν επιχειρήσεις κρίσιμων συμφερόντων. CEO επιχειρήσεων έχουν πάρει θέσεις θεατών στα ίδια τους τα αρχηγεία. Η επικοινωνία έχει χαθεί.

Να θυμώσουμε για όλα αυτά ή όχι και πόσο, ποιοι και με ποιους; Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με τον σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Και πάμε, τι δουλειά έχουν όλα αυτά με τις ασφάλειες. Θα έλεγε κανείς, καμία. Ας μην βιαστούμε, τον φόβο και την βιασύνη δεν πρέπει να τους έχουμε οδηγούς μας. Πάμε να τα δούμε τα νομίσματα και από τις δύο όψεις.

Αρχηγεία χάκερς vs Αρχηγεία μεγάλων ασφαλιστικών Ομίλων και Φαρμακευτικών

Θεατές στις εταιρείες που διοικούν έχουν γίνει τα υψηλόβαθμα στελέχη. Οι χάκερς σε θέσεις μάχης χτυπούν από όλες τις γωνίες. Τα βέλη τους εκτοξεύονται προς τις φαρμακευτικές (που είναι νούμερο ένα στόχος), προς τις ασφαλιστικές, προς οργανισμούς υγείας. Τι κοινό μεταξύ τους έχουν αυτές οι τρεις; Εμπιστευτικές πληροφορίες και πολλά προσωπικά δεδομένα.

Στέλνουν τα ransomware, ρίχνουν τα συστήματα και ζητούν λύτρα να τα ανεβάσουν, είτε να μην βγάλουν στην μαύρη αγορά τα προσωπικά δεδομένα που έχουν βουτήξει. Η βρετανικών και σουηδικών συμφερόντων εταιρεία που έχει το εμβόλιο για την αναχαίτιση του covid-19, άλλες μεγάλες εταιρείες υγείας, και φαρμακευτικές βρέθηκαν στο στόχαστρο των χάκερς. Τρεις ημέρες πέρασαν που χτυπήθηκε Ισραηλινή Ασφαλιστική. Οι χάκερς σήκωσαν προσωπικά δεδομένα, εργαζομένων, πελατών και δημόσιων λειτουργών. Η Μαύρη Σκιά, όπως έχει βαφτιστεί η Ομάδα των χάκερς βούτηξε και πληροφορίες τεχνικού περιεχομένου και μετά τι άλλο, ολοκλήρωσε το έργο της, ρίχνοντας τα συστήματα.

Η τηλέ-εργασία διευκολύνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των χάκερς καλύτερα από άλλο μέσο. Και δεν είναι μόνο αυτό, μας λένε οι ασφαλιστικές που αναζητούν τις αιτίες, γιατί διαφορετικά δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για αποζημιώσουν. Είναι τα λάθη που κάνουν οι εργαζόμενοι, είναι η τσιγκουνιά των επιχειρήσεων να μην δώσουν λεφτά για να ασφαλίσουν τα συστήματα τους, είναι η άγνοια, είναι και η μη σωστή οργάνωση των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν εξ αποστάσεως εργασία, στηρίζονται, οι περισσότερες στον προσωπικό εξοπλισμό των εργαζομένων. Φτάνει όμως μας λένε ένα χτύπημα για να φέρει τα πάνω - κάτω.

Γράφει αγγλόφωνη εφημερίδα του Κιότο, 607 οργανισμοί αλώθηκαν στην Ιαπωνία, μεγάλες εταιρείες, δημόσια νοσοκομεία, για κυβερνητικοί οργανισμοί. Τα συστήματα cloud δεν είναι στο απυρόβλητο, καταρρίπτονται και έχουν κινδύνους.

Για δυο πράγματα δεν πρέπει να θυμώνει ποτέ κανείς: Γι’ αυτό που μπορεί να διορθώσει και γι’ αυτό που δεν μπορεί να διορθώσει. Ας μην ασχοληθούμε με αυτά που δεν γίνεται να διορθωθούν, είναι δουλειά για άλλους. Ας δούμε αυτά που μπορούν να διορθωθούν.

Όσο και αν δεν θέλουν να το δουν, οι επιχειρήσεις, τους χάκερς δεν τους αποφεύγουν. Τέτοια «κεφάλια» δεν πάνε χαμένα. Το μόνο που μπορεί να παίξουν οι επιχειρήσεις είναι άμυνα στην επίθεση, με cyber ασφάλιση. Αν ξέρει κάποιος κάτι άλλο, ας μας το πει. Αλλά ας μας πουν και οι ασφαλιστές, αν έχουν όλα τα προγράμματα που θα ήθελαν οι επιχειρήσεις, γιατί ανάγκη από ανάγκη διαφέρει.

Καζάνι που βράζει

Η γη κοχλάζει σαν καζάνι και είναι έτοιμη να ξεχειλίσει, τα συνεχόμενα, ενίοτε και χωρίς λογική μέτρα ,κατά του κορονοϊού κυοφορούν θυμό και συγκρούσεις. Η Ιντερπόλ έχει εκδώσει προειδοποίηση για αυτό αλλά και για κίνδυνο να βγουν στην αγορά προς πώληση πλαστά εμβόλια.

Ουκ ολίγες εστίες, τρομοκρατία, συγκρούσεις, ξεσπάσματα ακραίων γεγονότων, εκπατρισμοί, απαγωγές, λύτρα, τρομοκρατικές ενέργειες πολιτικού περιεχομένου, βρίσκονται στα συστατικά των γεωπολιτικών κινδύνων. Θα κρατηθεί η Ελλάδα εκτός, ή θα βρεθούν σε άλλους είδους διλήμματα οι επιχειρήσεις. Πάντως όπως έγραψα και παραπάνω, η βιασύνη δεν πρέπει να μας οδηγεί να πάρουμε αποφάσεις, αλλά ούτε και ο φόβος. Ας περιμένουμε την έκθεση κινδύνων της ΑΟΝ με τους διαδραστικούς χάρτες να δούμε τι έχει να μας πει και να δούμε αν οι ασφαλιστές εδώ, είναι έτοιμοι να πάρουν τέτοιους κινδύνους

Και η άλλη όψη του νομίσματος

Ας μας πει η ασφαλιστική αγορά αν είναι έτοιμη απέναντι σε μία ακόμα νέα πραγματικότητα. Είναι έτοιμη να ασφαλίσει τον χώρο του θεάματος και πώς θα κάνει underwriting για να τιμολογήσει τον κίνδυνο; Πώς μπορούν οι ασφαλιστές να τιμολογήσουν και να ασφαλίσουν στο χώρο του θεάματος των σπορ για παράδειγμα το κόστος των χαμένων εσόδων. Ο χώρος του θεάματος και των σπορ ήταν δουλειές «χρυσάφι» κάποτε.

Και τώρα; Ας πούμε κάποια πράγματα που δεν έχουν ακουστεί. Η πανδημία και η αγάπη για τηλέ… (όπως θέλετε ελεύθερα διατυπώστε το) προκαλεί κάποιες μόνιμες αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα βλέπουν αθλητικά θεάματα από το σπίτι τους.

Μην «εγγίζετε»

Οι άνθρωποι που τρέμουν τον κορονοϊό στην μετά-κορονοϊό εποχή θα στραφούν στην ψυχαγωγία του «γυαλιού» . Οι ίδιοι θα παρακολουθούν συνέδρια και θα επισκέπτονται εκθέσεις κρατώντας στο χέρι ένα τηλεχειριστήριο. Θα μπαίνουν σε συναυλίες ανοίγοντας ένα αρχείο. Αυτό μεταφράζεται σε αλλαγές συνηθειών, οπτικές, προοπτικές και για τις επιχειρήσεις, λιγότερα διαφημιστικά έσοδα. Αλλαγές λοιπόν στα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστών.

Πώς θα τιμολογηθεί ο νέος κίνδυνος στην υγεία

Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής, η καθιστική ζωή και η αποστείρωση για λόγους υγείας, διπλασιάζουν τα προβλήματα στην υγεία, από τις μικρές ηλικίες, που όσο περνά ο καιρός τα προβλήματα θα αυξάνονται. Πριν καιρό είχε γράψει και η Allianz μία καλή ανάλυση ότι χειροτέρευσε το επίπεδο υγείας των γυναικών μεταξύ 35 - 45 ετών λόγω του τρόπου της ζωής τους. Από την μελέτη δεν εξαιρούνται οι άντρες με τα προβλήματα να ξεκινάνε για αυτούς πολύ νωρίς. Μάλλον έχουμε και εδώ να δούμε αλλαγές στα ασφάλιστρα υγείας.

Μην ανακατεύεσαι στις δουλειές των μάγων γιατί είναι ευαίσθητοι και θυμώνουν εύκολα, γράφει ο J.R.R. Tolkien, Άγγλος συγγραφέας.

Ο λόγος για την Εθνική Ασφαλιστική. Χρειαζόμαστε μαγική σφαίρα για να δούμε τι θα γίνει; Ανακοινώσεις - ανακοινώσεις - ανακοινώσεις. Ακούμε CVC και CVC και υπογραφές δεν βλέπουμε, στο μεταξύ το τίμημα πέφτει ή τα αποτελέσματα που έβγαλε η Εθνική Ασφαλιστική θα το σπρώξει προς τα πάνω; Λέτε η μαγική σφαίρα να ρίξει φως στο δρόμο για IPO; Κανένας δρόμος δεν «φωτίζεται» καλά.

Η HDI Global ασφαλίζει το εμβόλιο

Να πούμε κλείνοντας ότι η HDI Global ασφαλίζει παγκοσμίως την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Covid19. Το εμβόλιο έχει πολλούς κινδύνους, είναι όμως η ασφαλιστική που έχει παγκόσμια εξειδίκευση στους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους. Έτσι θέτει σε επαναλειτουργία τις μηχανές της οικονομίας, προωθεί και στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr