NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τεχνολογία και τουρισμός μπορεί να σώσουν εξαγωγές και επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία και τουρισμός μπορεί να σώσουν εξαγωγές και επιχειρηματικότητα

Η έκπληξη για τις ελληνικές εξαγωγές ήταν στην τεχνολογία καθώς οι εξαγωγές hardware ηλεκτρονικών υπολογιστών και gadgets ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2019 και το 2018.

H ελληνική οικονομία εξάγει και εμπορεύματα και μάλιστα οι εξαγωγές αυτές φαίνεται ότι διέσωσαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2020 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, οι καλύτερες εξαγωγές ήταν κυρίως τρόφιμα και ποτά (ελληνικά κρασιά) ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές μαρμάρων και άλλων οικοδομικών υλικών. Η έκπληξη ήρθε και από τις εξαγωγές hardware ηλεκτρονικών υπολογιστών και gadgets τεχνολογίας που ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2019 και το 2018.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία προήλθε από την καταβαράθρωση του τουρισμού (εξαγωγές υπηρεσιών). Αν το 2021, υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στον ελληνικό τουρισμό τότε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί. Υπολογίζεται ότι μία αύξηση του εξωτερικού τουρισμού κατά 20% (που είναι πολύ εύκολο εάν ληφθεί υπόψιν ότι το 2020 ήταν «νεκρό») θα οδηγήσει σε μία βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 10 δισ. ευρώ.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων επέδειξαν ανθεκτικότητα. Αυτό το στοιχείο, τουλάχιστον εν μέρει, αποδεικνύει ότι ο βαθμός ευαισθησίας του τομέα των αγαθών στην πανδημία του κορονοϊού COVID-19 είναι πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο των υπηρεσιών. Βάσει των στοιχείων εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευμάτων εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων ανήλθαν στα 23,9 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2020 ενισχυμένες κατά 2,9% ή 675,0 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 2019 είχαν καταγράψει αύξηση της τάξης του 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο ή 1,145 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η πανδημία του κορονοϊού COVID-19 μέσω της αρνητικής επίδρασης που άσκησε -και συνεχίζει να ασκεί μέχρι σήμερα- στα εισοδήματα των φορέων από την αλλοδαπή, στις μεταφορές και στον παραγωγικό ιστό της εγχώριας οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων και όχι τη μείωσή τους.

Ψηφιακός μετασχηματισμός για διάσωση της επιχειρηματικότητας

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της EY, το ανθρώπινο δυναμικό σχεδόν των μισών (46%) εταιρειών του κλάδου, δε διαθέτει τις δεξιότητες για να υλοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, τις οποίες εκείνες υιοθετούν.

Οι οργανισμοί αναγνωρίζουν την έλλειψη ωριμότητας σε δεξιότητες σχετικές με ψηφιακές τεχνολογίες που κρίνονται ως κρίσιμες -κατά μέσο όρο, το χάσμα μεταξύ της σπουδαιότητας της τεχνολογίας και του επιπέδου ωριμότητας των αντίστοιχων δεξιοτήτων, κυμαίνεται στο 36%. Για παράδειγμα, το 43% των στελεχών, ανέφερε την αυξανόμενη διαθεσιμότητα μαζικών δεδομένων (big data) και πληροφοριών, ως μία από τις τρεις κορυφαίες τάσεις που θα επηρεάσουν θετικά την επιχειρηματική ανάπτυξη της εταιρείας τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ της στρατηγικής σημασίας των data analytics και της ωριμότητας βασικών δεξιοτήτων στην ανάλυση δεδομένων, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στην έρευνα, αγγίζοντας το 59%.

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την οργάνωση και την κουλτούρα του οργανισμού, αποτελούν κορυφαία εμπόδια στην επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού

Το 92% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η δυνατότητα του οργανισμού τους να επανακαταρτίσει τα στελέχη του, θα καθορίσει την επιτυχία του τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της EY, μόνο το 9% των στελεχών δηλώνουν σίγουροι ότι ο οργανισμός τους εφαρμόζει ένα λεπτομερές σχέδιο επανακατάρτισης και μόλις το 3% δηλώνουν βέβαιοι ότι ο οργανισμός τους είναι επαρκής στην επιμόρφωση του προσωπικού σε δεξιότητες αυξημένης ζήτησης.

Σε σχετική ερώτηση για το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού τους, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 60% των εργαζομένων πρέπει να επιμορφωθεί ή να επανακαταρτιστεί και ότι ο μέσος εργαζόμενος θα χρειαστεί κατά μέσο όρο 10 μήνες επανακατάρτισης, με σχεδόν τα μισά στελέχη (48%) να αναμένουν ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος ή και περισσότερο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr