NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη συμφωνία για το κλίμα, αντιστρέφοντας την απόφαση Trump

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη συμφωνία για το κλίμα, αντιστρέφοντας την απόφαση Trump
21_01_2021 | 10:13 21_01_2021 | 15:20
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Ενέργεια & Περιβάλλον

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για επανένταξη των ΗΠΑ στην κλιματική συμφωνία του Παρισιού, στην πρώτη σημαντική δράση του γύρω από την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η κυβέρνηση Biden σκοπεύει επίσης να ακυρώσει την άδεια κατασκευής του αγωγού Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ και να υπογράψει πρόσθετα διατάγματα τις επόμενες ημέρες για να αντιστρέψει αρκετές από τις ενέργειες του πρώην Προέδρου Donald Trump γύρω από πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Biden δεσμεύτηκε να προχωρήσει γρήγορα σε δράση για την κλιματική αλλαγή και η συμπερίληψή επιστημόνων σε ολόκληρη τη νέα κυβέρνηση φέρεται να σηματοδοτεί την αρχή μιας σημαντικής αντιστροφή πολιτικής.

Σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο είναι μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού, τη μη δεσμευτική συμφωνία ορόσημο μεταξύ των εθνών για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2017.

Ο Mitchell Bernard, πρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων, δήλωσε ότι η εντολή του Biden να επανενταχθεί στη συμφωνία κάνει τις ΗΠΑ μέρος της παγκόσμιας λύσης για την κλιματική αλλαγή και όχι μέρος του προβλήματος.

Τίμερμανς και Μπορέλ χαιρετίζουν την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού - Επικοινωνία με Τζον Κέρι

Σε διμερή τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Πράσινη Συμφωνία κ. Φρανς Τίμερμανς, θα συζητήσει την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής για το κλίμα COP26 με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, κ. Τζον Κέρι.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ χθες εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία χαιρετίζουν την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν για την εκ νέου προσχώρηση των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού: «Ανυπομονούμε να έχουμε και πάλι τις ΗΠΑ στο πλευρό μας, ώστε μαζί να ηγηθούμε του παγκόσμιου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση είναι η καθοριστική πρόκληση της εποχής μας και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Η δράση για το κλίμα αποτελεί συλλογική μας ευθύνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο θα αποτελέσει ορόσημο για την ενίσχυση της παγκόσμιας φιλοδοξίας, ενώ θα αξιοποιήσουμε τις προσεχείς συνεδριάσεις της G7 και της G20 για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν όλες οι χώρες συμμετάσχουν σε έναν παγκόσμιο αγώνα για μηδενικές εκπομπές, ολόκληρος ο πλανήτης θα βγει κερδισμένος».

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού, τον Δεκέμβριο του 2020, η ΕΕ υπέβαλε μια νέα εθνικά καθορισμένη συνεισφορά (link is external)στη γραμματεία της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για καθαρή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ως ένα βήμα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr