NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Το 2020 - το 5ο πιο καταστροφικό έτος στα χρονικά 50ετίας. Σε ποιους πάνε οι λογαριασμοί

Το 2020 - το 5ο πιο καταστροφικό έτος στα χρονικά 50ετίας. Σε ποιους πάνε οι λογαριασμοί

Ανοδικό ράλι καταγράφουν οι ζημίες από φυσικές καταστροφές στον κόσμο. To 2020 θα χαρακτηριστεί ως το πέμπτο πιο καταστροφικό έτος στα χρονικά από το 1970 στις ασφαλιστικές. Τον κόσμο μας, τον απειλούν οι ζημιές από φυσικές καταστροφές και τα ανθρώπινα όντα, ή άλλως ανθρωπογενείς ζημιές. Στα 187 δισεκατομμύρια δολάρια ανεβαίνουν για φέτος οι οικονομικές ζημιές, τα 83 εξ αυτών θα τα πληρώσουν οι ασφαλιστικές.

Τι θα πληρώσει ο κόσμος και οι κυβερνήσεις

Στα 187 (149 το 2019) δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμώνται οι συνολικές οικονομικές ζημίες για το 2020, με το μέσο όρο δεκαετίας να διαμορφώνεται στα 214 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση 25% σε σχέση με το 2019.

Οι ζημιές από φυσικές καταστροφές καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αυξημένες κατά 26% σε σχέση με το 2019 εκτιμώνται στα 175 (139 το 2019) δισεκατομμύρια, με το μέσο όρο δεκαετίας τα 202 δισεκατομμύρια. Αυξημένες κατά 17% παρουσιάζονται οι ανθρωπογενείς ζημιές το 2020, στα 12 (10 το 2019) δισεκατομμύρια, από 10 δισεκατομμύρια το 2019, με το μέσο όρο δεκαετίας τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της Swiss Re.

Το 32% των οικονομικών ζημιών το πληρώνουν οι ασφαλιστές

Συνολικά 83 (63 το 2019) δισεκατομμύρια δολάρια εκ των 187 θα πληρώσουν οι ασφαλιστές. Οι συνολικές αποζημιώσεις που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστές είναι αυξημένες συγκριτικά με το 2019 κατά 32% με το μέσο όρο δεκαετίας να είναι τα 79 δισεκατομμύρια.

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αύξηση 40% και διαμορφώνονται στα 76 δισεκατομμύρια από 54 το 2019 και με το μέσο όρο δεκαετίας τα 71 δισεκατομμύρια. Στον αντίποδα μειωμένες κατά 17% είναι οι ασφαλισμένες ανθρωπογενείς ζημιές. Από τα 9 δισεκατομμύρια το 2019, κατέβηκαν στα 7 και με το μέσο όρο δεκαετίας τα 8 δισεκατομμύρια.

Το εναπομείναν ποσοστό των ανασφάλιστων ζημιών θα το πληρώσει ο κόσμος και οι κυβερνήσεις ανάλογα με το ύψος των έμμεσων φόρων των ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών.

Το 5ο πιο ακριβό έτος, το 2020 για τους ασφαλιστές

To ύψος των ζημιών στον ασφαλιστικό κλάδο -83 δισεκατομμύρια τω αριθμώ καθιστούν το 2020 ως το πέμπτο ιστορικά πιο δαπανηρό έτος από το 1970. Οι απώλειες προκλήθηκαν από έναν αριθμό που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σοβαρών καταιγίδων (καταιγίδες με ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες και χαλάζι) και πυρκαγιές στις ΗΠΑ. Αυτά και άλλα δευτερεύοντα επικίνδυνα γεγονότα σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το 70% των ζημιών των 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φυσικές καταστροφές.

H κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει τα δευτερεύοντα επικίνδυνα συμβάντα, καθώς η αύξηση της υγρασίας στον αέρα και η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα αυτά ευνοούν την έναρξη και εξάπλωση επικίνδυνων συμβάντων όπως πυρκαγιές, καταιγίδες και πλημμύρες.

Πανδημία και κλιματική αλλαγή δεν είναι «μαύροι κύκνοι»

Συσχετίζοντας τις καταστροφές, η Swiss Re τονίζει ότι τόσο ο Covid-19, όσο και η κλιματική αλλαγή θα είναι τεράστια δοκιμή για την παγκόσμια ανθεκτικότητα. Ούτε οι πανδημίες, ούτε η κλιματική αλλαγή είναι «μαύρου κύκνου» γεγονότα. Όμως, ενώ ο Covid-19 έχει ημερομηνία λήξης, η κλιματική αλλαγή δεν έχει, και η αποτυχία των συζητήσεων για την πράσινη οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει στην αύξηση του κοινωνικού κόστους στο μέλλον.

sr_cat_1.JPG?mtime=20201218135734#asset:233185

Ρεκόρ καταιγίδων

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός ρεκόρ σοβαρών καταιγίδων που προκάλεσαν καταστροφές καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, πιθανά να οδηγήσουν σε απώλειες καταστροφικών κινδύνων ρεκόρ. Τον Ιανουάριο, οι καταιγίδες και η χαλαζόπτωση στη νοτιοανατολική Αυστραλία προκάλεσαν ζημίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ ο Καναδάς γνώρισε το πιο ακριβό συμβάν χαλαζόπτωσης στο Κάλγκαρι τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα την πρόκληση απωλειών ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Οι πυρκαγιές συνέβαλαν επίσης στο να προκληθούν απώλειες από δευτερεύοντες κινδύνους. Οι πυρκαγιές στις ΗΠΑ από τα μέσα Αυγούστου προκάλεσαν υψηλές απώλειες, αν και οι πυρκαγιές του 2019 στην Αυστραλία συνέχισαν να καίνε εκτάσεις και στις αρχές του 2020. Στις ΗΠΑ στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον, περισσότερο από 800 πυρκαγιές έκαψαν περίπου 6 εκατομμύρια στρέμματα, καταστρέφοντας χιλιάδες κατασκευές και πυροδοτώντας δισεκατομμύρια ασφαλισμένες αξιώσεις. Αν και κάτω των επιπέδων ρεκόρ του 2018, οι απώλειες από συμβάντα πυρκαγιών για το 2017 και το 2020 θα είναι από τις ακριβότερες.

Ζημιές σε επιχειρήσεις - διακοπές δικτύων

Περαιτέρω, δευτερεύοντες κίνδυνοι περιελάμβαναν σοβαρές πλημμύρες σε αρκετές επαρχίες κατά μήκος του ποταμού Yangtze στην Κίνα, από το Μάιο, προκαλώντας ζημίες σε επιχειρήσεις ύψους περίπου 2 δισεκατομμύρια δολαρίων. Οι χειμερινές καταιγίδες που έπληξαν τη Βόρεια Ευρώπη τον Φεβρουάριο, προκαλώντας πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και διακοπές στις μεταφορές, οδήγησαν σε αξιώσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ασφαλισμένες ζημιές. Τον περασμένο Μάιο, ο κυκλώνας Amphan στον κόλπο της Βεγγάλης προκάλεσε οικονομικές απώλειες ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ασφαλισμένες ζημίες αναμένεται να είναι μόνο ένα κλάσμα των οικονομικών ζημιών λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής διείσδυσης.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι προκαταρκτικές και ενδέχεται να αλλάξουν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση των ζημιογόνων περιστατικών Στο συνολικό αυτό των αξιώσεων δεν περιλαμβάνονται οι αξιώσεις από τον Covid-19.

sr_cat_2.JPG?mtime=20201218135752#asset:233186

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με τους σεισμούς

Από την σεισμική ακολουθία στην Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020 επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφτηκαν 180. Οι απαιτήσεις διαμορφώνονται στα 3,46 εκατομμύρια ευρώ.

Το πάγιο αίτημα της ΕΑΕΕ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Επιτροπής Περιουσίας στην ΕΑΕΕ Ερρίκο Μοάτσο, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 6 πιο σεισμογενών χωρών στον κόσμο. Παρά ταύτα, η περιουσία των πολιτών είναι ανασφάλιστη, καθώς μόνο το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές, όπως σεισμό, πλημμύρα. Επιβεβαιώνεται αναφέρει ο Ερ. Μοάτσος η ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε να κλείσει το κενό προστασίας στη χώρα μας, δηλαδή να ασφαλιστούν και να προστατεύσουν την περιουσία τους περισσότεροι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τα αιτήματα της ΕΑΕΕ ωστόσο προσώρας η πράξη διαφέρει των θεωρητικών συζητήσεων.

Προτρέπει πολίτες, κράτος, ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση η ΝP Ασφαλιστική

Αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων, ότι τα ακραία καταστροφικά φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας είναι μια νέα πραγματικότητα από την οποία οφείλουμε όλοι, κρατικοί φορείς - ασφαλιστικές εταιρίες - ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, να προστατέψουμε όλους τους συμπολίτες μας τονίζει η NP Ασφαλιστική, συστήνοντας την διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων έναντι των φυσικών καταστροφών και των διαρκώς αυξανόμενων φαινομένων κλιματικής αλλαγής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr