NEWSFLASH...
ανάγνωση

Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΘ για την οικονομία της Β. Ελλάδος, αλλά για το ελληνικό ΑΕΠ

Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΘ για την οικονομία της Β. Ελλάδος, αλλά για το ελληνικό ΑΕΠ

Η ΔΕΘ δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο αντίκτυπος της εκθεσιακής δραστηριότητας στην οικονομία μιας χώρας ή μιας περιοχής. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των εκθεσιακών διοργανώσεων για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες είναι εντυπωσιακά, ακόμα και σε περιόδους κρίσεων. Άλλωστε, ο εκθεσιακός κλάδος αποτελεί βαρόμετρο των οικονομιών και είναι ο πρώτος που εξέρχεται των κατά καιρούς κρίσεων.

Η οικονομία της Βορείου Ελλάδος (Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας) αποτελεί το 20% - 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ και επιμερίζεται οριζόντια σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής, η παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί σε περίπου 30% - 40% επί της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας.

Η ΔΕΘ αποτελεί τη «σημαία» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της οικονομίας της Βορείου Ελλάδας. Έρευνα του ΠΑΜΑΚ σύμφωνα με την οποία κάθε αύξηση της ζήτησης για εκθεσιακό προϊόν κατά 1 ευρώ, αυξάνει το ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας κατά 1,86 ευρώ, ενώ κάθε 1 ευρώ που προστίθεται στο τζίρο της εταιρείας ΔΕΘ - Helexpo, δημιουργεί 28 νέες θέσεις εργασίας, κάποιες από αυτές, εποχικές.

Παράθεση - epixeiro.gr

Κάθε 1 ευρώ που προστίθεται στον τζίρο της εταιρείας ΔΕΘ - Helexpo, δημιουργεί 28 θέσεις εργασίας

Σε παλαιότερη έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το ΠΑΜΑΚ φαίνεται πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένη η ΔΕΘ με την οικονομία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί μία πιθανή «εξαφάνιση» της ΔΕΘ - Helexpo θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 117,28 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος για την Θεσσαλονίκη θα ήταν απώλεια 547,36 εκατ. ευρώ.

Η διεύρυνση των επιχειρηματικών διεργασιών και της παραγωγής

Ιστορικά, η ΔΕΘ εκπροσωπούσε πάντα τη βιτρίνα της ελληνικής βιομηχανικής πραγματικότητας. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, από την ΔΕΘ παρέλασε ό,τι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία σε θέματα βιομηχανίας και τεχνολογίας. Στο απόγειο του ενδιαφέροντος (δεκαετίες ‘50-‘90) η έκθεση λειτουργούσε ως οικονομικός καταλύτης για την ελληνική επιχειρηματικότητα και ως «πολιτικός φάρος» για τις εκάστοτε κυβερνήσεις απ’ όπου εξαγγέλλονταν η οικονομική πολιτική τους. Μάλιστα τις δεκαετίες '60 - '90 η βιομηχανική παραγωγή στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνούσε το 50% επί της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας και αυτό έδινε ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ στην εποχή της τεχνολογίας

Τη θέση του ότι η πανδημία του κορονοϊού υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία για να προχωρήσουμε στη νέα εποχή, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), Κωνσταντίνος Καγκελίδης.

Η τεχνολογία μάς φέρνει πιο κοντά, σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, Ιωάννης Σύρρος, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις έσπευσαν μέσα στην πανδημία να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περιόδου.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η οικονομία της Βορείου Ελλάδος αποτελεί το 20% - 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ

Νωρίτερα της πανδημίας του κορονοϊού, έλαβε τα «ψηφιακά μηνύματα» η ΔΕΘ-Helexpo, καθώς είχε εδώ και καιρό δρομολογήσει τη διοργάνωση της Beyond 4.0, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής. Ο κορονοϊός εκλαΐκευσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επιτάχυνε τη μετάβαση, επισήμανε ο ιδρυτής της Industry Disruptors Game Changers, Μιχάλης Στάγκος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας, η Beyond 4.0 είναι το όχημα».

ΔΕΘ και «επιχειρηματική διπλωματία»

Πάντα η ΔΕΘ αποτελούσε ένα μοντέλο «επιχειρηματικής διπλωματίας» και αυτό το εκτιμούσαν και το επεδίωκαν οι πολιτικοί. Στα χρόνια του «ψυχρού πολέμου» , η ΔΕΘ ήταν μία από τις λίγες ευρωπαϊκές εκθέσεις που προσκαλούσε συμμετοχές από την ΕΣΣΔ και τις «χώρες δορυφόρους». Στην μεταπολίτευση, και στα χρόνια της ελληνο-τουρκικής κρίσης, η ΔΕΘ λειτούργησε ως μέσο προσέγγισης των δύο πλευρών. Ακόμη και στη δεκαετία του ’90 υπήρξε κόμβος επικοινωνίας με το κράτος των Σκοπίων, όταν ακόμα οι διπλωματικές σχέσεις ήταν τεταμένες.

Σήμερα η ΔΕΘ αποτελεί ένα σημείο προσέγγισης των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές εταιρείες και σημείο επαφής των ελληνικών εταιρειών με τα τεχνολογικά δρώμενα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr