NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Το νέο δόγμα της Ε.Ε είναι «λιγότερη φορολογία από περισσότερους πολίτες»

Το νέο δόγμα της Ε.Ε είναι «λιγότερη φορολογία από περισσότερους πολίτες»

Ριζικές αλλαγές στην φορολογία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) και ιδιαίτερα στην Ελλάδα αναμένονται στο επόμενο διάστημα, όταν -όπως ευελπιστούμε όλοι- θα κοπάσει η πανδημία. Το πεπαλαιωμένο μοντέλο φορολόγησης εισοδήματος και περιουσίας που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα θα αλλάξει (σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε) και θα γίνει και πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό.

Οι αλλαγές στην απασχόληση, στην περιουσία και γενικότερα στον τρόπο ζωής επιβάλλει πλέον (όπως τονίζουν συνεχώς οι κοινοτικοί παράγοντες) ένα μοντέλο φορολογίας που θα βασίζεται στο «λιγότερα από περισσότερους». Αυτό απαιτεί να παραμετροποιηθούν τα εισοδήματα είτε ως ποσότητα (θα υπάρξουν ανακατανομές στις βαθμίδες) είτε ως προέλευση (εργασία, έσοδα επενδύσεων, έγγυες πρόσοδοι κ.ά.) και βέβαια να καταμετρηθούν οι άποροι που θα εξαιρεθούν και αυτοί που φοροδιαφεύγουν νομίμως, δηλαδή μέσα σε θεσμικά πλαίσια χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί. Για όλα αυτά θα απαιτηθεί η δημιουργία νέων συστημάτων και υιοθέτησης νέων πλατφόρμων που θα συνδέουν την κατανάλωση με το εισόδημα. Η αρχή έχει γίνει από τη Γερμανία που εισάγει πλέον νέες τεχνολογικές παράμετρες, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τεχνολογική εφαρμογή των φορολογικών ελέγχων

Σε έκθεση της PwC (του 2019), αναφέρεται ότι οι φορολογικές αρχές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν πολύ περισσότερο τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση του κόστους που προκύπτει από τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Paying Taxes της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το μέσο κόστος που συνδέεται με τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σχεδόν αμετάβλητο με βάση τέσσερα κριτήρια: Τον χρόνο που απαιτείται για τη φορολογική συμμόρφωση (237 ώρες), τον αριθμό πληρωμών (23,8), τον Συνολικό Συντελεστή Φόρων και Εισφορών (ΣΣΦΕ) (40,4%) και τις διαδικασίες που απαιτούνται σε συνέχεια της υποβολής φορολογικής δήλωσης (59,6 από 100).

Η έκθεση Paying Taxes στη σύγκριση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε 190 οικονομίες, εξέταζε το σύστημα φορολόγησης επιχειρήσεων σε κάθε μία από αυτές και μελετά μία περίπτωση μεσαίας εγχώριας επιχείρησης. Βάσει των ευρημάτων, οι εξελιγμένες δυνατότητες των φορολογικών λογισμικών, των συστημάτων αναφορών σε πραγματικό χρόνο και των Data analytics μεταλλάσσουν τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης. Κάποιες προηγμένες οικονομίες βελτιώνουν σταθερά τα συστήματά τους προς όφελος τόσο των φορολογούμενων όσο και των φορολογικών αρχών, επιτυγχάνοντας σημαντικές μειώσεις στον χρόνο για την προετοιμασία και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στην πληρωμή των φόρων, καθώς και στον αριθμό των πληρωμών.

Τι θα γίνει με τη φορολογία ακινήτων στην Ελλάδα

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, οι νέες συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι μεν, αλλά δεν θα αφήνουν κανένα μέρος της Ελλάδας χωρίς φορολόγηση. Αυτό ακούγεται άδικο για ορισμένες παραμεθόριες ή υποβαθμισμένες περιοχές που δεν πλήρωναν καθόλου ή ελάχιστο φόρο, όμως οι αυξήσεις όπου θα γίνουν θα είναι τέτοιες που αφενός δεν θα εξοντώνουν τους κατόχους ακινήτων εκεί και αφετέρου θα μειώνουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις άλλων περιοχών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr