NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Το μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό που «κατακτά» το παγκόσμιο διαδίκτυο

Το μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό που «κατακτά» το παγκόσμιο διαδίκτυο
Φωτογραφία: Gabriella Jacobi

​Ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει καταφέρει, με τον τρόπο του, να βρίσκεται «πίσω» από την ευρεία διείσδυση του τηλεοπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, κερδίζοντας το 1/12 του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού του προϊόντος από τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Πίσω από αυτήν την επιτυχία, βρίσκονται δύο γράμματα: .tv.

Το Τουβαλού, ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, εντοπίζεται στον κεντρικό Ειρηνικό και βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι. Αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Τουβαλού ήταν Βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ το 2000 έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ισπανός εξερευνητής Alvaro de Mendana de Neira ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε το Τουβαλού το 1568. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένας Ισπανός έμπορος, το 1781. Από τη δεκαετία του 1820 σειρά είχαν φαλαινοθήρες, έμποροι και ιεραπόστολοι. Η Βρετανία αποίκησε τα νησιά το 1892, ενώ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις δημιουργήθηκαν εκεί, με το αεροδρόμιο Funafuti να χρησιμοποιείται για επιδρομές εναντίον των Ιαπώνων.

Πώς, λοιπόν, συνδέεται ένα μικρό κράτος κάπου στον Ειρηνικό με το διαδίκτυο και την εκρηκτική ανάπτυξη του; Αυτή περιστρέφεται γύρω από το TLD .tv. Το 1995, ο Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον παγκόσμιο συντονισμό του συστήματος πίσω από τα domains, εκχώρησε στο Τουβαλού το .tv, μία από τις πολλές εκχωρήσεις παρόμοιων TLD που έγιναν εκείνη την περίοδο από τον οργανισμό προς διάφορες χώρες.

Το 1998 η κυβέρνηση του Τουβαλού αποφάσισε να αξιοποιήσει το .tv, που αποτελεί και συντομογραφία της λέξης «television». Εκείνη την χρονιά, η κυβέρνηση προσεγγίστηκε από τον Jason Chapnic, Καναδό επιχειρηματία και πρόεδρο της Information.ca, για μια leasing συμφωνία, προς εκμετάλλευση του domain. Ωστόσο, ο Chapnic απέτυχε να δώσει την προκαταβολή ύψους 50 εκατ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί στο Τουβαλού. Το 1999, η κυβέρνηση συμφώνησε να παραχωρήσει την άδεια στην Idealab (.tv Corporation International), μια επενδυτική από την Καλιφόρνια.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2001, η Verisign εξαγόρασε την .tv Corporation International, πληρώνοντας 45 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η Verisign υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο με την κυβέρνηση του Τουβαλού για 15 χρόνια και συμφώνησε να τις δίνει 2,2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως συν 5 τοις εκατό για όλα τα έσοδα 20 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, έως τη λήξη της σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Η Verisign πρόσφερε εγγραφές για ονόματα .tv έναντι 50 δολαρίων, με ελάχιστο συμβόλαιο δύο ετών.

Τον Ιούλιο του 2010, ο υπουργός Οικονομικών του Τουβαλού, Lotoala Metia, είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν δυσαρεστημένη με τη σύμβαση. Σε συνέντευξή στο Radio New Zealand International, θα πει: «διαπραγματευόμαστε, αλλά είμαστε δεσμευμένοι λόγω της συμφωνίας που έχει υπογραφεί. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε για αύξηση έως το 2016. Έχουν γίνει προτάσεις. Πρέπει να εμμείνουμε στα όπλα μας. Μας δίνουν φιστίκια». Τον Φεβρουάριο του 2012, η Verisign ανανέωσε τη σύμβασή της για τη διαχείριση του .tv με το Τουβαλού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με τους οικονομικούς όρους να μην γίνονται γνωστοί.

Το Τουβαλού, μια χώρα που δεν έχει κανένα τηλεοπτικό σταθμό, επωφελείται - και μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο - από την τηλεοπτική αγορά. Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, έχουν αναφερθεί κοντά στις 1.000 πωλήσεις domains .tv τα τελευταία χρόνια, οι κορυφαίες 100 εκ των οποίων ανήλθαν σε περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια - ένα ποσό μπροστά στο οποίο η αρχική συμφωνία των 50 εκατ. δολαρίων φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό. Το Twitch.tv, μια από τις πιο γνωστές gaming streaming υπηρεσίες, είχε έσοδα 1,54 δισ. δολαρίων το 2019.

Όπως θα γράψει ο George Siosi Samuels, μέλος της ICT «task force» της χώρας, «το 2021 (31/12/2021), η συμφωνία του Τουβαλού με τη VeriSign θα λήξει. Τα έσοδα από την αρχική σύμβαση βοήθησαν στη δημιουργία του οδικού δικτύου του κράτους, μήκους οκτώ χιλιομέτρων. Το Τουβαλού έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το .tv όχι μόνο για να δημιουργήσει πλούτο, αλλά και για να προσφέρει ένα βασικό επίπεδο συνδεσιμότητας στους κατοίκους του που δεν είναι online. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου κυνηγιού χρυσού στην Καλιφόρνια, εκείνοι που έβγαλαν λεφτά ήταν εκείνοι που πουλούσαν τις αξίνες και τα φτυάρια. Το Τουβαλού, όταν ανανεώνει τη συμφωνία για το .tv, πρέπει να ελέγχει τις αξίνες και τα φτυάρια του - σε αυτήν την περίπτωση, τις startups και τις καθιερωμένες εταιρείες - που επωφελούνται περισσότερο από το .tv».

Η επιτυχία του Twitch.tv και άλλων πλατφορμών esports και βιντεοπαιχνιδιών σημαίνει ότι το Τουβαλού μπορεί να αναμένει αύξηση των εσόδων του, όταν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη VeriSign ή θα υπογράψει μια νέα με άλλη εταιρεία. Κάπως έτσι, η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη του συγκεκριμένου κράτους μπορεί να βασίζεται σε δύο γράμματα: .tv.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr