NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Το χρηματιστήριο ως δίαυλο εξαγοράς τους βλέπουν οι εταιρείες τεχνολογίας

Το χρηματιστήριο ως δίαυλο εξαγοράς τους βλέπουν οι εταιρείες τεχνολογίας

Η δεύτερη προσπάθεια τόνωσης του κλάδου πληροφορικής και τεχνολογίας μετά από 20 χρόνια.

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών τεχνολογίας στην Αμερική και στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει μία θετική συγκυρία για την τόνωση του ενδιαφέροντος εταιριών πληροφορικής και τεχνολογίας για να εισέλθουν στο χρηματιστήριο.

Μία κίνηση που πριμοδοτεί και η ΕΧΑΕ, καθώς κρίνει ότι, στην παρούσα συγκυρία, οι εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας μπορούν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από το χρηματιστήριο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοδότησης.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι εταιρείες πληροφορικής βλέπουν το ελληνικό χρηματιστήριο ως όχημα για εξωστρέφεια προς ξένους επενδυτές και πιθανούς αγοραστές τους. Σύμφωνα με πολλά στελέχη εταιρειών πληροφορικής, ένας καλά δομημένος φάκελος για την είσοδο στη χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί ίσως το καλύτερο «διαβατήριο» για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται για νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και funds που ειδικεύονται σ' αυτούς του κλάδους, καθώς και venture capitals.

Μία εταιρεία πληροφορικής, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, μπορεί πιο εύκολα να μιλήσει με ξένους επενδυτές απ' ό,τι εάν δεν είναι είναι εισηγμένη. Επίσης και η εξαγορά της μπορεί να γίνει ευκολότερα και με μικρότερο due diligence απ' ό,τι μία μη εισηγμένη.

Πιο ώριμες οι συνθήκες σε σχέση με το 2000

Πριν από 20 και πλέον χρόνια έγιναν οι πρώτες προσπάθειες εισόδου εταιρειών πληροφορικής στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όμως είτε από λάθη των ίδιων των εταιρειών, είτε του χρηματιστηρίου, είτε γιατί οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, οι χρηματιστηριακές προσπάθειες κατέληξαν μετά το 2001 σε αποτυχίες. Σ' αυτή την 20ετία ο κλάδος πληροφορικής και τεχνολογίας δεν κατάφερε να αναταχθεί παρά τις φοβερές εξελίξεις διεθνώς και την εδραίωση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Τα στελέχη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν απαραίτητο πλέον ότι κάθε προσπάθεια εισόδου τεχνολογικής εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρό εποπτικό έλεγχο και ακόμη ισχυρότερο market making. Να υπάρχουν δηλαδή συνεργασίες με χρηματοπιστωτικούς φορείς που να βοηθούν στην κίνηση και την εμπορευσιμότητα των μετοχών. Γιατί ακόμη και εάν εισέλθουν στο χρηματιστήριο και δεν κάνουν πράξεις σε ημερήσια βάση, τότε δεν θα έχουν επιτύχει τίποτε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr