NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

H νέα γραφειοκρατία είναι ο νέος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία

H νέα γραφειοκρατία είναι ο νέος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία

Τα 5 πιστοποιητικά για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων δημιουργούν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Η νέα χρονιά (καλή μας χρονιά) ξεκινά με το φοβερά γραφειοκρατικό σύστημα της “ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων”. Ένα σύστημα που βασίζεται στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της κατάστασης των κτιρίων η οποία θα συνοδεύει τα ακίνητα και στις αγοραπωλησίες τους. Πρόκειται ουσιαστικά για 5 έγγραφα, τα οποία θα πρέπει να ανακαλυφθούν (άνευ εισαγωγικών), να ψηφιοποιηθούν και να κατατεθούν στους αρμόδιους φορείς.

Με δεδομένο ότι στα οικιστικά ακίνητα επικρατεί ένα χάος, η λήψη των 5 εγγράφων από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αποτελεί έναν “ηράκλειο άθλο” που ουσιαστικά ναρκοθετεί την αγορά ακινήτων, αλλά και τις φορολογικές εισπράξεις. Όσοι έχετε κάποια εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στις πολεοδομίες των μεγάλων πόλεων και την κατάσταση στις μικρότερες περιοχές θα καταλάβετε ότι για να βγάλει κάποιος τα 5 αυτά χαρτιά θα πρέπει να καταφύγει σε ιδιώτες μηχανικούς και δικηγόρους. Μετά θα πάρουν σειρά οι συμβολαιογράφοι για τις πωλήσεις ή για πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις. Θα έχουμε δηλαδή ένα γραφειοκρατικό χάος που θα κρατά από 2-3 μήνες έως και 6μηνο για πιο περίπλοκες περιπτώσεις, ενώ ωθούν τους ανήμπορους ιδιώτες σε αναθέσεις της υπόθεσης σε τρίτους επαγγελματίες. Το χειρότερο είναι ότι η γραφειοκρατία μετατίθεται μέχρι και στις αγγελίες πωλήσεων (ηλεκτρονικές ή μη), οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται από τα πιστοποιητικά «ηλεκτρονικής ταυτότητας».

Επιβάρυνση των επενδύσεων

Στο ίδιο πεδίο (δηλαδή τα οικιστικά ακίνητα) παλαιότερες κυβερνήσεις δημιούργησαν το ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο ουσιαστικά δίνει δουλειά σε μηχανικούς, αλλά επιβαρύνει ιδιοκτήτες (έμμεσα και λογιστές) που πρέπει να δημιουργήσουν τα νέα συμβόλαια. Η χρησιμότητά του είναι μηδενική και ουσιαστικά είναι ένα ακόμη βάρος για τους ιδιοκτήτες. Η γραφειοκρατία που δημιουργείται είναι καταστροφική και για την εκμετάλλευση του ακινήτου, καθώς στην περίπτωση ενοικίασης, πώλησης ή βραχυπροθεσμης ενοικίασης (τύπου AirBnB) σε ξένους επενδυτές και ενδιαφερόμενους, η γραφειοκρατία είναι τεράστια και χρονοβόρα.

Γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις σε ενέργεια, βιομηχανία και τουρισμό

Στον κλάδο της ενέργειας και της βιομηχανίας υπάρχουν και εκεί πολλές ψηφιακές γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις με πολλαπλές μελέτες βιωσιμότητας, άλλα «πράσινα» πιστοποιητικά, καθώς και βεβαιώσεις από άλλους φορείς, όπως αρχαιολογικές υπηρεσίες, πολεοδομίες και ουκ έστι αριθμός.

Το ίδιο ισχύει και για τις τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες ουσιαστικά εμπλέκονται σε ένα κύκλο γραφειοκρατίας πολλών υπουργείων που καθιστούν όχι μόνο αβέβαιες τις νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία, μαρίνες και κ.λπ., αλλά και σε παλαιά ξενοδοχεία που καλούνται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αφορούν την ενέργεια, την πολεοδομική κατάσταση, την περιβαλλοντική προστασία.

Το ελληνικό κράτος, καλύπτεται πίσω από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Όμως θα πρέπει το ίδιο να λύσει το θέμα της γραφειοκρατίας προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Αν είναι να αντικατασταθεί η παλιά «γραφειοκρατική αναρχία» με μια «υπερφορτωμένη ψηφιακή γραφειοκρατία» τότε οι επενδύσεις θα μείνουν πάλι πίσω.

Τράπεζες – επενδύσεις

Αφήνουμε στο τέλος, τις γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις που προστίθενται στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές και δημιουργούν μία «καφκική» πραγματικότητα κατά την οποία ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν φοροδιαφεύγει ή δεν κάνει «ξέπλυμα χρήματος». Ο παρανοϊκός καινούργιος κόσμος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr