NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Τηλεδιάσκεψη Χατζηδάκη - ΕΣΕΕ για τη στήριξη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία

Τηλεδιάσκεψη Χατζηδάκη - ΕΣΕΕ για τη στήριξη της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία

​Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Καρανίκας εστίασε στην ανάγκη το Υπουργείο και ο ΟΑΕΔ να επικεντρωθούν άμεσα με στοχευμένες δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα στην προστασία των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας, τουλάχιστον έως το τέλος του 2021. Όπως εξήγησε, «το εμπόριο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ελληνική οικονομία, με 720 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η αναμενόμενη λήξη των προγραμμάτων αναστολής εργασίας και η συσσώρευση τεράστιου όγκου ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, μετά από μια μακρά περίοδο υποτονικού ή και μηδενικού τζίρου για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, υποθηκεύουν άμεσα την ικανότητα τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ως εκ τούτου, μοναδική λύση και πρόταση της ΕΣΕΕ αποτελεί να θεσπίσει η Πολιτεία σοβαρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο πεδίο των εργασιακών θεμάτων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «ανέκαθεν υποστηρίζει την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση στη διαδικασία διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού. Υπογράμμισε όμως πως, λόγω και της πανδημίας, η διασφάλιση και διεύρυνση του κεκτημένου των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Πολιτείας, ως το κατεξοχήν μέσο προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκε να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στους κοινωνικούς εταίρους η αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Στα ζητήματα της κατάρτισης ο κ. Καρανίκας επεσήμανε ότι η «επόμενη μέρα» της πανδημίας, «απαιτεί αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, γι αυτό και είναι απαραίτητη η θεσμική ενίσχυση των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών τους ινστιτούτων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε μάλιστα πως το ΚΑΕΛΕ, που είναι ο εκπαιδευτικός βραχίονας της ΕΣΕΕ, διαθέτει αποδεδειγμένα υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία σε έργα ψηφιακής κατάρτισης εργαζομένων, εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η «οξυγόνωση» της αγοράς εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την «αποσωλήνωσή» της από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. «Πρόκειται για θέμα που θα τα δούμε οριζόντια ως κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Βαρύνουσα θέση στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την επόμενη ημέρα έχουν τα προγράμματα κατάρτισης, όπου ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την αποτελεσματικότητα. Μιλάμε για στοχευμένα προγράμματα που να «πιάνουν τόπο», με θέσπιση ποιοτικών κριτηρίων για την πιστοποίηση των φορέων, αλλά και σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προστιθέμενη αξία των προγραμμάτων, τόσο για τους ανέργους και τους εργαζομένους, όσο και για τις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν στην ΕΣΕΕ οι βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση εργασιακού νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζομένους, με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πάνο Τσακλόγλου να τονίζει –μεταξύ άλλων- ότι σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι προσβλέπει σε τακτική συνεργασία και επικοινωνία με την ΕΣΕΕ, δηλώνοντας βέβαιος ότι η Συνομοσπονδία θα καταθέσει περαιτέρω ιδέες για τις πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά με τις προτάσεις της στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, και στο νέο χάρτη της κατάρτισης. «Και για τα εργασιακά και για τα υπόλοιπα θέματα θα γίνει η συζήτηση που πρέπει να γίνει, δεν θα φέρουμε κανέναν προ εκπλήξεων. Δίνουμε έμφαση στην επόμενη ημέρα της πανδημίας και την κατάρτιση», κατέληξε.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας ανέφερε σχετικά: «Ακούσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να μας εξηγεί το περιεχόμενο των τριών σημαντικών επικείμενων νομοθετικών παρεμβάσεων του που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα, στην κατάρτιση και στην θέσπιση της νέας επικουρικής σύνταξης. Η ΕΣΕΕ θα συμμετάσχει ενεργά στη δημόσια διαβούλευση για όλα τα θέματα. Η στενή και ειλικρινής συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπρόσωπους της αγοράς, μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό της διπλής κρίσης, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκτός του κ. Καρανίκα, ο Γεν. Γραμματέας της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης, η Διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ - ΕΣΕΕ κ. Βάλια Αρανίτου, ο Διευθυντής και Νομικός Σύμβουλος της ΕΣΕΕ κ. Αντώνης Μέγγουλης και ο Διευθυντής του ΚΑΕΛΕ – ΕΣΕΕ κ. Δημήτρης Πρίφτης. Από πλευράς Υπουργείου, εκτός του κ. Χατζηδάκη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Παναγιώτης Δουφεξής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr