NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναπροσαρμόζει τις μετοχές τεχνολογίας

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναπροσαρμόζει τις μετοχές τεχνολογίας

Οι τεχνολογικές μετοχές παραμένουν η καλύτερη επένδυση και μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μεγάλες αποδόσεις στην τρέχουσα bull market, ανέφερε σε παλαιότερη ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Όπως επισήμαινε ο αναλυτής της τράπεζας, Peter Oppenheimer, παρότι υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης σε βραχυπρόθεσμη βάση, συμβουλεύει τους πελάτες του να διατηρήσουν την πίστη τους στις μετοχές τεχνολογίας.

Ο Oppenheimer απάντησε και στα ερωτήματα για το αν τα μεγάλα τεχνολογικά ονόματα έχουν γίνει πολύ ακριβά. Ειδικότερα, σημείωσε ότι ο λόγος τιμής προς κέρδη για τις μετοχές FAAMG (Facebook Inc., Amazon, Apple, Microsoft Corp. και Alphabet's Google) στο 31,6 είναι χαμηλότερος από το 55,1 για τις κορυφαίες μετοχές, που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης dot.com στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Κατά τ’ άλλα, οι οικονομολόγοι της Goldman είναι αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της οικονομίας, περιλαμβάνοντας στις προβλέψεις τους την έγκριση τουλάχιστον ενός εμβολίου στα τέλη του 2020, ακολουθούμενη από ευρεία διανομή και θετικό αποτέλεσμα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αν δεν αυξηθούν σημαντικά τα επιτόκια, ο τομέας της τεχνολογίας είναι «πιθανό να παραμείνει κυρίαρχος για κάποιο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο Oppenheimer

H πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους κλάδους

H πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού διεθνώς.

Η εξ αποστάσεως εργασία, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι παραγγελίες και διανομές προϊόντων, η ταχύτητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών και μεταφοράς, οι αυτοματοποιήσεις στα logistics αποτελούν τα κεκτημένα της τεχνολογίας σε μία εποχή υγειονομικού φόβου και οικονομικών ανατροπών.

Σ' αυτές τις δράσεις θα πρέπει να κινηθούν και οι ελληνικές εισηγμένες μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες για να διεκδικήσουν αυξημένα μερίδια ανάμεσα στον ανταγωνισμό και καλύτερες αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η εκτόξευση των μετοχών τεχνολογίας στο εξωτερικό

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μετοχές τεχνολογίας εκτοξεύτηκαν από το α' εξάμηνο 2020 στις ΗΠΑ και ακολούθησε σε δεύτερη φάση η Ευρώπη δημιουργώντας το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι από την περίοδο 1999 - 2000.

Ακόμη και τότε (1999) , το χρηματιστηριακό ράλι του Nasdaq (χρηματιστήριο με μετοχές τεχνολογίας) ξεκίνησε από τα internet stocks.

Είκοσι χρόνια μετά, οι μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο στο εξωτερικό, οδηγώντας τον S&P 500 και τον Nasdaq στην Αμερική σε ιστορικά χρηματιστηριακά υψηλά συμπαρασύροντας και τους ευρωπαϊκούς και ασιατικούς τίτλους σε μεγάλες ανοδικές κινήσεις. Αντίθετα στην Ελλάδα, οι αμιγώς τεχνολογικές μετοχές είναι «στριμωγμένες» μεταξύ μικρής κεφαλαιοποίησης και Εναλλακτικής Αγοράς. Με ελάχιστες ημερήσιες συναλλαγές, οι εταιρείες τεχνολογίας εμφανίζονται πολύ πιο «αδικημένες» από τις αντίστοιχες ξένες.

Γιατί έμειναν πίσω χρηματιστηριακά οι μικρές καλές ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές τεχνολογίας έχουν μείνει πολύ πίσω χρηματιστηριακά οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ουσιαστικά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης καθήλωσαν τους κλάδους σε πολύ χαμηλά ποσοστά πωλήσεων στην Ελλάδα (οι τεχνολογικές εφαρμογές γίνονται κυρίως σε καλές επιχειρηματικές περιόδους), ο ανταγωνισμός με τις αντίστοιχες ξένες εταιρείες έγινε ιδιαίτερα δύσκολος και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούσαν να αγοράζουν έτοιμα προγράμματα λογισμικού αντί να αγοράζουν τεχνολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr