NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Επενδυτικό σοκ και ένα «μπαζούκα» ρευστότητας θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία στο β' εξάμηνο 2021

Επενδυτικό σοκ και ένα «μπαζούκα» ρευστότητας θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία στο β' εξάμηνο 2021

Το νέο «σκληρό» lockdown ουσιαστικά τερματίζει τα σενάρια για ένα θετικό α' τρίμηνο 2021.

Με τον Ιανουάριο να είναι αρνητικός και κατά πάσα πιθανότητα και τον Φεβρουάριο να έχει πληγεί οικονομικά από τις νέες εξελίξεις, δεν υπάρχει πιθανότητα ο Μάρτιος (παραδοσιακά ουδέτερος μήνας για την ανάπτυξη) να δώσει τέτοια ώθηση στην οικονομία προκειμένου να κλείσει το α' τρίμηνο 2021 με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει με την ελπίδα ότι το Πάσχα (αρχές Μαΐου) θα έχουν δημιουργηθεί οι υγειονομικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει το 2021 από μηδενική βάση. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρουμε μέσα σε λιγότερο από 7 μήνες να βρεθεί η οικονομία στα επίπεδα του 2019 ή τουλάχιστον να έχει μία ανάπτυξη της τάξης άνω του 4%.

Εφικτή η ανάπτυξη 4% - 5% που λένε οι διεθνείς οργανισμοί για το 2021;

Ουσιαστικά η ανάπτυξη 4% - 5% για το 2021 που επικαλούνται όλοι οι οργανισμοί (Τράπεζα της Ελλάδας, ξένοι επενδυτικοί οίκοι, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.ά.) βασίστηκε σε μία προβολή των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το γ' και δ' τρίμηνο του 2020 σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Όμως, δεν υπολόγισαν τις υγειονομικές εξελίξεις και τα παραλειπόμενα (lockdowns), τα οποία έχουν βυθίσει την κατανάλωση σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Για να αντιμετωπιστεί η καθίζηση αυτή θα απαιτηθούν:

  • Ένα επενδυτικό σοκ όχι μόνο με μεγάλες επενδύσεις αλλά και με πολλές μικρές επενδύσεις εστιασμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Οι πρόσφατες μελέτες για το 2020 έδειξαν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον covid 19 ήταν μικρότερες στα μικρά αστικά κέντρα που υπάρχει η προσωπική επαφή μεταξύ καταναλωτή και επιχειρηματία και πολύ μεγαλύτερες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι οικονομολόγοι λένε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται ένα “μπαζούκα” ρευστότητας προς τους επιχειρηματικούς άξονες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

  • Ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, Ταμεία και εφορίες

    Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι οι προσπάθειες που γίνονται και από τις τράπεζες και από τα Ταμεία και τις εφορίες για να διευκολυνθούν οι πολίτες είναι θετικές μεν, αλλά ίσως χρειαστεί να παραταθεί η διάρκειά τους κατά τον επόμενο χρόνο (2022). Για τις τράπεζες αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πιέζουν οι κεφαλαιακές τους απαιτήσεις αλλά πάντα η ΕΚΤ βρίσκει τη λύση σ' αυτό.

Ταμείο Ανάκαμψης και κρατικός δανεισμός μέσω ομολόγων τα μεγάλα όπλα

Η ελληνική οικονομία από το β' τρίμηνο μέχρι και το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από τα 12 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην φετινή χρονιά και τα οποία έχουν καθυστερήσει. Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχει πλέον εύκολη πρόσβαση σε πολύ φτηνά κεφάλαια (με μηδενικά σχεδόν επιτόκια) μέσω του ομολογιακού δανεισμού.

Αν το κλίμα συνεχίσει και στο β' εξάμηνο 2021 να είναι θετικό, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει ένα στόχο άντλησης περίπου 10 δισ. ευρώ που μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα ουσιαστικά θα καλύψει μεγάλο μέρος του ελλείμματος και θα χρηματοδοτήσει μέρος της ανάκαμψης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr