NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Υπάρχει άραγε ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την ζωή;

Υπάρχει άραγε ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την ζωή;

Στη σύγχρονη κοινωνία που οι ρυθμοί είναι φρενήρεις και οι προκλήσεις πολλές, όλο και πιο πολύ ακούγεται, κυρίως από ειδικούς ότι οφείλουμε να έχουμε ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή. Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η ισορροπία είναι αδύνατο να υπάρξει. Και θα σας αιτιολογήσω παρακάτω τον λόγο.

Η ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την ζωή στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι δύο αυτές προσλαμβάνουσες, ζωή και εργασία, είναι μετρήσιμες με ίδια μέτρα και σταθμά- ότι δηλαδή να βάλεις στην ζυγαριά και να μετρήσεις μια ίδια ποσότητα ζωής με μια ίδια ποσότητα εργασίας, όπως δηλαδή κάνουμε όταν ζυγίζουμε μήλα και πορτοκάλια. Όμως, η ζωή και η εργασία ΔΕΝ μπαίνουν στο ζύγι, δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες με τα ίδια μέτρα και σταθμά και ο λόγος είναι απλός:

η ζωή είναι πολύ πιο σημαντική,
πολύ πιο σπουδαία
και πολύ πιο μεγάλη
από ότι η εργασία μας.

Αυτό το σκεπτικό της ισορροπίας ζωής και εργασίας βασικά δημιουργεί έναν διαχωρισμό που δεν θα έπρεπε να υπάρχει: ότι δηλαδή ο κάθε άνθρωπος έχει δυο διαφορετικές προσωπικότητες, αυτήν που έχει στην εργασία του και αυτή που έχει στην ζωή του. Καταλαβαίνετε τι σύγχυση μπορεί να δημιουργεί αυτό στον σύγχρονο άνθρωπο που έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό προκλήσεις στην καθημερινότητα του. Συνηθίζεται ο κάθε άνθρωπος να είναι διαφορετικός στην εργασία του από ότι στην προσωπική του ζωή. Στην εργασία του προσπαθεί να είναι υπεύθυνος, παραγωγικός και επαρκής (και τις περισσότερες φορές αφήνει έξω από την πόρτα της εργασίας του, τα προσωπικά του θέλω, τις αξίες και τα όνειρα του), ενώ στην προσωπική του ζωή αφήνει στην άκρη τον ανταγωνισμό, κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς, δείχνει περισσότερη φροντίδα, αγάπη και σεβασμό στον εαυτό του και στους άλλους- με λίγα λόγια, είναι πιο εναρμονισμένος με τις αξίες του.

Πώς θα ήταν άραγε η ζωή μας αν κατορθώναμε να ενσωματώσουμε τις αξίες ζωής μας στην εργασία μας? Πως θα ήταν άραγε η φροντίδα και η υπευθυνότητα να εφαρμοζόταν το ίδιο στην ζωή και στην εργασία μας? Πως θα ήταν άραγε η ζωή μας αν παύαμε να φοράμε διάφορα προσωπεία και να είμαστε ο αληθινός μας εαυτός?
Μήπως τελικά αυτός ο διχασμός, δηλαδή άλλοι να είμαστε στην εργασία μας και άλλοι στην δουλειά μας, δημιουργεί αυτήν την ανισορροπία στην ζωή μας και αυξάνει το στρες μας;

Δε γίνεται να ισορροπήσουν δυο πράγματα που δεν έχουν την ίδια μονάδα μέτρησης. Η εργασία είναι μέρος της ζωής μας. Όχι το όλον. Η ανισορροπία που αντιμετωπίζουμε συχνά στην ζωή μας οφείλεται στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε την εργασία μας σαν όλον και την ζωή μας σαν υποδιαίρεση της. Επαναλαμβάνω:

η ζωή είναι πολύ πιο σημαντική,
πολύ πιο σπουδαία
και πολύ πιο μεγάλη
από ότι η εργασία μας.

Όσο παθιασμένος και αν είσαι με την εργασία σου, όσο και αν θέλεις να πετύχεις επαγγελματικά, τόσο πιο πολύ οφείλεις να επενδύσεις στον εαυτό σου, στην προσωπική σου ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής σου. Η εργασία σου δεν πρέπει να φθείρει και να καταναλώνει την ζωή σου. Την εργασία σου δεν πρέπει να την αντιμετωπίζεις πιο σοβαρά από την ζωή σου.

Πόσες φορές όταν είσαι με τον/την σύντροφο σου και πας σινεμά ή σε ένα ωραίο εστιατόριο να δειπνήσεις, δεν κοιτάς τα μέηλ σου μέσα από το κινητό σου? Ε αυτό δεν είναι ότι πιο αφροδισιακό υπάρχει. Το να είσαι παθιασμένος με την εργασία σου ή να έχεις συνηθίσει να είσαι παθιασμένος, δεν είναι αναγκαία κακό. Σκέψου το λίγο διαφορετικά, αυτό που έχεις επιλέξει να κάνεις σαν εργασία, προέρχεται από σένα, από την ζωή σου, από τις εμπειρίες σου, από τις αξίες σου, τα όνειρα σου, τις φιλοδοξίες σου. Η εργασία σου προέρχεται από σένα, είναι κομμάτι δικό σου. Δεν είναι μεγαλύτερη από σένα.

Το θέμα είναι να μπορέσεις να εργάζεσαι πιο έξυπνα και πιο αποδοτικά, να εκπαιδευτείς σε αυτό που λέγεται αυτό-οργάνωση, ένα καλό σύστημα διαχείρισης και ομαλής επίτευξης των στόχων σου, ζητώντας την βοήθεια ενός ειδικού, ενός business coach. Αν σε ενδιαφέρει να κάνεις καρποφόρες και ωφέλιμες αλλαγές, ξεκίνα να βλέπεις τα πράγματα από άλλο πρίσμα. Ρώτα τον εαυτό σου: Με ποιον τρόπο θα μπορέσει η σημερινή μέρα να έχει περισσότερο νόημα από την χθεσινή; Πώς μπορώ να βελτιώσω την ζωή μου και την ζωή των γύρω μου; Ξεκίνα την μέρα σου, τις συναντήσεις σου, τις συναναστροφές σου, τις επαφές σου από αυτήν την σκοπιά. Τότε θα γίνεις πιο αποδοτικός και ωφέλιμος σαν άνθρωπος, θα έχεις μια ζωή με περισσότερο νόημα, οι συνεργάτες σου θα σε εκτιμούν περισσότερο και θα γυρνάς το βράδυ στο σπίτι σου- αν και κουρασμένος- με πιο καθαρό κεφάλι και πιο ανάλαφρη καρδιά. Η ζωή σου είναι μεγαλύτερη, σπουδαιότερη και σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr