NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

«Τα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» λέει ο EFSA

«Τα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους» λέει ο EFSA
20_01_2021 | 15:21 20_01_2021 | 15:23
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Τρόφιμα & Ποτά

Η υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ ανακοίνωσε ότι ορισμένα αποξηραμένα σκουλήκια είναι ασφαλή για κατανάλωση από ανθρώπους, σε μια πρώτη αξιολόγηση του είδους γύρω από τρόφιμα που βασίζονται σε έντομα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του μπλοκ.

Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων και Ασφάλειας (EFSA) ανοίγει τώρα την «πόρτα» για την πώληση τους στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ ως σνακ ή συστατικά σε ζυμαρικά και αλλού, εν αναμονή επίσημης έγκρισης από τους εθνικούς εκπροσώπους.

Προσφέρει επίσης στους κατασκευαστές άλλων τροφίμων με βάση τα σκουλήκια την ελπίδα ότι τα προϊόντα τους θα γίνουν αποδεκτά.

«Αυτή η πρώτη εκτίμηση κινδύνου της EFSA μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πρώτη έγκριση σε ολόκληρη την ΕΕ» δήλωσε ο Ερμόλαος Βερβέρης, επιστήμονας στον European Food Safety Authority (EFSA).

Ειδικοί ιστότοποι λένε ότι οι σκουλήκια έχουν γεύση που μοιάζει με τα φιστίκια και μπορούν να αλατιστούν, να χρησιμοποιηθούν σε σοκολάτα, να πασπαλιστούν σε σαλάτες ή να προστεθούν σε σούπες.

Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και θα μπορούσαν να προσφέρουν ορισμένα περιβαλλοντικά οφέλη, σύμφωνα με τον Mario Mazzocchi, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

«Υπάρχουν σαφή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στο να αντικαταστήσετε τις παραδοσιακές πηγές ζωικών πρωτεϊνών με εκείνες που απαιτούν λιγότερες ζωοτροφές - παράγετε λιγότερα απόβλητα και οδηγείτε σε λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», δήλωσε ο Mazzocchi.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr