NEWSFLASH...
ανάγνωση

Γιώργος Θεοδωράκης: Οι Γερμανοί επενδύουν στη Θεσσαλονίκη

Γιώργος Θεοδωράκης: Οι Γερμανοί επενδύουν στη Θεσσαλονίκη

Το ενδιαφέρον τους για νέες συνεργασίες σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών (Call Center), η πληροφορική, η ενέργεια και ειδικότερα, ο τομέας των ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων, η φαρμακοβιομηχανία κι η αγροδιατροφή εκφράζουν ανώτατοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης με δηλώσεις τους σε εκδηλώσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, επισημαίνει ο Διευθυντής Παραρτήματος Β. Ελλάδος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης.

Στο πεδίο του γερμανικού ενδιαφέροντος βρίσκονται επίσης ο τομέας της κυκλικής οικονομίας με τους Γερμανούς επενδυτές να αναμένουν τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για έργα που αφορούν στην καύση απορριμμάτων.

Ο κος Θεοδωράκης σε ερώτηση του epixeiro.gr για το πώς βλέπει την Θεσσαλονίκη του αύριο, απαντά ότι μπορεί να αποτελέσει έναν «εκ των μεγαλύτερων κόμβων logistics της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με πυρήνα του τον ΟΛΘ, …, αλλά και να λειτουργήσει ως City break για τους τουρίστες, ως ένα διεθνές τεχνολογικό κέντρο 4ης γενιάς που θα έχει τη βάση του στο Thess- INTEC... κι ως μια πλήρως ισχυροποιημένη διεθνής εκθεσιακή πλατφόρμα, εφόσον ολοκληρωθεί το έργο αναβάθμισης της ΔΕΘ».

Η Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Γερμανία. Στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, οι γερμανικές επιχειρήσεις εξέφρασαν τον ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι τώρα, η πανδημία μας ανάγκασε να κλείσουμε τις στρόφιγγες της οικονομίας. Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερό ή έχει αλλάξει κάτι;

Πράγματι το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ ανέδειξε με επιτυχία τις πολύ καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, σε επίπεδο θεσμών, αλλά και της πραγματικής οικονομίας. Μπορεί, στο μεταξύ, η πανδημία να ανέστειλε την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα στον κόσμο, όμως οι επενδυτές, διεθνώς, προσάρμοσαν τους σχεδιασμούς τους στη νέα πραγματικότητα, ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν, είτε εν μέσω κρίσης, είτε στη μετά-covid περίοδο. Κάτι ανάλογο ίσχυσε και σε όλη την Ελλάδα, όπως και στη Βόρειο Ελλάδα, για την οποία το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο.

Αυτό, εξάλλου, φάνηκε τόσο από τις εκδηλώσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπου ανώτατοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους ότι η Ελλάδα παραμένει επενδυτικός προορισμός για τη Γερμανία, όσο και από το πλήθος των επαφών που συνέχισαν να έχουν επιχειρήσεις και από τις δύο χώρες για νέες συνεργασίες σε κλάδους όπως η παροχή υπηρεσιών (Call Center), η πληροφορική, η ενέργεια και ειδικότερα, ο τομέας των ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων, η φαρμακοβιομηχανία κι η αγροδιατροφή.

Τι ενέργειες πραγματοποιεί, η Ένωση Διμερών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας για την ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;

Η περίοδος της πανδημίας μπορεί να προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία, ανέδειξε, ωστόσο, και νέες ευκαιρίες. Το lockdown στην πρώτη περίοδο της Άνοιξης του 2020, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αναδεικνύοντας τη βάσιμη ανάγκη για περισσότερη ευρωπαϊκή αυτοδυναμία σε ό,τι αφορά τη διακίνηση εμπορευμάτων.

Παράθεση - epixeiro.gr

Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία, αναμένουν προκηρύξεις διαγωνισμών

Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας EuroShoring.com, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κυρίως από την ασιατική αγορά, τη μετατόπιση της παραγωγικής διαδικασίας σε γεωγραφικά εγγύτερες χώρες (nearshoring) και το βιώσιμο σχεδιασμό των εφοδιαστικών αλυσίδων με ευρωπαϊκούς εταίρους. Το EuroShoring.com δημιουργήθηκε, με σκοπό να εξυπηρετήσει ως μέσο, που θα φέρει κοντά παραγωγούς στην Ελλάδα και επιχειρήσεις στη Γερμανία και δίνει την ευκαιρία για επικοινωνία με γερμανικές και εν γένει ευρωπαϊκές εταιρείες. Παράλληλα το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επέμεινε με διμερείς - ψηφιακές διοργανώσεις και e-B2B επαφές, σε κλάδους όπου η Γερμανία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, όπως ο αγροτικός τομέας, η υγεία, η καινοτομία, η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση, καθώς κι η ενέργεια.

Ποια είναι τα αμέσως επόμενα βήματα των Γερμανών επενδυτών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν πλάνα για την κυκλική οικονομία, τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, τα logistics, την πολιτική προστασία και τις ΑΠΕ;

Γενικότερα, το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών παραμένει ισχυρό για την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που υλοποιείται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της Βορείου Ελλάδας. Αρκεί να θυμηθούμε το MoU της RWE με τη ΔΕΗ, που υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις μεγάλης αξίας για την περιοχή.

Στο πεδίο του γερμανικού ενδιαφέροντος βρίσκονται επίσης ο τομέας της κυκλικής οικονομίας με τους Γερμανούς επενδυτές να αναμένουν τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για έργα που αφορούν στην καύση απορριμμάτων. Θυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2020 διοργανώσαμε επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη με 14 γερμανικές εταιρείες και ειδικούς, καθώς και ημερίδα με 140 συμμετέχοντες και 70 B2B Meetings. Επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει επίσης ο τομέας της διαχείρισης υδάτινων πόρων και λυμάτων, για τον οποίο διοργανώθηκε ψηφιακή αποστολή τον περασμένο Νοέμβριο με 15 γερμανικές εταιρίες και 80 B2B meetings, αλλά και η πολιτική προστασία, τα συστήματα ασφάλειας και το Cyber Security, για τα οποία επίσης υποστηρίξαμε ψηφιακή ημερίδα και επιχειρηματική αποστολή γερμανικών επιχειρήσεων.

Το θεσμικό πλαίσιο διευκολύνει;

Το θεσμικό περιβάλλον της χώρας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης βελτιώθηκε θεαματικά, κυρίως σε ό,τι αφορά τους χρόνους και τις διαδικασίες αδειοδότησης έργων, όπου θα υπάρξουν και περαιτέρω παρεμβάσεις ιδιαίτερα για την ενεργειακή αγορά. Σημαντικά είναι τα οφέλη και από την ψηφιοποίηση αρκετών δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου, από τις αλλαγές που επήλθαν στον αναπτυξιακό νόμο με τη χορήγηση περισσότερων επενδυτικών κινήτρων, αλλά και από τις μειώσεις στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Μία, ωστόσο, σοβαρή αδυναμία της χώρας παραμένει η αργή απόδοση της Δικαιοσύνης, που συνεχίζει να προβληματίζει τη γερμανική επενδυτική κοινότητα.

Σε μεγάλα ενεργειακά έργα έχουν παρουσία οι γερμανικές επιχειρήσεις; Ποιο το ενδιαφέρον των επενδυτών;

Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν σταθερή παρουσία στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδος για περισσότερα από 10 χρόνια και το ενδιαφέρον τους επιβεβαιώνεται διαρκώς από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου, καθώς και από τις ζητήσεις που λαμβάνουμε. Πολύ, δε, περισσότερο η ενεργή παρουσία τόσο της RWE, όσο και της JUWI, στο ελληνικό ενεργειακό πεδίο πιστοποιούν το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Παράθεση - epixeiro.gr

Ενδιαφέρον για μεγάλα ενεργειακά έργα

Είναι βέβαιο ότι η διάθεση στην Ελλάδα ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ στην αγορά ενέργειας, όπως ανέφερε κι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Επιμελητηρίου, θα διευρύνουν περαιτέρω το πεδίο για νέες διμερείς επενδυτικές συνέργειες.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο υποστηρίζει εδώ και 15 χρόνια την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία και θα συνεχίσει το έργο του αυτό και στο μέλλον.

Πώς βλέπετε τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων Βορείου Ελλάδας / Θεσσαλονίκης στη Γερμανία, σε τι τομείς δραστηριοποιούνται, τι μερίδια καταλαμβάνουν;

Εκτιμώ ότι τέσσερις είναι οι άξονες στους οποίους επιχειρήσεις από τη Βόρειο Ελλάδα αναπτύσσουν ή επιθυμούν να αναπτύξουν δράση στη Γερμανία. Πρόκειται για την υγεία και ειδικότερα, για τη φαρμακοβιομηχανία που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο προσφέρει πολλές ευκαιρίες λόγω της πανδημίας, τις κατασκευές, την αγροδιατροφή και το software. Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει και έμψυχο υλικό με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εξειδικευμένη τεχνογνωσία και δεξιότητες, στο οποίο θα μπορούσε να βασιστεί κάθε Γερμανός επενδυτής, αλλά και προϊόντα υψηλής υπεραξίας, μιλώντας ειδικότερα για την αγροδιατροφή, που μπορούν να κερδίσουν τον μέσο Γερμανό καταναλωτή.

Πώς θα βλέπατε την Θεσσαλονίκη στα επόμενα χρόνια;

Θα την περιέγραφα ως έναν εκ των μεγαλύτερων κόμβων logistics της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με πυρήνα του τον ΟΛΘ, ως τη βασική πύλη διακίνησης εμπορευμάτων της Μεσογείου από και προς τα Βαλκάνια, ως City break για τους τουρίστες, ως ένα διεθνές τεχνολογικό κέντρο 4ης γενιάς που θα έχει τη βάση του στο Thess- INTEC -το Thessaloniki International Technology Center- κι ως μια πλήρως ισχυροποιημένη διεθνή εκθεσιακή πλατφόρμα, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί το έργο αναβάθμισης της ΔΕΘ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr