NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Τριπλό το πρόβλημα στην υγεία, εξαντλήθηκαν οι εφεδρείες

Τριπλό το πρόβλημα στην υγεία, εξαντλήθηκαν οι εφεδρείες

Τριπλό το πρόβλημα στην υγεία: κακός σχεδιασμός που σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση των συμπολιτών μας, μία κοινωνία που γηράσκει, άρα ένα πρόβλημα όχι μόνο σε ό,τι αφορά την επάρκεια των συντάξεων, αλλά και τις υπηρεσίες υγείας, και το τελευταίο, καλύτερες αλλά ακριβότερες θεραπείες.

Βηματισμός σε σαθρό «έδαφος»

Το φαινόμενο του κακού σχεδιασμού παραμένει στην Ελλάδα. Περίπου το 40% της εθνικής συλλογικής δαπάνης για την υγεία είναι ιδιωτική δαπάνη και από αυτό το 40% το οποίο είναι περίπου 5,5 δισεκατομμύρια, το 92, 93% κινείται εκτός κάποιου ασφαλιστικού σχήματος. Η Ελλάδα κατέχει παγκόσμιο ρεκόρ στην ανασφάλιστη ιδιωτική δαπάνη σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο. Το δημογραφικό πρόβλημα επιβαρύνει την ασφάλιση υγείας, ακόμα περισσότερο, λόγω της στρεβλότητας τους συστήματος.

Μέχρι σήμερα, μετά από μία οικονομική κρίση που διήρκησε 10 χρόνια και μία υγειονομική κρίση που ακόμα δεν έχει τελειώσει, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα παραμένει σαθρό χωρίς να προβλέπεται σοβαρή μελέτη για τον επανασχεδιασμό του.

Εντυπωσιακές θεραπείες που μας κάνουν να ζούμε περισσότερο

Αναφέραμε παραπάνω δύο παραμέτρους, την παράμετρο του κακού σχεδιασμού και την παράμετρο του δημογραφικού. Η τρίτη παράμετρος που μπαίνει στο τραπέζι είναι οι ακριβές νέες θεραπείες που μας κάνουν να ζούμε περισσότερο. Η επιστήμη προοδεύει, έρχονται νέες θεραπείες με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα, όλες όμως είναι ακριβότερες από τις προηγούμενες, τονίζει ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος στην Interamerican, προσθέτοντας ότι θα ζήσουμε περισσότερο από ό,τι φαίνεται, αρκεί να έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίξουμε, να αγοράσουμε και να διαθέσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας τις νέες και πιο ακριβές θεραπείες.

Ιδού λοιπόν το τριπλό πρόβλημα. Αναπόφευκτο το να τεθεί θέμα βιωσιμότητας, αν το σύστημα ξανασχεδιαστεί δημιουργώντας συνέργειες.

Υπερχρέωση και αδιαφάνεια στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα διέπονται από την λογική του fee for service, μία λογική που οδηγεί σε σπατάλη πόρων, αυξάνοντας το κόστος, αλλά και προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα στην σχέσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος.

Χωρίς πρωτόκολλα δεν υπάρχει διαφάνεια

Η η καθολική εφαρμογή των πρωτοκόλλων DRGs (Diagnosis Related Groups, Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων) τόσο στην σχέση μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των νοσοκομείων και της κρατικής ασφάλισης και των κρατικών νοσοκομείων θα δώσει διαφάνεια με σαφέστατα καλύτερη και πιο αξιόπιστη αξιολόγηση του κόστους.

Η εφαρμογή των DRGs εισάγει κριτήρια ελέγχου και ποιότητας στις αγορές υγείας. Είναι ένα σύστημα ταξινόμησης και κατηγοριοποίησης των ασθενών, βασιζόμενο σε δεδομένα που έχουν επαληθευτεί με σκοπό την αναγωγή τους σε κατηγορίες ιατρικές συναφείς ως προς την χρήση των υγειονομικών πόρων. Με άλλα λόγια η πληρωμή των υγειονομικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται είναι προκαθορισμένη.

Υπερχρεώσεις και ασάφεια

Το κάθε ιδιωτικό νοσοκομείο χτυπά από όπου βρει και όπως θέλει. Υπάρχει συγκεκριμένο τιμολόγιο και μία συγκεκριμένη θεραπεία. Πόσο κοστίζει μία θεραπεία σε καθένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα; Πού αναγράφεται σήμερα; Αν εφαρμόζονταν τα πρωτόκολλα όλα τα νοσοκομεία θα περιέγραφαν την πάθηση, την θεραπεία, και το κόστος. Η εφαρμογή των DRGs πρωτοκόλλων θα ήταν μία τεράστια βελτίωση στο σύστημα προς όφελος όλων των ασφαλισμένων δημοσίων και ιδιωτικών.

Οι χώρες που προσέχουν για να έχουν

Τα υγειονομικά αυτά πρωτόκολλα εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, στην Νορβηγία, Ιρλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Γαλλία, Σλοβενία. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και τα Βαλκάνια, ώστε οι χώρες αυτές να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες σε ασθενείς με ελεγχόμενο κόστος.

Ένα σύστημα σχεδιασμένο γύρω από τα νοσοκομεία που κοστίζει

Στην Ελλάδα έχουμε ένα σύστημα που περιστρέφεται γύρα από το νοσοκομείο. Όλοι μόλις σκεφτούν ή αισθανθούν κάτι τρέχουν στα νοσοκομεία. Το σύστημα αυτό κοστίζει ακριβά, είτε πληρώνει ο κρατικός φορέας, είτε η ιδιωτική ασφαλιστική, καθώς όλοι συρρέουν στα νοσοκομεία. Θα κόστιζε λιγότερο, αν η διαχείριση των περιστατικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης γίνονταν εκτός των νοσοκομείων, στις οικίες.

Τι δηλώνει ο Γιάννης Καντώρος

«Ένα πράγμα που πρέπει να βάλουμε πρώτο στο τραπέζι είναι πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αξιοπρεπές σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, έτσι ώστε να καταλήγουν στα νοσοκομεία περιστατικά που πρέπει να καταλήξουν κι ό,τι μπορεί να γίνει εκτός νοσοκομείου να μπορούμε να το κάνουμε με φτηνότερο τρόπο και γλυτώνοντας και την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας».

Χέρι βοηθείας δίνει η τεχνολογία

Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων η καλή χρήση της τεχνολογίας. Το κόστος της θεραπείας μιας ασθενείας στο σπίτι είναι ένα κλάσμα αυτού που γίνεται στο νοσοκομείο.

Η σωστή χρήση της τεχνολογίας στην υγεία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια και μπορεί να βασίζεται στην συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr