NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Το Datacenter της Microsoft «καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας»

Το Datacenter της Microsoft «καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας»
Φωτογραφία: Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας

Μια από τις εξελίξεις που ξεχώρισαν τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά στο «τρίπτυχο» επενδύσεις, τεχνολογία και Ελλάδα, είναι η πρωτοβουλία «GR for Growth» της Microsoft. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται τόσο η δημιουργία ενός Datacenter στην χώρα μας, όσο και η παροχή ψηφιακής εκπαίδευσης σε 100.000 πολίτες.

Περισσότερα στοιχεία έρχονται τώρα στη δημοσιότητα γύρω από την συγκεκριμένη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, «η χώρα εντάσσεται δυναμικά στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη και γίνεται τόπος που δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, με όχημα το cloud (υπολογιστικό νέφος)».

Στην πράξη, ο Datacenter κόμβος της Ελλάδας εντάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη των περιοχών Cloud της Microsoft, προσφέροντας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται τοπικά πλήρη πρόσβαση στη λίστα υπηρεσιών cloud που παρέχει, με το Azure διαθέσιμο σε 140 χώρες.

Κύκλοι της εταιρείας σημειώνουν πως, αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με ακριβή στοιχεία ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης επένδυσης στην ελληνική οικονομία. Εντούτοις δεδομένης της μετάβασης στην Ψηφιακή Οικονομία, η δημιουργία Datacenter φέρνει «πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανάκαμψης», δίνοντας σε εταιρείες και οργανισμούς κάθε μεγέθους, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα δεδομένα τους «εντός των τειχών» «με ταχύτητα και ασφάλεια».

Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν, σε ερώτημα για το εάν θα υπάρξει επίδραση στο φυσικό περιβάλλον από τη δημιουργία του προαναφερθέντος Datacenter, πως, ως μέρος της παγκόσμιας δέσμευσης της Microsoft για αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2030, η εταιρία θα βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ποσοστό 100%, για τα Datacenters της μέχρι το 2025. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο θα ενταχθεί και η εγκατάσταση που θα δημιουργηθεί στην χώρα μας.

Στο θέμα «νέες θέσεις εργασίας», οι πηγές σημειώνουν πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα μετασχηματίσουν ριζικά και την αγορά εργασίας, δημιουργώντας νέα επαγγέλματα. Με αφετηρία την εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες και τη συνεργασία της με το ReGeneration, η Microsoft θα εξοπλίσει νέους και νέες με τα απαραίτητα εφόδια για την σύγχρονη αγορά εργασίας και τα συναρπαστικά επαγγέλματα του μέλλοντος».

Όσον αφορά στο τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία για τις ψηφιακές δεξιότητες, που ανακοίνωσε η Microsoft στο πλαίσιο του GR for GRowth, η ίδια δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και φοιτητές, σε ορίζοντα πέντε ετών, με απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Grforgrowth-logo-1.jpg?mtime=20201221122137#asset:233479

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) θα έχει όμως ρόλο και στη στήριξη του ελληνικού τουρισμού, προσφέροντας νέους τρόπους ανάδειξης και παρουσίασης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το cloud ευνοεί την ανάπτυξη του AI, εφαρμογές του οποίου μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικής παρακαταθήκης κάτω από ένα νέο πρίσμα. Η ρεαλιστική τρισδιάστατη αποτύπωση (3D) μνημείων θα δώσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να τα βιώσουν όπως ήταν σχεδόν 3.000 χρόνια πριν, με τις πηγές του epixeiro.gr να σημειώνουν πως σχετικό έργο για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

«Με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για αποθήκευση και επεξεργασία πολύπλοκων δεδομένων, το Datacenter της Microsoft θα αποτελέσει καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» σημειώνεται σχετικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr