NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους ακόμα και στις δύσκολες συγκυρίες

Οι Έλληνες πληρώνουν τους φόρους τους ακόμα και στις δύσκολες συγκυρίες

Στα 13,747 δισ. ευρώ το έλλειμμα του 2020, μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις δημιουργεί αισιοδοξία -υπό προϋποθέσεις- για το 2021.

Το γεγονός ότι οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις λειτουργεί θετικά για την ελληνική οικονομία. Σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε τονίσει την ανάγκη για να διατηρηθεί η «κουλτούρα πληρωμών» από τους πολίτες. Ο ισολογισμός δείχνει ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε μέσα στο δύσκολο 2020. Οι αριθμοί το γράφουν καθαρά.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 13.747 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15.292 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 6.945 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.126 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 806 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι της εκτίμησης για το έτος 2020 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από φόρους λόγω του ότι η επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης δεν ήταν τόσο εμπροσθοβαρής όσο είχε εκτιμηθεί, καθώς και στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47.190 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 916 εκατ. ευρώ ή 2,0% έναντι του στόχου.

Σημαντικά παράπλευρα οφέλη από την μείωση του ελλείμματος

Η επίτευξη του δημοσιονομικού ελέγχου ουσιαστικά διευκολύνει την κυβέρνηση να διεκδικήσει μεγαλύτερα κεφάλαια από τις αγορές μέσω ομολόγων και να βελτιώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μέσα στο α’ τρίμηνο 2021.

Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση αυξάνει τα ‘μαξιλαράκια ασφαλείας’ για την περίπτωση που η πανδημία δεν εξελιχθεί όπως επιθυμούμε μέσα στο α’ τρίμηνο 2021. Με απλά λόγια, υπάρχουν κεφάλαια αρκετά για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες δημιουργηθούν μέχρι το α’ εξάμηνο 2020.

Απαραίτητη η λειτουργία του τουρισμού

Ο τουρισμός πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει (ακόμη και με υγειονομικά πρωτόκολλα και εμβολιασμούς) μέσα στο β’ εξάμηνο 2021. Τόσο ο τουριστικός κλάδος όσο και η κυβέρνηση περιμένουν αρκετά δισεκατομμύρια εσόδων μέσα από τις αφίξεις ξένων τουριστών αλλά κυρίως την ανάκαμψη του εγχώριου τουρισμού που χρηματοδοτεί περιοχές εκτός των κλασσικών spots και ειδικά για Κρήτη, Χαλκιδική και Κέρκυρα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr