NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Ζητούμενο η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου - Στο προσκήνιο οι καθαριστές αέρα

Ζητούμενο η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου - Στο προσκήνιο οι καθαριστές αέρα

​Η ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο κίνδυνος να αφανιστεί μια στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και ο τρόπος κατά τον οποίο μπορούν να συνεισφέρουν οι συσκευές καθαρισμού αέρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με τη συμμετοχή του Προέδρου του, κ. Σ. Καφούνη, του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Α. Εξαδάκτυλου, και δύο καταξιωμένων επιστημόνων, των κ.κ. Σιούτα και Σαρηγιάννη.

Όπως τόνισε ο κ. Καφούνης, «το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, το δίλημμα είναι εμπόριο ή παράλογες συμπεριφορές», καθώς πρέπει να βρεθεί «σωστή ισορροπία ανάμεσα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας», τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση αυτό που ζητά δεν είναι να υπάρξει ανεξέλεγκτη επαναλειτουργία. Άλλωστε, βάσει του πως εφαρμόστηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το λιανεμπόριο «δικαιωματικά έχει κερδίσει τον τίτλο του σοβαρού επιχειρηματικού κλάδου της χώρας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εικόνα που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ, όπου οι απώλειες στο 9μηνο για το λιανεμπόριο υπολογίζονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από 43 υποκατηγορίες του κλάδου, μόνο 4 παρουσίασαν μια πολύ μικρή άνοδο: τα τρόφιμα, τα κινητά, το ψηφιακό κανάλι και τα φάρμακα. Οι υπόλοιπες έχουν πτώση ακόμη και της τάξεως του 50%. Εάν προστεθεί και η πτώση από την εορταστική περίοδο και τις εκπτώσεις, «οποιαδήποτε απόφαση λάβουμε θα είναι απόφαση επιβίωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα δώσουμε προτεραιότητα σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εις βάρος του. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αντέξουμε αυτό, ακόμη και ψυχολογικά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και να μην υπάρξει τρίτο lockdown, «που θα είναι καταστροφικό για το σύνολο της οικονομίας». Και αν τυχόν βρεθούμε σε μια νέα δύσκολη κατάσταση, «να μην είναι το λιανεμπόριο αυτό που θα φύγει πρώτο, αλλά να επανεξετάσουμε super market, εκπαίδευση, μετακίνηση».

Επιδότηση για καθαριστές αέρα

Όσον αφορά στους καθαριστές αέρα, ο κ. Καφούνης ανέφερε ότι πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα τοποθετηθούν εντός των καταστημάτων - όπως έγινε και με την επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Για αυτό το θέμα, ο Εμπορικός Σύλλογος αναμένει και την απάντηση του Πρωθυπουργού, καθώς έχει σημειωθεί και στην επιστολή του Προέδρου του προς τον κ. Μητσοτάκη. Το κόστος για τις συσκευές είναι ανάλογο με τα τετραγωνικά του καταστήματος και τον κλάδο, «διαχειρίσιμο».

Για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μετά από ερώτηση του epixeiro.gr, τόνισε πως μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση από τον Ε.Σ.Α. για όλες τις πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υφ. Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρης, ανακοινώνοντας και το πρόγραμμα για την επιδότηση e-shop. Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, οι ελληνικές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του ψηφιακού καναλιού είναι επισήμως λιγότερες από 17%, στην πραγματικότητα είναι κάτω από 10%. «Το ψηφιακό κανάλι θα πάρει ένα μεγάλο μέρος του τζίρου, δεν θα υποκαταστήσει τα καταστήματα. Αλλά θα χρειαστεί να ενισχυθεί».

Όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο «τρίτο κύμα», «εάν συνεχίσουμε με τα ίδια μέτρα, αυτά φαντάζουν σφεντόνες σε έναν πόλεμο που χρειάζεται μπαζούκας. Εάν όμως προσαρμοστούμε και χρησιμοποιήσουμε τα σωστά όπλα, τότε θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω με την ίδια επιτυχία που το κάναμε στην 1η φάση. Θεωρώ ότι καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα. Εάν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα, στοχευμένα και στο μέγεθος που πρέπει, θα μπούμε σε έναν μακροχρόνιο αρνητικό κύκλο για την οικονομία και θα αφανισθεί 1 στις 2 εμπορικές επιχειρήσεις».

«Η οικονομία θα πρέπει να προηγείται»

Κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος, είπε ότι «δεν βρισκόμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει τον υγειονομικό κίνδυνο. Για αυτό χρειάζεται μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε ταυτόχρονα όλες τις δραστηριότητες, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τσουνάμι το οποίο δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί». «Επειδή για την υγεία χρειάζονται πόροι, σε αυτήν την ιεράρχηση η οικονομία θα πρέπει να προηγείται, όπως έγινε την Άνοιξη του 2020». Ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα και πως ίσως θα έπρεπε να είναι και το πρώτο την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο έχει κάνει μελέτες για τις συσκευές που καθαρίζουν τον αέρα και που είναι εμπορικά διαθέσιμες. Αυτό που έδειξαν οι μετρήσεις, είναι πως υπήρξε μια μείωση του σωματιδιακού φορτίου ακόμη και κατά 96%. Με τεχνολογίες που κάνουν απολύμανση, δηλαδή όχι μόνο καθαρισμό αλλά και απενεργοποίηση των πρωτεϊνικού περιβλήματος του ιού, υπήρξε απόδοση 55-70%, δίνοντας ένα πολύ καλό επίπεδο ασφάλειας, συνδυαστικά πάντα και με τα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί, όπως η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνέντευξης Τύπου, το click away «προσφέρει» μια μείωση των ενεργών επαφών σε σχέση με μια κανονική λειτουργία ενός μαγαζιού της τάξεως του 55%. Για το click in shop, το ποσοστό υπολογίζεται στο 40%, ενώ η σχέση των επαφών ανάμεσα στο click in shop και το click away είναι στο +25%, δηλαδή υπάρχει αύξηση των επαφών κατά 1/4 σε σχέση με το click away, εάν ο πελάτης μπορεί να μπει στο μαγαζί. Με το click away, το λιανεμπόριο είχε μια επιβάρυνση της τάξεως του 4% στη συνολική διασπορά, ποσοστό που με το click in shop φτάνει στο 5%, πάντα «με τη λογική ότι εφαρμόζονται οι κανόνες».

«Θα πρέπει να ανοίξει το λιανικό εμπόριο»

«Δεδομένου ότι άνοιξαν τα δημοτικά, θεωρώ ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, πιθανώς στις 18, και να δούμε σε δεύτερο επίπεδο τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν μπορούν να ανοίξουν όλα ταυτόχρονα, είναι συνταγή για τρίτο κύμα», σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. «Θα πρέπει να ανοίξει το λιανικό εμπόριο πρώτο με click away, που είναι το ασφαλέστερο, και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα (purifiers) - όχι ιονιστές. Δηλαδή, συσκευές που έχουν τεχνολογία απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία και πιθανώς με φωτοκατάλυση, ή και με φίλτρα HEPA.

«Αφού εφοδιαστούν τα καταστήματα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε click in shop. Και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για εστίαση και για δευτεροβάθμια». Άλλωστε, οι καθαριστές δεν θα είναι χρήσιμοι μόνο για την αντιμετώπιση του covid, αλλά και για εποχιακές αλλεργίες, για το πρόβλημα με τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια κ.α, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη πρόταση «μια σοβαρότατη παρέμβαση προς όφελος της δημόσιας υγείας» και αναφέροντας πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στα καταστήματα, αλλά και στα ΜΜΜ, όπως στα βαγόνια του μετρό.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια, ανέφερε πως ο καθαρισμός του αέρα είναι σημαντικός για οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, λόγω του θέματος της αέριας μόλυνσης, που σκοτώνει 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Για αυτό το θέμα, υπάρχουν από μικρές συσκευές για 50-60 τ.μ., μέχρι πολύ μεγαλύτερες που μπορούν να ενσωματωθούν και στα συστήματα εξαερισμού. Αυτές οι μέθοδοι είναι και ο λόγος που δεν έχουμε ακούσει εδώ και μήνες για επιδημία στους αεροσυνοδούς.

«Η χρήση αυτών των συσκευών, όπως δείχνουν και πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, θα διευκόλυνε στην προστασία του κοινού και θα έκανε εφικτό το άνοιγμα των καταστημάτων, της εστίασης, ενδεχομένως και των σχολείων - εάν έμπαιναν σε κάθε τάξη», σημειώνοντας πως μιλάμε για ένα κόστος 250 με 300 ευρώ, για έναν χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr