NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Δ. Καπετανάκης, Sparkle: Η ελληνική αγορά παρέχει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης

Δ. Καπετανάκης, Sparkle: Η ελληνική αγορά παρέχει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης

Ο Δημήτρης Καπετανάκης, Sales Director της Sparkle, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr με αφορμή την επένδυση της εταιρείας για ανάπτυξη τέταρτου data center στην χώρα μας, αναλύοντας και τις ευκαιρίες που παρέχει η ελληνική αγορά.

Δώστε μας μια εικόνα για την δραστηριοποίηση της Sparkle στην χώρα μας. Ποιες οι υπηρεσίες που παρέχει, ποιο το μερίδιο αγοράς που κατέχει;

Η Sparkle δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια. Οι κύριοι επιχειρηματικοί τομείς αυτής της δραστηριότητας ήταν δύο αρχικά: ο πρώτος επικεντρώθηκε σε παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (διασυνδέσεις οποιασδήποτε τεχνολογίας και χωρητικότητας, διεθνές IP, φωνή, υπηρεσίες κινητής) ενώ ο δεύτερος αφορά σε υπηρεσίες data centers και cloud. Σε αυτούς τους τομείς η Sparkle, συν τω χρόνω, έφθασε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δύο κορυφαίες εταιρείες, κατακτώντας σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Σήμερα, η Sparkle Ελλάδος παρέχει την πλήρη γκάμα προϊόντων της μητρικής εταιρείας, αυτό που ονομάζουμε Sparkle Communications Platform.

Σε τί σημείο βρίσκεται σήμερα η επένδυση για την ανάπτυξη του τέταρτου data center στην Ελλάδα; Ποια θα είναι η στόχευση μέσω αυτού, πόσες θέσεις εργασίας θα προσφέρει και ποια τα επόμενα βήματα;

Με δεδομένες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από τις τρέχουσες συγκυρίες, η κατασκευή συνεχίζεται και το Μεταμόρφωση ΙΙ, αναμένεται να τεθεί λειτουργία καλώς εχόντων των πραγμάτων τον Φεβρουάριο του 2021. Πρόκειται για μια φυσική επέκταση ενός υπάρχοντος και διευρυμένου οικοσυστήματος τηλεπικοινωνιών και επιχειρήσεων που έχουμε δημιουργήσει γύρω από το Μεταμόρφωση Ι κατά τη διάρκεια των ετών. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της υποδομής για ένα 3ετές βιομηχανικό σχέδιο, που καθιστά τη Sparkle ως ένα βασικό σημείο παροχής λύσεων cloud προς τις επιχειρήσεις. Είτε, λοιπόν, με άμεσες προσλήψεις, είτε μέσω της ενίσχυσης του υπάρχοντος οικοσυστήματος συνεργατών, αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας.

Λάβατε, πρόσφατα, πιστοποίηση για χρήση ΑΠΕ στα data centers σας. Τί σημαίνει αυτό, πρακτικά; Ποιά τα οφέλη, απέναντι στον ανταγωνισμό;

Στη Sparkle είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε περιβαλλοντολογικά θέματα. Πιστεύω δε ότι τέτοιου είδους πιστοποιήσεις, αποτελούν μάλλον «υποχρέωση» για τις σύγχρονες εταιρείες, παρά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σε κάθε περίπτωση, μία παγκόσμια αναγνώριση, όπως αυτή των Global Carrier Awards (GCAs) 2020 με το βραβείο «Best Data Center» για το Μεταμόρφωση ΙΙ, είναι πολύ σημαντική. Το νέο hub θα παρέχει στη χώρα μια από τις μεγαλύτερες και πιο προηγμένες «πράσινες» υποδομές στην Ευρώπη. Η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα είναι της τάξης περίπου των 28.000 τόνων ετησίως, ενώ ο δείκτης αποτελεσματικότητας (PUE) αναμένεται στο 1,2 (έναντι μέσου όρου 1,8).

Βλέπουμε πως πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στα data centers, στην χώρα μας. Ποια η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή; Θα μπορούσε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε «κέντρο» στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ευρύτερα;

Είναι αλήθεια ότι παγκοσμίως η ανάγκη για data centers αυξάνεται διαρκώς και αναμένουμε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, όσο τουλάχιστον προχωρά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα. Όμως, δεδομένου και του τηλεπικοινωνιακού DNA μας, θα προτιμούσα να επικεντρωθώ στον χαρακτηρισμό ως «hub».

Από την αρχή της λειτουργίας μας, το βασικό στοιχείο επιτυχίας ήταν το όραμα ενός συγκροτημένου συνόλου υπηρεσιών, συνδυασμένο με την άριστη λειτουργικότητα της Sparkle, για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία προς τον πελάτη. Κόμβοι, όπως το Μεταμόρφωση II αποτελούν κεντρικό και στρατηγικό βήμα προς την πραγμάτωση αυτού του οράματος.

Όσον αφορά στην Sparkle, ποιους κλάδους εξυπηρετεί σήμερα μια εταιρεία του είδους και τι ζήτηση υπάρχει; Δώστε μας μερικά παραδείγματα.

Η Sparkle δραστηριοποιείται τόσο στην ελληνική όσο και στην παγκόσμια αγορά ως πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χονδρικής και ICT υπηρεσιών, που απευθύνονται σε επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, είδαμε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, όσον αφορά στην οικονομική προσέγγιση της πρότασης μας, αναπτύσσοντας λύσεις βασισμένες σε μηνιαίο μίσθωμα, προσιτό στην πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αγορά, δεδομένων των συνθηκών, ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτή μας την προσφορά, προσφέροντάς μας άνοδο του κύκλου εργασιών μας.

Ως μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτήν την αγορά, μιλήστε μας για το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Δέχεστε επιθέσεις; Βρίσκεται η Ελλάδα στο «επίκεντρο» τέτοιου τύπου επιθέσεων;

Η κυβερνοασφάλεια, ως γνωστόν, αποτελεί μέγιστο μέλημα για κάθε επιχείρηση και για πολλούς λόγους. Αν και δεν έχουμε δεχθεί σημαντικές επιθέσεις στα δικά μας συστήματα, κάποιοι πελάτες μας έχουν κατά καιρούς υποφέρει από αυτές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είμαστε πάντα έτοιμοι να προσφέρουμε την βοήθειά μας στην αντιμετώπισή τους, με ειδικά εργαλεία τα οποία έχουμε αναπτύξει (για παράδειγμα, για την αντιμετώπιση επιθέσεων DDoS, κ.α.), πολλά από τα οποία παρέχουμε ως έξτρα υπηρεσίες στις σταθερές μας παροχές.

Η Sparkle έχει αναπτύξει με την συνεργασία πολλών εξειδικευμένων εταιρειών, καινοτόμες υπηρεσίες ψηφιακής ασφάλειας, οι οποίες μπορούν να παρασχεθούν με το μοντέλο χονδρικής υπηρεσίας σε φορείς οι οποίοι με την σειρά τους μπορούν να τις προμηθεύουν στους δικούς τους πελάτες. Εντός του 2021, θα έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε περισσότερα σε αυτό το πεδίο.

Στα μέσα της χρονιάς, επεκτείνατε τη συνεργασία σας με την Singular Logic. Λίγους μήνες μετά, εξαγοράστηκε από τις Epsilon Net και Space Hellas. Διαφοροποιεί, αυτό, τη συνεργασία σας; Γενικότερα, ποιά η γνώμη σας για την ελληνική αγορά; Ενδιαφέρεστε κα εσείς για εξαγορές;

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι σήμερα καλό θα ήταν η κάθε εταιρεία να επικεντρώνεται στο core business της, σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα, αφήνοντας παράπλευρες δραστηριότητες στους ειδικούς. Ως εταιρεία, επιδιώκουμε συνεργασίες και επεκτάσεις, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το οικοσύστημα των συνεργατών μας.

Το 2020 ήταν απαρχή για δύο πολύ καλές συνεργασίες με δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, την Singular Logic και την Neurosoft. Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι συνεργασίες θα προχωρήσουν και θα διευρυνθούν το νέο έτος, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και λύσεις στην ελληνική αγορά.

Η εξαγορά της Singular Logic από την Space Hellas και την Epsilon Net, νομίζουμε ότι είναι μια ευτυχής συγκυρία, η οποία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία. Θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αν μπορέσουμε να αποτελέσουμε μέρος την νέας εποχής που διαγράφεται στο μέλλον αυτών των εταιρειών, με αυτή την εξαγορά.

Η ελληνική αγορά παρέχει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, κυρίως λόγω του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού της αλλά και της γεωγραφικής της θέσης. Νομίζω ότι επιτέλους αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται και να αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Κλείνοντας, στην εποχή που οι επιχειρήσεις καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, ποια η γνώμη σας για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα; Πόσο «έτοιμο» είναι το ελληνικό επιχειρείν για την ψηφιακή εποχή;

Νομίζω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε πιο βαθιά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, παύοντας να είμαστε ουραγοί της υπόλοιπης Ευρώπης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr