NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Oι καλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη ποντάρουν στην υπεροχή της τεχνολογίας

Oι καλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη ποντάρουν στην υπεροχή της τεχνολογίας

Κάποιοι από τους καλύτερους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, ποντάρουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογία και μετοχές τεχνολογικών εταιρειών για το 2021. Η αισιοδοξία τους στηρίζεται στο γεγονός ότι o εμβολιασμός για τον covid 19 θα δρομολογήσει άνοδο σε μετοχές αξίας (value stocks) και απειλώντας την απόδοση των τεχνολογικών funds.

Aνάμεσα στα funds με ενεργητικό άνω του 1 δισ. δολαρίων τα οποία εστιάζουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, τα 10 με τις καλύτερες αποδόσεις επενδύουν σε ψηφιακή τεχνολογία, software και internet technology, σύμφωνα με στοιχεία από το Bloomberg.

H χρηματιστηριακή ανάκαμψη προήλθε από την άνοδο των growth stocks, όπως θεωρούνται οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, αλλά η μεταβλητότητά τους θα κάνει αυτά τα funds ιδιαίτερα ευάλωτα στις εναλλαγές ανάμεσα σε μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και κυκλικών επιχειρήσεων το 2021, όταν το εμβόλιο βοηθήσει στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Η πανδημία του covid 19 δημιούργησε σημαντικές δομικές αλλαγές, οι οποίες επιταχύνουν τη μετάβαση προς την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, λέει ο Henrik Nyblom, διαχειριστής του fund Robur Ny Teknik το οποίο αυξήθηκε κατά 90% σε όρους δολαρίου το 2020, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση της λίστας των funds με τις καλύτερες αποδόσεις την χρονιά που φεύγει.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για να αλλάξει η προσέγγιση και η επιλογή βραχυπρόθεσμων επενδυτικών πρακτικών» είπε ο ίδιος ο Nyblom, η εταιρεία του οποίου εδρεύει στη Στοκχόλμη και βασίζεται σε επενδύσεις με ορίζοντα 3 - 5 ετών.

Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές απέναντι στις μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, μόλις ξεκίνησαν. Η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή μεγαλώνει συνεχώς. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιρειών τεχνολογίας θα αυξάνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια και για το 2021 θα είναι ακόμη ισχυρότερες σε σχέση με ορισμένες κυκλικές μετοχές.

Ο δείκτης MSCI Europe Value αυξήθηκε κατά 20% το Νοέμβριο εξαιτίας της αισιοδοξίας που δημιούργησε η εμφάνιση των εμβολίων, τον Δεκέμβριο η άνοδος είναι μικρότερη του 1% εξαιτίας της ανησυχίας για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και της έλλειψης νέου πακέτου στήριξης στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας καταγράφηκε έμμεσα μέσα από την άνοδο μετοχών που είχαν ισχυρό τεχνολογικό background. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα ξένα χρηματιστήρια. Ότι δεν υπάρχει ισχυρός τεχνολογικός κλάδος. Την τεχνολογία την εισπράττει ο Έλληνας επενδυτής μέσα από τις καινοτομίες εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος αλλά και εταιρείες λιανικού εμπορίου όπως το Πλαίσιο. Δυστυχώς εταιρείες αμιγώς έντασης τεχνολογίας έχουν πολύ μικρές κεφαλαιοποιήσεις και πολύ χαμηλές συναλλαγές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr