NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

​ΕΒΕΠ: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη

​ΕΒΕΠ: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη

Η επανεκκίνηση και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς το 2021.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης για το τρέχον έτος συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π. στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, επισημάνθηκαν οι προσπάθειες για τη στήριξη και μεγέθυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η ανάγκη για την ψηφιοποίηση κάθε μορφής επιχειρήσεων του εμπορίου, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, των logistics και των υπηρεσιών. Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Βασίλη Κορκίδη, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν, εκτός των μείζονος σημασίας θεμάτων της οικονομίας, στην επίτευξη όλων των επενδύσεων, αλλά και την επίσπευση των εμβληματικών έργων προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Επιδίωξη του Επιμελητηρίου, για την οποία κατέστη γνώστης ο υφυπουργός, παραμένει η ευρύτερη συνεργασία της Cosco με τις ΜμΕ επιχειρήσεις της περιοχής και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των επενδύσεων της ΟΛΠ ΑΕ. Επίσης, στη συζήτηση για την αναβίωση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, επισημάνθηκε ότι, το Επιμελητήριο στηρίζει το σχέδιο «Τρίαινα» για τις ναυπηγικές μονάδες της χώρας, αλλά και ότι θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εκατοντάδες επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου. Μάλιστα, τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο πρόσφατα, με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία, υποστήριξε τη θέση, ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να ναυπηγήσουν κάθε τύπο πλοίου δεδομένου ότι, στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες, υπάρχει ζέουσα τεχνογνωσία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Η ναυπήγηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων «tailor made» για τις ανάγκες της ελληνικής πολυνησίας στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες, δεν πρέπει να αποτελεί «όνειρο», αλλά μία πραγματικότητα. Ως προς το θέμα των διαλυτηρίων, τονίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει «παρουσία» στον τομέα, αξιοποιώντας τάχιστα την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα σχετικά χρηματοδοτικά «εργαλεία» καθώς η βιώσιμη ανακύκλωση συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών.

Από τη συζήτηση με τον υφυπουργό διαπιστώθηκε συναντίληψη, ότι η κάθε πλευρά - και από τη δική της θέση ευθύνης - θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του τοπικού οικονομικού γίγνεσθαι, με την δρομολόγηση σειράς από πρωτοβουλίες, με αναπτυξιακό πρόσημο για την πόλη και το λιμάνι. Δεδομένου ότι στο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε ο υφυπουργός, περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα της πόλης τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, πεποίθηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία, προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνεδρίαση, επίσης, εκφράστηκε η ικανοποίηση των παραγωγικών τάξεων για το άνοιγμα της αγοράς και η ελπίδα ότι οι απώλειες του τζίρου των επιχειρήσεων θα περιορισθούν την παρούσα περίοδο και επαναβεβαιώθηκε η πρόταση του Ε.Β.Ε.Π. για «μορατόριουμ» πληρωμών και οφειλών, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η οικονομία κινείται μεταξύ πανδημίας και εμβολίου και η επιχειρηματικότητα χρειάζεται ένα δικό της «εμβόλιο» για να κλείσει την παρένθεση της κρίσης, να ανακάμψει από την ύφεση και να περάσει με προοπτική στην κανονικότητα.

Το Ε.Β.Ε.Π. ευελπιστεί ότι θα δημιουργηθεί μια «επιχειρηματική γέφυρα στήριξης» για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι όλο το 2021 θα αποτελέσει μια μεταβατική χρονιά για την επιχειρηματικότητα. Επίσης, προσδοκά το τρέχον έτος να έχει ακόμα μεγαλύτερο θετικό πρόσημο όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όπως συνέβη με βάση τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ., το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2020 για το Ε.Β.Ε.Π., παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, ήταν άλλη μια χρονιά με ακόμα μεγαλύτερο θετικό πρόσημο και με επιπλέον 997 νέες επιχειρήσεις, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος είχαν οι ΙΚΕ με 511 εγγραφές ενώ διεγράφησαν ή άλλαξαν έδρα μόλις 220, εκ των οποίων, 103, ατομικές. Η αναλογία σχεδόν 5 προς 1 των εγγραφών-διαγραφών στο μητρώο του Ε.Β.Ε.Π. και, ιδιαιτέρως, των «start-ups» έναντι των «λουκέτων», εύλογα δημιουργεί αισιοδοξία για το νέο οικονομικό έτος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης: «η πειραϊκή επιχειρηματικότητα, σε πείσμα των καιρών, ξεκινά αριθμητικά τουλάχιστον, ενισχυμένη το 2021 και αναμένεται να ανακάμψει τη νέα χρονιά, ακολουθώντας τη θετική εξέλιξη του λιμανιού, των ναυπηγείων αλλά, κυρίως, τη δυναμική της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας».

Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, τηρώντας τα έθιμα και τις αποστάσεις, κόπηκε η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των εργαζομένων του Ε.Β.Ε.Π. και στην κλήρωση η καθιερωμένη λίρα έτυχε στην κα Ελένη Ξενάκη, ενώ στην πίτα του Διοικητικού Συμβουλίου που ακολούθησε, η λίρα κληρώθηκε στον κ. Γιάννη Θεοδωρόπουλο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr