NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Πώς θα αντασφαλιστούμε το 2021, τι λένε Guy Carpenter, Howden, Willis Re

Πώς θα αντασφαλιστούμε το 2021, τι λένε Guy Carpenter, Howden, Willis Re

Το ύψος των ζημιών, η γραμμή παραγωγής και η γεωγραφική περιοχή ήταν οι τρεις συνιστώσες που καθόρισαν τις ανανεώσεις των όρων των αντασφαλιστικών συμβάσεων περιουσίας και ατυχημάτων τη 1η Ιανουαρίου 2021. Οι αντασφαλιστές, με άλλα λόγια έβαλαν την υπογραφή τους ανά περίπτωση και κατηγορία.

Κοινωνικός πληθωρισμός, χαμηλά επιτόκια και μεταδοτικές νόσοι, καθώς επίσης και η επάρκεια ή καλύτερα αφθονία κεφαλαίων είχαν ισχυρή «παρουσία» κατά τις ανανεώσεις στις περισσότερες γραμμές παραγωγής.

Με σχεδόν κοινά συμπεράσματα αλφαβητικά μιλούν οι: Guy Carpenter, Howden, Willis Re

Guy Carpenter

Ασκήθηκαν πιέσεις στις αντασφαλιστικές συμβάσεις γενικών όρων και συνθηκών (T&Cs) καθώς στους όρους της τιμολόγησης για ορισμένες καλύψεις, κυρίως με γνώμονα το ύψος των απωλειών και τον κλάδο της οικονομίας, αναφέρει η Guy Carpenter.

Οι χρηματοοικονομικές καλύψεις εμφάνισαν ανωμαλίες στην αγορά ατυχημάτων, με κύριο χαρακτηριστικό σημείο την τάση για βελτίωση των όρων λόγω του underwriting, καθώς και των συνεχιζόμενων πιέσεων για πειθαρχία κατά την αναδοχή των κινδύνων.

Το placement στον κλάδο ατυχημάτων περιελάμβανε απαιτήσεις βελτίωσης στους όρους που διέπουν τις μεταδοτικές ασθένειες, διαφέροντας ανά κλάδο της οικονομίας, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση στις εργατικές αποζημιώσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα και στα μακροχρόνια προγράμματα για ατυχήματα με έκθεση σε ειδικούς κινδύνους. Τα θέματα αυτά, ωστόσο δεν έχουν κλείσει και θα χρειαστούν διεξοδικές συζητήσεις.

Howden

Κατά την Howden, τα αντασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των προσαρμογών στην έκθεση κινδύνων και των προμηθειών αυξήθηκαν 6% τη 1η Ιανουαρίου 2021, επακόλουθο των αυξήσεων το 2020, 3%.

Το υψηλότερο κόστος ζημιών, η περαιτέρω πτώση των επιτοκίων ήταν καθοριστικοί παράγοντες ανόδου τιμών για όλους εκτός των όσων κατάφεραν να παρουσιάσουν κορυφαίες επιδόσεις, αν και υπήρξαν ορισμένοι αντισταθμιστικοί παράγοντες, όπως οι περιορισμένες αξιώσεις και ο ρυθμός συχνότητας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Ειδικότερα, ο Howden αναφέρει ότι ο Covid-19 απετέλεσε παράγοντα που επιδείνωσε τις συνθήκες κατά τις ανανεώσεις. Κυριάρχησε στην αγορά η νευρικότητα σχετικά με την εμφάνιση της πανδημίας και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν.

Οι απώλειες αυτές μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να καθοριστούν πλήρως, με τον πιο άμεσο αντίκτυπο να φαίνεται περισσότερο στις επενδύσεις των ισολογισμών.

Η Howden εκτιμά ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού ήταν αρνητικές για ορισμένα κρατικά χρεόγραφα πριν από την πανδημία του Covid-19.

Willis Re

Παρόμοια συμπεράσματα διατύπωσε και η Willis Re, σημειώνοντας ότι οι αντασφαλιστές επικεντρώθηκαν κατά την περίοδο των ανανεώσεων των συμβάσεων στην τιμολόγηση, στην προσπάθεια τους να γεφυρώσουν το χάσμα του τεχνικού αντασφαλίστρου έναντι των τιμών που είχαν δώσει.

Περαιτέρω οι αντασφαλιστές έδειξαν την πρόθεση τους να κατανοήσουν καλύτερα τους στόχους των underwriters και τις βασικές μετρήσεις των κινδύνων.

Τέλος, σύμφωνα, με την Willis Re, οι αντασφαλιστές του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων διατήρησαν μία καθ’ όλα ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι στον Covid-19, αποφεύγοντας προσεκτικά το σενάριο των 100% εξαιρέσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr