NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Coffee Business Awards: ​Η αγορά του καφέ και της καφεστίασης τίμησε τους καλύτερους

Coffee Business Awards: ​Η αγορά του καφέ και της καφεστίασης τίμησε τους καλύτερους

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 η Τελετή Απονομής Coffee Business Awards 2020, η οποία, παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί στην αγορά η πανδημία, διοργανώθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από την ethosEVENTS, εταιρεία του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το ειδικευμένο portal coffeemag.gr και το περιοδικό Coffee and Brunch.

Στα φετινά Coffee Business Awards 2020, τα μοναδικά Επιχειρηματικά Βραβεία για τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου του καφέ και της καφεστίασης με φετινή τιμώμενη χώρα την Ιταλία, απονεμήθηκαν συνολικά 122 βραβεία και 12 τιμητικές διακρίσεις (οι οποίες προέκυψαν από την ψήφο κοινού και κριτικής επιτροπής), σε επιχειρήσεις και προσωπικότητες του κλάδου, επαγγελματίες που η πορεία τους στο χρόνο έχει ταυτιστεί με την αναβάθμιση του προϊόντος του καφέ και της καφεστίασης, καθώς και σε νέα πρόσωπα που έχουν διακριθεί μέσα στην χρονιά.

Βραβευόμενους και κοινό υποδέχθηκε online η κα Άντζελα Ευριπίδη, παρουσιάστρια και μοντέλο, σε μια εκδήλωση διαφορετική στην οποία έδωσαν το "παρών" διεθνούς εμβέλειας Έλληνες και ξένοι ομιλητές που ανέπτυξαν σημαντικά θέματα για την παγκόσμια και εγχώρια αγορά του καφέ.

Στην εναρκτήρια προσφώνηση του ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO του ethosGROUP, μετέφερε την αισιοδοξία του πως η πανδημία βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης και ευχήθηκε την επόμενη χρονιά η Τελετή Απονομής να γίνει «με την παραδοσιακή της μορφή σε συνδυασμό με την digital, η οποία πλέον θα συμπληρώνει οποιοδήποτε event διοργανώνουμε ως ethosGROUP».

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Χρήστος Κώνστας, Head of Content της ethosMEDIA ο οποίος παρουσίασε τα συμπεράσματα Κλειστής Συνάντησης Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης των βραβείων, με θέμα τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στην καφεστίαση και προτάσεις των παραγόντων της αγοράς. Σε αυτή συμμετείχαν θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του κλάδου αλλά και της Πολιτείας όπως ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Την παρουσίαση του νέου concept των βραβείων ανέλαβε κατόπιν ο εμπνευστής τους και διευθυντής Coffee Business της ethosMEDIA κ. Κώστας Καπερώνης. «Είχαμε από την αρχή σχεδιάσει μια σειρά αλλαγές στη διαδικασία της παρουσίασης και της απονομής, στην πορεία μας βρήκε και η πανδημία που μας υποχρέωσε και σε αλλαγές στο κομμάτι της παρακολούθησης της εκδήλωσης, έχουμε όμως πλέον την ευκαιρία να είμαστε πολύ περισσότεροι αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πλατφόρμας LiveOn και παράλληλα έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε διακεκριμένους ανθρώπους του κλάδου από όλον τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στους:

  • Βασίλειο Αναστασόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ της Ομώνυμης Εισαγωγικής & Εμπορικής εταιρείας ωμού- πράσινου καφέ «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε», η διάκριση Coffee Industry Lifetime Achievement Award,
  • Ηλία Γούλα Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΖΕΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ και Πέτρο Γούλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΖΕΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ, η διάκριση Top Coffee Entrepreneur,
  • Παναγιώτη Χάσκο, Managing Partner, CAFFE’ LUIGI – HASKOS, η διάκριση Top Coffee Manager,
  • Ειρήνη Δασκαλοπούλου, Πανελλήνια Πρωταθλήτρια BARISTA 2020, η διάκριση Top Barista,
  • Snack & Coffee Magazine, η διάκριση Top Coffee Publishing Award,
  • COFFEELAB FARMS project της εταιρείας COFFEELAB, η διάκριση Top Coffee Project,
  • Puro Fairtrade Coffee brand της εταιρείας Coffee Planet, η διάκριση Top Coffee Bio Brand,
  • Gia...giamas brand, η διάκριση Top Product Except Coffee,
  • Beverage World & Lavazza (για την καμπάνια «More than Italian»), η διάκριση Coffee Creative Marketing Brand,
  • καφέ Λουμίδης Παπαγάλος της Nestlé Ελλάς, η διάκριση Historic Coffee Brand,
  • Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, CEO της Coffee Island, η διάκριση Greek Coffee Ambassador, και
  • στην εταιρεία ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ, η διάκριση Τοp Traditional Family Business .

Τα κορυφαία βραβεία Top Coffee Awards των Coffee Business Awards 2020 έλαβαν:

  • βραβείο Top Coffee Chain η εταιρεία CoffeeLab,
  • βραβείο Top Coffee Roaster η εταιρεία Coffee Berry
  • βραβείο Top Coffee Importer η εταιρεία Caffè L’Antico by Goddcoffee.

Το σύνολο των νικητών και των βραβείων που τους απονεμήθηκαν έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στο site της διοργάνωσης, στο link https://coffeebusiness.ethosaw...

Ο Γιάννης Αποστολόπουλος, CEO, Speciality Coffee Association (SCA), αφού χαιρέτησε την διοργάνωση και τον θεσμό των βραβείων αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παγκοσμίως ο SCA. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται στη φάση ανάπτυξης ενός καινούργιου ιδρύματος που θα ασχολείται με το επόμενο στάδιο που ακολουθεί το World Coffee Research, την έρευνα από τον καρπό έως το φλιτζάνι, με εργαλεία το μάρκετινγκ και οικονομικές μελέτες.

Τιμώμενη χώρα της φετινής εκδήλωσης των Coffee Business Awards 2020 ήταν η Ιταλία. Μιλώντας στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας αναφέρθηκε στην Ιταλία ως σημαντική δύναμη στον τομέα της καφεστίασης. Όπως είπε, ο ιταλικός καφές, ο εσπρέσο, είναι ο καλύτερος που υπάρχει ενώ, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι τείνει να ξεπεράσει ως προς την ποιότητα την Ιταλία. «Οι Έλληνες είναι καλύτεροι ακόμα και από τους Ιταλούς, προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες, προχωρούν με σταθερά βήματα για να κατακτήσουν τον τομέα πανευρωπαϊκά», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στην τρέχουσα συγκυρία παρουσίασε στον σύντομο θεσμικό χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Γιάννος Β. Μπενόπουλος, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. O πρόεδρος της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρόταξε το πάγιο αίτημα για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Είπε ακόμη ότι η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα για τον κόσμο της εστίασης, καθώς σταμάτησε στην πράξη η λειτουργία όλη της προμηθευτικής αλυσίδας. «Οι επιχειρήσεις καφέ έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό και πλέον είναι εκτεθειμένες σε επενδύσεις που δεν αποδίδουν», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μήνυμα του Sasa Sestic ενός εκ των πιο γνωστών barista παγκοσμίως, Founder & Director του Ona coffee and Project Origin στην Αυστραλία, ο οποίος είπε πως «η κρίση φέρνει ευκαιρίες και εμείς πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο». Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα αυτό το διάστημα που ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι παντού γύρω μας: πρώτον να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, απαντώντας στα “γιατί” που μας απασχολούν και δεύτερον να βρούμε ανθρώπους που να μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις και όνειρα με εμάς. «Χωρίς ομάδα δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα» κατέληξε.

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε από το βήμα των Coffee Business Awards 2020 ο κ. Αναστάσιος Αναστασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της El Cafe. O κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε τη χαρά του που παρά τη δύσκολη συγκυρία που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, η El Cafe μπορεί έμπρακτα να στηρίζει τα Coffee Business Awards και να δίνει ηχηρό “παρών”. Ευχήθηκε για την επόμενη χρονιά, η διοργάνωση να λάβει χώρα με τη φυσική παρουσία των ανθρώπων του κλάδου.

Τα 100 και πλέον χρόνια οικογενειακής παράδοσης δεν φαίνεται να βαραίνουν την πλάτη της Ελεάννας Γεωργαλή, προέδρου της Αιθιοπικής Moplaco Trading, green coffee exporter, farmer και roaster που τον διαδέχθηκε επί ...οθόνης. Στην ομιλία της η κα Γεωργαλή τόνισε την μεγάλη της χαρά που πλέον ο κόσμος αρχίζει να εκτιμά και να αγαπά όλο και περισσότερο τους καφέδες από την Αιθιοπία. «Εμείς ξεκινήσαμε ως εξαγωγείς, όμως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε περάσει και στο κομμάτι της παραγωγής μιας και έχουμε πλέον την δική μας φάρμα, στα νότια της Αιθιοπίας. Επίσης καβουρδίζουμε μόνοι μας τον καφέ και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε τον πλήρη έλεγχο από την πρώτη φάση της παραγωγής του μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στον καταναλωτή» επισήμανε.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά καφέ μίλησε ο Dr. Dante Cagliari, πρόεδρος της Caffè L’Antico. Όπως είπε, η πορεία της αγοράς καφέ στη Νέα Υόρκη είναι στη χειρότερη φάση των τελευταίων 45 ετών. Η Βραζιλία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός Αrabica επηρεάζει σημαντικά τις τιμές της Ν. Υόρκης, τόνισε, και πρόσθεσε πως η σοδειά του 2021-2022 θα είναι καθοριστική για τη πορεία της αγοράς. Ο Dr. Cagliari παρατήρησε ότι υπήρξε μείωση παραγωγής Arabica κατά 7% ενώ για τον Rοbusta σημείωσε ότι η πορεία της παραγωγής ήταν διαφορετική, καθώς αυξήθηκε κατά 8%. Η συνολική πτώση της παραγωγής εκτιμάται στο 5%. Είπε ακόμη ότι οι προοπτικές για την παραγωγή είναι αρνητικές, ενώ επεσήμανε ότι η πτώση της κατανάλωσης εκτός σπιτιού δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την κατ’ οίκον κατανάλωση. Τέλος προέβλεψε για την πορεία της αγοράς πως υπάρχουν δύο τάσεις, μια αρνητική και μια θετική που θα καθοριστούν από μια σειρά παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες παραγωγούς, η έλευση του εμβολίου για την covid-19 και οι επενδύσεις.

Η φετινή Τελετή Απονομής διεξήχθη ως LiveOn Hybrid Event στην διεύθυνση coba.liveon.tech και μεταδόθηκε μέσα από την LiveOn, την καινοτόμο, ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP, επιτρέποντας σε μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από την άνεση και την ασφάλεια του προσωπικού τους χώρου. Κατά την διάρκεια της, τεσσάρων και πλέον ωρών, έγιναν δεκαπέντε ζωντανές συνδέσεις και μεταδόθηκαν τριάντα και πλέον μαγνητοσκοπημένες μίνι-συνεντεύξεις και δηλώσεις εκπροσώπων βραβευόμενων εταιρειών, από δέκα διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αιθιοπία, Αυστραλία, Αμερική κλπ). Τέλος, στο κλείσιμο της ημέρας, διεξήχθη με απολύτως ηλεκτρονικό τρόπο και η κλήρωση των έντεκα νικητών του ειδικού διαγωνισμού που έτρεξε στα social media της διοργάνωσης.

Τα Coffee Business Awards 2020 διοργανώθηκαν υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (Σ.Ε.Ε.Κ), του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνο-Iταλικού Eπιμελητηρίου Aθήνας.

Το σύνολο των νικητών και των βραβείων που τους απονεμήθηκαν έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στο site της διοργάνωσης, στο link https://coffeebusiness.ethosaw...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr