NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ο ρόλος του ISO/IEC 27001 στην προστασία των δεδομένων & την ασφάλεια των πληροφοριών

Ο ρόλος του ISO/IEC 27001 στην προστασία των δεδομένων & την ασφάλεια των πληροφοριών

Το συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικά περιβάλλον εισάγει νέες ανάγκες και παράλληλα κινδύνους, επιτάσσοντας την υιοθέτηση ενός πλαισίου ασφάλειας που θα καλύπτει και θα προάγει την κυβερνοασφάλεια. Αυτή περικλείει τις διασφαλίσεις και τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία των συστημάτων, των πληροφοριών και των χρηστών τους, συμπεριλαμβάνοντας την ετοιμότητα διαχείρισης περιστατικών ασφαλείας και του αντίκτυπου που μπορούν να προκαλέσουν.

Η έκθεση “Threat Landscape” 2020 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια (ENISA - European Union Agency for Cybersecurity), παρουσιάζει την αύξηση των περιστατικών ασφαλείας με τη λίστα των 15 μεγαλύτερων απειλών. Επίσης προειδοποιεί ότι χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από τους οργανισμούς για να επιτευχθεί ένα ασφαλέστερο ψηφιακό περιβάλλον ως αποτέλεσμα και της αποδυνάμωσης των μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο λόγω αλλαγών στα πρότυπα εργασίας και στις υποδομές, από την πανδημία COVID-19. Χαρακτηριστική πρόσφατη περίπτωση (Σεπτέμβριος 2020) ήταν μια επίθεση σε νοσοκομείο του Ντίσελντορφ που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή της μια ασθενής, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας το πρόγραμμα διαχείρισης εισαγωγών.

Τι είναι το ISO/IEC 27001 - Η υιοθέτηση του ως εργαλείο διαχείρισης της ασφάλειας, στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική ψηφιακή πραγματικότητα

Η ανάγκη για ψηφιακή προστασία στην νέα εποχή οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καλύπτοντας την ασφάλεια κρίσιμων και βασικών υπηρεσιών, όπως νοσοκομεία, ενεργειακά δίκτυα, μεριμνώντας για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνδεδεμένων συσκευών στα σπίτια, τα γραφεία και παντού γύρω μας, δημιουργώντας συλλογικές δυνατότητες ανταπόκρισης σε κυβερνοεπιθέσεις.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση αναθεωρημένης οδηγίας για την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών (οδηγία NIS 2), η οποία άνοιξε το δρόμο για μια σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία, τη θεσμική και κανονιστική προσέγγιση της κυβερνοασφάλειας σε πολλά κράτη μέλη.

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να λειτουργήσει ομαλά μόνο αν υπάρχει ψηφιακή εμπιστοσύνη, επομένως, η υιοθέτηση και εφαρμογή ενδεδειγμένων πλαισίων ασφαλείας (Frameworks) και βέλτιστων πρακτικών όπως το πρότυπο ISO/IEC 27001, συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση της ασφάλειάς.

To ISO/IEC 27001 αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο, το οποίο στοχεύει στον προσδιορισμό των προδιαγραφών για τη διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών και τον καθορισμό των απαιτήσεων για την εφαρμογή, την παρακολούθηση και τη βελτίωση ενός συστήματος λειτουργίας, προσαρμοσμένου στις ανάγκες κάθε οργανισμού.

Η εφαρμογή του ISO/IEC 27001 μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ενός οργανισμού, επιτυγχάνοντας μια δομημένη υλοποίηση ολιστικής λύσης που μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία προστατεύοντας τις επενδύσεις και τους πόρους του, εμπνέοντας εμπιστοσύνη και διασφαλίζοντας τη φήμη σε μετόχους και πελάτες.

Η BQC, ως ένας αναγνωρισμένος και ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης, αναλαμβάνει να σας πιστοποιήσει με αξιοπιστία και εμπειρία συμβάλλοντας στο όραμα και τις αξίες του οργανισμού.

ISO/IEC 27001

Βασικός στόχος του προτύπου ISO/IEC 27001 είναι να οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην αποτελεσματική διαχείριση της ασφάλειάς τους και να διασφαλίσει, μέσω των κατάλληλων διαδικασιών και ελέγχων, την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα της πληροφορίας, προστατεύοντας έτσι τα δεδομένα τους και ταυτόχρονα τη φήμη και την αξιοπιστία τους. Βασίζεται στην αρχή CIA (Confidentiality - Integrity - Availability) και επιζητεί την αναγνώριση της αξίας πόρων και διεργασιών για την επιχείρηση ή τον οργανισμό που το εφαρμόζει, εφαρμόζοντας μια αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας.

Το ISO/IEC 27001 καθιστά εφικτή την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις και άλλων προτύπων αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο επαναλήψεις και περιττά κόστη.

Συμβάλει στην κατανόηση του οργανισμού και της ασφάλειας, καθορίζοντας τις εσωτερικές και εξωτερικές παραμέτρους που αλληλοεπιδρούν με το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας του.

Το βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο Σύστημα Διαχείρισης είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται συνολικά, να εξελίσσεται δυναμικά σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και να συμβάλλει σε εάν ασφαλές μοντέλο ανάπτυξης, περιορίζοντας την έκταση των κινδύνων του οργανισμού.


Για την BQC –Διαπιστευμένος Ελληνικός Φορέας Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης

Αν θέλετε να πιστοποιήσετε την επιχείρησή σας με βάση τις απαιτήσεις του Προτύπου ISO 27001, επικοινωνήστε με την BQC, Διαπιστευμένο Ελληνικό Φορέα Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης. Τα Πιστοποιητικά που παρέχει η BQC είναι διεθνώς αναγνωρισμένα από διεθνείς φορείς διαπίστευσης, ενώ συνεργάζεται με πιστοποιημένους επιθεωρητές και εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο, διασφαλίζοντας την απαραίτητη γνώση και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο.

Περισσότερες πληροφορίες: info@bqc.gr – 2112213726

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr