NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων

Οι μικρότερες εργάσιμες εβδομάδες έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων

Η μείωση της διάρκειας μιας εργάσιμης εβδομάδας έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος και του καπνίσματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για τους εργαζόμενους σε χειρωνακτικές εργασίες, η μείωση της εβδομάδας εργασίας κατά τέσσερις ώρες θα οδηγούσε σε μείωση του καπνίσματος κατά 19% έως 24%, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 του Economics & Human Biology. Για τους εργαζόμενους σε γραφεία, μια παρόμοια πολιτική θα οδηγούσε σε μείωση 1,7% έως 2,1% του δείκτη μάζας σώματος.

«Η βασική επίπτωση αυτών των αποτελεσμάτων είναι ότι οι πολιτικές που μειώνουν το χρόνο εργασίας, όπως η μείωση του νόμιμου εβδομαδιαίου έργου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Inés Berniell, οικονομολόγος στο Universidad Nacional de La Plata στην Αργεντινή. Ο Berniell έγραψε την μελέτη μαζί με τον οικονομολόγο Jan Bietenbeck του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία.

Ο Berniell και ο Bietenbeck χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια εργατική μεταρρύθμιση που εισήχθη το 1998 από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία μείωσε τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας από 39 σε 35 ώρες χωρίς να αλλάξει την αμοιβή των εργαζομένων. Ο νόμος, που αργότερα ανατράπηκε, έδωσε στους ερευνητές τη σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν τον αντίκτυπο των ωρών εργασίας σε εθνική κλίμακα.

Εκτός από την παρακολούθηση του καπνίσματος και του ΔΜΣ, η έρευνα παρακολούθησε επίσης την κατάσταση της υγείας, όπως αυτή αναφέρεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η τετράωρη μείωση των ωρών εργασίας αύξησε την πιθανότητα για αναφορά «καλής υγείας» κατά 2 έως 3%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μείωση των ωρών εργασίας δεν συσχετίστηκε με καμία αλλαγή στις συνήθειες καπνίσματος των εργαζομένων σε γραφείο, και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΔΜΣ μεταξύ εκείνων που πραγματοποιούν χειρωνακτικές εργασίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr