NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Όταν το επαγγελματικό όραμα “κολλάει” λόγω φυσικής πραγματικότητας

Όταν το επαγγελματικό όραμα “κολλάει” λόγω φυσικής πραγματικότητας

Στην πορεία της καριέρας μου ως Επαγγελματικής Προπονήτριας έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι μου είπανε: «Καλοί οι στόχοι και τα οράματα, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι διαφορετική και γεμάτη εμπόδια». Κάποιοι θα τους θεωρούσαν αρνητικούς χαρακτήρες, εγώ πάλι θα πω ότι έχουν απόλυτο δίκιο!

Μεταξύ στόχου και πραγματοποίησής του, υπάρχουν δύο πραγματικότητες: η οραματική μας πραγματικότητα και η φυσική πραγματικότητα. Η οραματική πραγματικότητα συμπεριλαμβάνει τις ιδέες σου, τα όνειρά σου και το όραμά σου. Έτσι, στην οραματική σου πραγματικότητα, και μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την πραγματικότητα που θέλεις να ζήσεις στον επαγγελματικό τομέα, έχεις κάποιο όραμα (π.χ. την ίδρυση της δικής σου επιχείρησης που θα καλύπτει με το δικό της μοναδικό τρόπο μία ανάγκη του αγοραστικού κοινού), τις ιδέες που καλλιεργείς πάνω σε αυτό το όραμα και φυσικά τα όνειρα που κάνεις, οραματίζοντας τον εαυτό σου να έχεις φτάσει σε εκείνο το σημείο της προσωπικής σου επαγγελματικής επιτυχίας. Έτσι, σύμφωνα με τον τρόπο που «βλέπεις» εσύ το όραμά σου, αρχίζεις να αναπτύσσεις το πλάνο δράσης σου και να βάζεις πιο συγκεκριμένους στόχους. Σε έναν φανταστικό κόσμο φυσικά, αυτό θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσεις την εκπλήρωση του οράματός σου.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η φυσική πραγματικότητα. Δηλαδή, η πραγματικότητα μέσα στην οποία ζεις και στην οποία θα κάνεις το όραμά σου, πράξη. Η φυσική πραγματικότητα «κουβαλάει» δύο δεδομένα: το πρώτο είναι ότι όλα γύρω μας αλλάζουν και το δεύτερο ότι όλα αυτά που αλλάζουν είναι πολλές φορές απρόβλεπτα ή δεν εξαρτώνται από εμάς.

Έτσι, μπορεί να είχες δημιουργήσει ένα πολλά υποσχόμενο πλάνο δράσης, αλλά ξαφνικά κάποιος παράγοντας (π.χ. δεν μπορείς πλέον να εξασφαλίσεις το αρχικό κεφάλαιο για να ανοίξεις την επιχείρηση σου, η εταιρία στην οποία εργαζόσουν προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις, κτλ.) άλλαξε και βρίσκεσαι κολλημένος σε εκείνο το ενδιάμεσο σημείο, το οποίο λέγεται «πρόβλημα στα σύνορα», μεταξύ οράματος και πραγματικότητας. Είναι λογικό να νιώσεις απογοήτευση και πως όλα έχουν χαθεί, αφού μπροστά σου θα βλέπεις μόνο εμπόδια.

Όμως είναι αυτό το σημείο όπου χρειάζεται να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Πόσο πραγματικά θέλω να κάνω το όραμά μου πραγματικότητα;» Αν η απάντηση είναι πάρα πολύ, τότε βρες την ενέργεια που χρειάζεται και συνέχισέ προς το δρόμο σου. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει και μείνε σε κίνηση. Μπορεί να μην είναι εφικτό να φτάσεις στο στόχο σου τόσο σύντομα, όσο είχες προγραμματίσει, αλλά σκέψου πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρόνο αυτό που σε καθυστερεί, προς όφελός σου. Θέσε μικρότερους και εφικτούς στόχους, οι οποίοι θα σου υπενθυμίζουν πως ακόμη υπάρχουν πράγματα να κάνεις και πως το όραμα δεν έχει χαθεί. Π.χ. ενημερώσου για νέες τεχνικές και δεξιότητες πάνω στον τομέα σου, γράψε ένα βιβλίο πάνω στο αντικείμενό σου, σχεδίασε καλύτερα τον τρόπο προώθησής αυτού που θέλεις να κάνεις ή λάβε μέρος σε συναντήσεις και σεμινάρια του κλάδου σου, τα οποία όχι μόνο θα σε επιμορφώσουν, αλλά θα σε βοηθήσουν να διευρύνεις τον κοινωνικοεπαγγελματικό σου κύκλο και να σκεφτείς και από διαφορετική οπτική γωνία ακούγοντας και απόψεις άλλων ανθρώπων.

Η εκπλήρωση ενός οράματος απαιτεί πολύ ενέργεια (σωματική και πνευματική) αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Εμπόδια υπάρχουν πάντα, αν όμως είσαι αποφασισμένος να πετύχεις, θα τα καταφέρεις! Και θα έχεις κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό: την εμπειρία να τα βγάζεις πέρα ακόμη και στα πιο δύσκολα!!!

 

alt
alt

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

alt alt alt alt  
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr