NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) δίνει το έναυσμα για νέα χρηματοδοτικά πακέτα στις οικονομίες

Η Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ) δίνει το έναυσμα για νέα χρηματοδοτικά πακέτα στις οικονομίες

Θα υπάρξει νέο ράλι ομολόγων αν αυξηθεί το πρόγραμμα επαναγοράς.

H συνέντευξη της κας Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη αναμένεται να δώσει την τάση στις αγορές ομολόγων για την Ε.Ε και να επηρεάσει και τα χρηματιστήρια μετοχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επενδυτικών τραπεζών, αν η κα Λαγκάρντ επιμείνει σε μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών μέσω των προγραμμάτων επαναγορών ομολόγων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας (PEPP), τότε θα υπάρξει νέο κύμα υποχώρησης των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό ταυτόχρονα θα σημάνει και αύξηση της ανάγκης για ανάληψη ρίσκου από θεσμικούς επενδυτές της Ευρωζώνης, άρα αρκετοί θα στραφούν προς μετοχές.

Για την Ελλάδα, θα σημάνει την ευκαιρία για έκδοση νέων ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας (άνω των 20 ετών) και μεσοπρόθεσμης διάρκειας (5-7ετίας) προκειμένου να αντληθούν 10-12 δις. Ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά θα «κλείσουν» οι τρύπες που δημιούργησε το χαώδες έλλειμμα των 24 δισ. ευρώ το 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) παρακολουθεί τις εξελίξεις και μετά την αυριανή συνέντευξη τύπου της κας Λαγκάρντ θα προετοιμαστεί για τις επόμενες κινήσεις.

Μεικτές τάσεις σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των βασικών αγορών. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 3 μονάδες βάσης σε 1,13%, μετά και την ανακοίνωση του νέου δημοσιονομικού πακέτου του εκλεγέντος Προέδρου Μπάιντεν να ενισχύει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για διεύρυνση των νέων εκδόσεων χρέους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητο σε 0,34%. Το αντίστοιχο Γερμανικό, σημείωσε πτώση κατά 3 μονάδες βάσεις σε -0,55%, λόγω της αυξημένης αποστροφής κινδύνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, άνοδο σημείωσαν τα επιτόκια των 10-ετών κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, με αυτό της Ιταλίας να ενισχύεται σημαντικά κατά 25 μονάδες βάσεις σε 0,66%, εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας στην χώρα. Άνοδο, αν και μικρότερη, σημείωσαν και τα 10-ετή κρατικά ομόλογα της Ελλάδας κατά 10 μονάδες βάσεις σε 0,68%, της Ισπανίας κατά 3 μονάδες βάσεις σε 0,06%, όπως και της Πορτογαλία σε 0,03%.

Η εικόνα των ομολόγων στην Ευρωζώνη δείχνει ότι:

  • τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου»
  • θα υπάρξει υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (νέος γύρος επαναγοράς ομολόγων τουλάχιστον για το 2021)
  • Έχουν υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)

Η τάση των επιτοκίων μέχρι στιγμής (από την αρχή του έτους) είναι ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr