NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας κάτω όμως από προϋποθέσεις

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας κάτω όμως από προϋποθέσεις

Θετική είναι κατ' αρχήν η κυβέρνηση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη για μείωση και ενιαιοποίηση των φορολογικών συντελεστών υπό την αίρεση να μην μπούμε στο β' τρίμηνο 2021 με «ανοικτές πληγές» από τον κορονοϊό.

Την άποψη ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα και μάλιστα σε εποχές που χρειάζεται αύξηση απασχόλησης εξέφρασαν -σύμφωνα με πληροφορίες- και ο κ. Σταικούρας και ο κ. Σκυλάκακης προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται ότι συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει βάσιμη συζήτηση για τον τρόπο μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών παρά μόνο εάν βγούμε από την πανδημία, όταν ξεκινήσουν κάποιες μεγάλες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και εφ' όσον υπάρξει αποδοχή από την Ε.Ε. Πολλά εάν, όταν, εφόσον.

Ανώτατα στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών και τεχνοκράτες από οικονομικούς φορείς, θεωρούν ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων και του αρνητικού πληθωρισμού είναι η κατάλληλη περίοδος για να προχωρήσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα οφέλη από τη μείωση αυτή θα είναι μεγάλα για την επιχειρηματικότητα. Τόσο το ΙΟΒΕ όσο και το ΚΕΠΕ σε παλαιότερες μελέτες τους είχαν επισημάνει ότι μία σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και η ενοποίηση των φόρων θα βοηθήσει στην αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Οι 3 αυτοί παράγοντες είναι αλυσιδωτοί και συνδυάζονται.

Οι αλλαγές θα γίνουν πάνω στα πλαίσια του ν. 4646/2019 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2019, για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αποκτούν φέτος τα φυσικά πρόσωπα και θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή, εντός του 2021, οι παρακάτω αλλαγές στην κλίμακα φόρου εισοδήματος:

  • Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή μειωμένου από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.
  • Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα κέρδη από αγροτικές δραστηριότητες ασκούμενες από κατ’ επάγγελμα αγρότες
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr