NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Google: Την πόρτα της εξόδου είδε κορυφαία επιστήμονας της ηθικής του AI

Google: Την πόρτα της εξόδου είδε κορυφαία επιστήμονας της ηθικής του AI

​Η Timnit Gebru, η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες ερευνήτριες της Google γύρω από θέματα τεχνητής νοημοσύνης, λέει ότι η εταιρεία την απέλυσε ξαφνικά. Η τεχνική συνεπικεφαλής της Ομάδας Ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης ισχυρίζεται ότι οι διαχειριστές της εταιρείας ήταν αναστατωμένοι για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στους συναδέλφους της.

Στο συγκεκριμένο email, εξέφραζε την απογοήτευσή της γύρω από το ότι οι διευθυντές προσπαθούσαν να την κάνουν να ανακαλέσει ένα ερευνητικό έγγραφο. «Σε συνάντηση, ο διευθυντής του διευθυντή σας λέει ότι "έχει αποφασιστεί" να αποσύρετε αυτό το έγγραφο έως την επόμενη εβδομάδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ίδια.

Μετά την αποστολή του email, η Gebru είπε στους διευθυντές της εταιρείας ότι πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να παραμείνει στην Google. Διαφορετικά, θα έπρεπε να εργαστεί για ένα σχέδιο μετάβασης.

Η Megan Kacholia, αντιπρόεδρος μηχανικής της Google Research, αποδέχθηκε την παραίτηση της Gebru. Η Kacholia πρόσθεσε: «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το τέλος της απασχόλησής σας θα πρέπει να συμβεί γρηγορότερα από ό, τι αντικατοπτρίζει το email σας, επειδή ορισμένες πτυχές του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στείλατε χθες το βράδυ σε μη διευθυντικούς υπαλλήλους αντικατοπτρίζουν συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις προσδοκίες της Google». Στο Twitter, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για την απόλυση της προήλθε από τον επικεφαλής AI της Google, Jeff Dean.

Η Gebru είναι διάσημη για το έργο της στην «αλγοριθμική προκατάληψη», ιδιαίτερα στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Το 2018, συνέγραψε μια μελέτη με την Joy Buolamwini που έδειχνε ότι τα ποσοστά σφάλματος για τον εντοπισμό ατόμων με πιο σκούρο δέρμα ήταν πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά σφάλματος για την ταυτοποίηση ατόμων με λευκό δέρμα, εν μέρει επειδή τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση αλγορίθμων προέρχονταν κυρίως από λευκούς.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr