NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Γιατί υποχωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί η οικονομία δεν ξεγελά τους επενδυτές

Γιατί υποχωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί η οικονομία δεν ξεγελά τους επενδυτές

O Ιανουάριος 2021 για το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μηνιαία υποχώρηση κατά -7,3% και μάλιστα σε επίπεδα τιμών που θεωρούνταν υποτιμημένα. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά το Νοέμβριο 2020, καταγράφηκε ράλι 28% στον Γενικό Δείκτη από τα επίπεδα των 620 μονάδων προς τις 820 μονάδες περίπου, με μικρές στάσεις στις 720 και 750 μονάδες.

Τα επίπεδα αυτά αποτελούν τώρα στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη. Η πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου ήταν αδύναμη και πλαγιοκαθοδική ενώ αντίθετα οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Η αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν προκαλεί εντύπωση. Αυτό που ενοχλεί είναι ότι κινείται καθοδικά όταν όλοι οι υπόλοιποι ανεβαίνουν. Εδώ έρχονται οι παλιοί χρηματιστές που μπορεί να μην ξέρουν τα κόλπα των νεώτερων αλλά βασίζονται στην εμπειρία τους. «Η πραγματική οικονομία ποτέ δεν ξεγελά τους επενδυτές». Και η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα νοσεί αυτή την περίοδο και όλοι το ξέρουν.

Οι εκροές ξένων κεφαλαίων μπορεί να συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο

Ας δούμε τους βασικούς λόγους που πιέστηκε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Ιανουάριο. Οι ξένες αγορές ήταν διορθωτικές και έτσι πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θέλησαν να αποσύρουν κεφάλαια από την μικρή και ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και να διακρατήσουν ρευστότητα προκειμένου να τοποθετηθούν σε τοποθετήσεις με μικρότερη μεταβλητότητα.

Βγήκαν στην επιφάνεια τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών (νέα NPL's) που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν άμεσα. Τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν θα δείξουν μέρος των αδυναμιών του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Επίσης οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είχαν πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο 2020 ράλι της τάξης του 70% (ως κλαδικός δείκτης) και πλέον κάποιοι θέλησαν να πάρουν μέρος από τα κέρδη αυτά.

Η ελληνική οικονομία έχει χάσει λόγω των lockdowns τον σημαντικότερο μήνα του α' τριμήνου (Ιανουάριο) και ενδεχομένως το α' τρίμηνο να γράψει σημαντική ύφεση που θα έρθει να προστεθεί στο ήδη εν υφέσει 2020. Αν οι απώλειες εσόδων του Ιανουαρίου είναι μεγάλες ενδεχομένως να επηρεαστεί ολόκληρο το α' εξάμηνο του 2021.

Έχει καθυστερήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο η ελληνική οικονομία βασίζει μεγάλο μέρος των προοπτικών της για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των κρουσμάτων covid 19 τείνουν να πάρουν διαστάσεις. Οι χθεσινές προειδοποιήσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης περί ενδεχόμενου σκληρότερου lockdown, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Το χειρότερο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει βραχυπρόθεσμες οικονομικές και επιχειρηματικές εξελίξεις. Τα πάντα εξαρτώνται από τον κορονοϊό. Αν τα κρούσματα συνεχιστούν, η πολιτική επιδομάτων της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να συγκρατήσει την ανεργία στο α' εξάμηνο 2020, ίσως δεν καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας το α' εξάμηνο 2021.

Επιλογές μετοχών και όχι κλάδων στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές (εγχώριους και ξένους), ο Ιανουάριος 2021 έδειξε ότι πλέον όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν αφενός τηρούν στάση αναμονής (εξ ου και οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών) περιμένοντας να δουν τις μετοχές χαμηλότερα αφετέρου όταν αποφασίσουν επιλέγουν συγκεκριμένες μετοχές με προοπτικές και όχι κλάδους.

Ενδεικτικά, μέσα στον Ιανουάριο μία ομάδα 10 - 15 μετοχών κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά και από μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, πραγματοποίησαν περίπου το 80% - 90% των συναλλαγών. Ανατρέχοντας πίσω στον Ιανουάριο, βλέπουμε ότι εκτός από τις 4 τράπεζες, το συναλλακτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ (λόγω των μετοχικών εξελίξεων και της Γεν. Συνέλευσης), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Intralot, Jumbo, από την μεσαία κεφαλαιοποίηση Ιατρικό Αθηνών και από την μικρή κεφαλαιοποίηση σε ΣΑΤΟ και Mermeren και από την Εναλλακτική Αγορά στην Foodlink.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr