NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία | Διεθνή
ανάγνωση

TechReport: Συμφωνίες δισεκατομμυρίων, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

TechReport: Συμφωνίες δισεκατομμυρίων, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Στο σημερινό TechReport ξεκινάμε από συμφωνίες δισεκατομμυρίων και φτάνουμε μέχρι την Ελλάδα του 2020, στην εποχή του «ψηφιακού μετασχηματισμού». Και κλείνουμε με ενδιαφέρουσες εξελίξεις από την αγορά της κινητής τηλεφωνίας και των δικτύων 5G, που αναμένεται να «επεκταθούν» μέσα στην επόμενη χρονιά.

Το ποσό των 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα «δώσει» η Salesforce για να εξαγοράσει την γνωστή business communication πλατφόρμα Slack. Ένα από τα εργαλεία που έχουν δει σημαντική ανάπτυξη, ελέω πανδημίας, κορονοϊού και εργασίας από το σπίτι. Ο ίδιος CEO της Slack, Stewart Butterfield, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ως ένα από τα σημαντικότερα deal που έχουν γίνει στη συγκεκριμένη αγορά.

Και καθώς ολοένα και περισσότεροι απασχολούνται μέσω τηλεεργασίας, δεν λείπουν και οι αποφάσεις που φέρνουν αντιδράσεις. Όπως με εκείνο το χαρακτηριστικό στην πλατφόρμα Microsoft 365 που έδινε την δυνατότητα στους διαχειριστές να έχουν πρόσβαση σε έναν «δείκτη παραγωγικότητας» για τους εργαζομένους. Η εταιρεία απολογήθηκε και άλλαξε τη λειτουργία του, προσφέροντας δεδομένα μόνο σε επίπεδο οργανισμού.

Πάντως, επιστρέφοντας για λίγο στην κατηγορία των «deals», την περασμένη εβδομάδα έκλεισε μια ακόμη σημαντική συμφωνία, που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις εδώ και αρκετό καιρό. Ο λόγος για την εξαγορά της Singular Logic από την «συμμαχία» των Epsilon Net και Space Hellas, έναντι ενός ποσού που φτάνει τα 18,05 εκατ. ευρώ, με αναλογία 50% για την καθεμία εκ των δύο. Η Singular Logic μεταβιβάζεται απαλλαγμένη από το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της.

Παραμένοντας στην Ελλάδα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, «για το εγχειρίδιο που περιγράφει τη στρατηγική της χώρας για τη μετάβαση στην Ψηφιακή Ελλάδα, σύμφωνα με τον Νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες». Η διαβούλευση θα διεξαχθεί μέσω του opengov και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που χρειάζεται υποστήριξη σε κάποιους τομείς. Για παράδειγμα, ο ΣΕΒ λέει πως μόλις το 3% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αξιοποιούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, έναντι 45% παγκοσμίως. Μια άλλη έρευνα, από το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ αυτή τη φορά, έδειξε πως περισσότερες από το 70% των μικρών επιχειρήσεων διαθέτουν πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο, το 36% έχει ενεργή ιστοσελίδα και πάνω από 55% ενεργή σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Βέβαια, τα τελευταία στατιστικά μπορούν να αντιστραφούν και να μας πουν πως το 30% των μικρών επιχειρήσεων δεν διαθέτει σύνδεση με το internet, το 64% δεν έχει καμία ενεργή ιστοσελίδα (την οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει με μερικά κλικ), ενώ ένα ποσοστό που φτάνει στο 45% δεν έχει καμία παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα. Οι αριθμοί προκαλούν κάποιες απορίες, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι κάποιες μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε σύνδεση, ούτε παρουσία στο internet. Αλήθεια, ποια μικρή επιχείρηση δεν τα χρειάζεται αυτά στις μέρες μας;

Αφήνοντας πίσω τα στατιστικά, αξίζει να γίνει αναφορά και σε άλλη μια σημαντική συμφωνία που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και που αφορά στην ελληνική αγορά: εκείνη της σουηδικής Ericsson με την Wind, με την πρώτη να επιλέγεται ως προμηθευτής για το δίκτυο κορμού κινητής 5G της δεύτερης. Στα πλαίσια αυτής, η Ericsson θα υλοποιήσει έναν «πανίσχυρο μετασχηματισμό» του υπάρχοντος δικτύου κορμού 2G/3G/4G της Wind Hellas. Η ίδια η Ericsson, άλλωστε, «βλέπει» 220 εκατομμύρια συνδρομητές 5G έως το τέλος του 2020.

Και κλείνουμε με κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις από την consumer αγορά της κινητής. Για αρχή, προκάλεσε αίσθηση η φήμη πως η Samsung θα βάλει τέλος στην σειρά των Galaxy Note, με στόχο να φέρει στο προσκήνιο τα αναδιπλούμενα, βάζοντας πενάκι και στο επόμενο μοντέλο των Galaxy S. Μένει να φανεί αν θα έχουμε να κάνουμε με μια συνολική κατάργηση του brand ή εάν απλώς η εταιρεία θα παρουσιάσει και κάποια επιπρόσθετα μοντέλα, διαφοροποιώντας ακόμη περισσότερο την γκάμα των συσκευών που προσφέρει.

Πάντως, η Samsung παραμένει στην κορυφή του πίνακα των πωλήσεων, σύμφωνα με την Gartner. Μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών smartphone, η Samsung κατέχει τη Νο 1 θέση με μερίδιο αγοράς 22%. Η Xiaomi πέρασε μπροστά από την Apple στη Νο. 3 θέση για πρώτη φορά με πωλήσεις 44,4 εκατομμυρίων μονάδων, σε σύγκριση με τις πωλήσεις της Apple (40,5 εκατομμύρια μονάδες) το τρίτο τρίμηνο του 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr