NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Μετά τους «διθυράμβους», απογοητεύει η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου

Μετά τους «διθυράμβους», απογοητεύει η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου
13_01_2021 | 14:35 13_01_2021 | 14:37
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Υγεία

Ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από την κινεζική Sinovac Biotech αποδείχθηκε πως είναι κατά μόλις 50,4% αποτελεσματικό σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία, πολύ πιο κάτω από το ποσοστό που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ξεπερνώντας ελάχιστα τον πήχη για να λάβει τη σχετική ρυθμιστική έγκριση.

Τα νεότερα αποτελέσματα είναι μια μεγάλη απογοήτευση για τη Βραζιλία, καθώς το κινεζικό εμβόλιο είναι ένα από τα δύο που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παρατάξει για να ξεκινήσει τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Αρκετοί επιστήμονες και παρατηρητές καταφέρθηκαν εναντίον του ινστιτούτου στο Μπουταντάν, για τη διάθεση δεδομένων που δημιούργησαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η σύγχυση μπορεί να προσθέσει σκεπτικισμό στη Βραζιλία σχετικά με το κινεζικό εμβόλιο, το οποίο επέκρινε ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro, αμφισβητώντας την «προέλευσή του».

«Έχουμε ένα καλό εμβόλιο. Όχι το καλύτερο εμβόλιο στον κόσμο. Δεν είναι το ιδανικό εμβόλιο», δήλωσε η μικροβιολόγος Natalia Pasternak, επικρίνοντας του διθυράμβους του Butantan.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βραζιλιάνοι ερευνητές αναφέρθηκαν σε αποτελέσματα που έδειχναν ποσοστά επιτυχίας άνω του 78% έναντι των «ήπιων έως σοβαρών» περιπτώσεων COVID-19, ποσοστό που αργότερα περιέγραψαν ως «κλινική αποτελεσματικότητα».

Ο Ricardo Palacios, ιατρικός διευθυντής κλινικής έρευνας στο Butantan, δήλωσε την Τρίτη ότι τα νέα ευρήματα χαμηλότερης αποτελεσματικότητας περιλαμβάνουν δεδομένα και για «πολύ ήπιες» περιπτώσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr