NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Greek Startup Universe: Το διεθνές πρόγραμμα που στηρίζει το τεχνολογικό επιχειρείν

Greek Startup Universe: Το διεθνές πρόγραμμα που στηρίζει το τεχνολογικό επιχειρείν

Ο Θάνος Παράσχος και ο Δημήτρης Δημοσιάρης, διοργανωτές του Greek Startup Universe, μιλούν στο epixeiro.gr για την «πολύ ενθαρρυντική» διεθνή παρουσία Ελλήνων στην τεχνολογική startup σκηνή, τις ευκαιρίες, αλλά και τη σημασία της αρχικής ιδέας στην επιχειρηματικότητα, που μπορεί να υποστηριχθεί και μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Τι ακριβώς είναι το Greek Startup Universe; Πώς προέκυψε η ιδέα και τι θα προσφέρει στους συμμετέχοντες;

Το Greek Startup Universe είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας 8 εβδομάδων για την διασύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων, σε αρχικά στάδια, με Έλληνες ιδρυτές από όλο τον κόσμο με μερικούς από τους πιο επιτυχημένους Ελληνικής καταγωγής, ιδρυτές ώριμων τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτές και ειδικούς που διαμένουν στις 5 ηπείρους και σε πάνω από 15 διαφορετικές χώρες.

Tο πρόγραμμα διοργανώνεται από το Founderhood και το Startup Greece. Ο στόχος του Founderhood είναι να δώσει σε κάθε ιδρυτή τεχνολογικής εταιρείας πρόσβαση στα καλύτερα εφόδια που είναι απαραίτητα στα πρώιμα στάδια. Η ιδέα προέκυψε τον Αύγουστο του 2019 όταν στο Founderhood είχαμε μόλις ολοκληρώσει το πρώτο online πρόγραμμα που πήραν μέρος 14 Έλληνες ιδρυτές τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε ένα online πρόγραμμα ανοιχτό και πολύ μεγαλύτερο, για να δοκιμάσουμε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό που σχεδιάσαμε ήταν ένα μικρής κλίμακας online πρόγραμμα ανοιχτό μόνο για Έλληνες ιδρυτές. Όταν καταλάβαμε τι είχαμε φτιάξει το λατρέψαμε, έχοντας προσπαθήσει στο παρελθόν να ξεκινήσουμε τεχνολογικές startup και όντες ιδρυτικά μέλη σε οργανισμούς που είχαν να κάνουν με καινοτομία και επιχειρηματικότητα, καταλάβαμε την αξία που μπορεί να προσφέρει. Την ίδια στιγμή, μέσα από την διοργάνωση της Ελληνικής Εβδομάδας για τα Startups (Startup Greece Week), είδαμε μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού στο να συνδράμουν στο οικοσύστημα για να αναπτυχθεί. Έτσι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα μείνει για χρόνια στην Ελλάδα ως μη κερδοσκοπικό εγχείρημα, και κάπως έτσι γεννήθηκε το Greek Startup Universe.

Αυτό που προσφέρει το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες Έλληνες ιδρυτές από όλο τον κόσμο είναι τα εξής:

  • ευκαιρίες business development σε πάνω από 17 αγορές σε 5 ηπείρους στα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα όπως η Silicon Valley, η Νέα Υόρκη, το Ισραήλ, αλλά και ανερχόμενες αγορές όπως αυτή της Ινδίας και της Βραζιλίας.
  • ευκαιρίες χρηματοδότησης από Έλληνες επενδυτές από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα.
  • Q&A με διακεκριμένους ελληνικής καταγωγής ιδρυτές ώριμων τεχνολογικών εταιρειών.
  • κλειστό forum για την κοινότητα.
  • εκπτώσεις και προσφορές σε διάφορα τεχνολογικά εργαλεία.

Ποια είναι η εικόνα που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, από τη διεθνή παρουσία Ελλήνων στην τεχνολογική startup σκηνή;

Είναι πολύ ενθαρρυντική θα λέγαμε! Το τελευταίο διάστημα έχουμε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους με τεράστια εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως designers, πωλητές τεχνολογικών προϊόντων, άτομα που ασχολούνται με το marketing, επενδυτές κλπ, που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια startup σκηνή πολλά χρόνια. Κατά την άποψη μας, αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα γιατί, με τις εμπειρίες και την κουλτούρα που έχουν από τα μεγάλα παγκόσμια τεχνολογικά κέντρα, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στο να ανέβει πολλά σκαλιά και η εγχώρια startup σκηνή και είναι πολύ σημαντικό να τους αξιοποιήσουμε εμπλέκοντάς τους όσο τον δυνατόν γίνεται στην εγχώρια σκηνή.

Πέρα όμως από startups, αναζητάτε και ιδέες. Πώς θα μπορούσαν να υποστηριχθούν αυτές; Τι είναι εκείνο που θα τους προσφερθεί και εντοπίζεται δύσκολα στην αγορά; Και, τελικά, ποια η σημασία της αρχικής ιδέας;

Πιστεύουμε ότι στο πρόγραμμα μας, αν κάποιος είναι είτε στο στάδιο της ιδέας, είτε στο στάδιο δημιουργίας ενός προϊόντος, είτε σε pre-seed στάδιο, έχοντας σηκώσει κάποια αρχική χρηματοδότηση ή υλοποιεί ένα Proof-of-Concept με ένα δυνητικό πελάτη, είτε σε seed στάδιο με κάποιους αρχικούς πελάτες και χρηματοδότηση, θα βρει πραγματική αξία σε συγκεκριμένα κομμάτια μέσα στο πρόγραμμα.

Για κάποιον που είναι στο στάδιο της ιδέας το πρόγραμμα προσφέρει αρκετά μεγάλη αξία:

  • Θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με άτομα που έχουν ιδρύσει ώριμες τεχνολογικές εταιρείες.
  • Στο εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να βρει αρκετό υλικό για το πως να ξεκινήσει ή το πως μπορεί να φτιάξει μια εφαρμογή για κινητό ή το web χωρίς να γνωρίζει κώδικα.
  • Θα έχει την ευκαιρία να κλείσει μια διαδικτυακή ατομική συνεδρία με άτομα που έχουν φτιάξει προϊόντα ή θα του δώσουν δίκτυο να μιλήσει με περισσότερους δυνητικούς πελάτες για να πάρει feedback διεθνώς.
  • Θα έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει εβδομαδιαία updates σχεδιασμένα να βοηθήσουν κάποιον να συγκεντρωθεί σε κριτικής σημασίας θέματα. Για όσους είναι στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης της ιδέας τους, για παράδειγμα, είναι να επικεντρωθούν στους πελάτες ή χρήστες τους ενώ παράλληλα χτίζουν το προϊόν τους. Συνήθως, στη πρώτη ιδέα που αναπτύσσει κάποιος, ειδικά αν είναι μηχανικός, τείνει να παραβλέπει το κομμάτι που έχει να κάνει με το να μιλάς στους πελάτες/χρήστες σου και απλά χτίζει ένα προϊόν που τελικά όταν βγαίνει στην αγορά δεν το χρειάζεται κανείς.

Αυτό που δυσκολεύεται να βρει κανείς εύκολα στον χώρο των startups, είναι η ταυτόχρονη έκθεση στην παγκόσμια αγορά και το φιλικό-υποστηρικτικό περιβάλλον που προσφέρεται, καθώς όλοι οι συμμετέχοντας και experts είναι Ελληνικής καταγωγής ή τουλάχιστον έχουν μια πάρα πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα και αποδεδειγμένα στο παρελθόν έχουν προσφέρει στην χώρα και είναι πολύ πρόθυμοι να το κάνουν ξανά.

Κατά την άποψη μας, η σημασία της αρχικής ιδέας είναι τεράστια, γιατί όσο και αν αλλάξει στην πορεία και εξελιχθεί, είναι αυτή που σε βάζει σε όλο το παιχνίδι, όποτε σίγουρα πρέπει να είναι κάτι που σε εμπνέει ώστε να θέλεις να το κυνηγήσεις!

Βάσει του ότι επικεντρώνεστε στην τεχνολογία, ποιοι τομείς αυτής της αγοράς θα λέγατε πως παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση μιας startup, σε διεθνές επίπεδο;

Αυτή είναι μια ερώτηση παγίδα καθώς αυτό που έχει δείξει η ιστορία είναι ότι όλοι οι τομείς παρουσιάζουν ευκαιρίες, αρκεί να προσφέρεις κάτι που έχει μεγάλη αξία και φυσικά, όπως έδειξε ο Covid, τα πάντα μπορούν να ανατραπούν σε μια μέρα. Για παράδειγμα, προ Covid, τον τομέα της τεχνολογίας στην εκπαίδευση τον θεωρούσαν έναν από τους λιγότερο δημοφιλής, οι επενδυτές δεν τον κοιτούσαν σχεδόν καθόλου καθώς θεωρούσαν ότι όλες οι μεγάλες ιδέες στον συγκεκριμένο τομέα είχαν βγει περίπου το 2010 όταν ξεκίνησαν την λειτουργία τους κάποιες πλατφόρμες που σήμερα είναι εδραιωμένες επιχειρήσεις, αλλά όλα αυτά άλλαξαν όταν ο Covid ξεκίνησε. Μέσα σε μια μέρα μπήκαν ξανά στο παιχνίδι σας «μεγάλες» ευκαιρίες. Ευκαιρίες, λοιπόν, υπάρχουν παντού, το θέμα είναι αν μπορείς να αναπτύξεις κάτι το οποίο θα δίνει μεγάλη αξία στον χρήστη και τελικό σου πελάτη.

Βλέπουμε πολλές τεχνολογικές startups που ξεκινούν από απλές ιδέες και καταλήγουν να γίνουν μεγάλες και να εξαγοραστούν. Θα πρέπει να είναι αυτός ο βασικός στόχος ενός startupper; Ένα μεγάλο exit;

Ο κάθε ιδρυτής ξεκινάει μια startup με διαφορετικά κίνητρα, πολλές καταλήγουν όντως σε αυτό. Τα κίνητρα του καθενός σίγουρα είναι διαφορετικά, μπορούμε μόνο να αναφερθούμε σε αυτά που θαυμάζουμε εμείς περισσότερο σε κάποιους ανθρώπους που τους γνωρίζουν όλοι, όπως ο Zuckerberg, που απέρριψε μια πρόταση $1δις για την εξαγορά για περίπου 1 χρόνο εργασίας στα 20 του χρόνια, και ο λόγος ήταν ότι η εταιρία που θα τους εξαγόραζε σίγουρα θα ήθελε να φτιάξει διαφορετικά τα προϊόντα που είχαν προγραμματίσει να φτιάξουν στο μέλλον. Τελικά, το exit έγινε ύστερα από πολλά χρόνια, όταν το Facebook μπήκε στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, αλλά το γεγονός ότι απέρριψε την προσφορά δείχνει ότι το κίνητρο του ήταν να χτίσει κάτι μεγαλύτερο και όχι απλά να βγάλει γρήγορο κέρδος. Εξαρτάται, λοιπόν, πολύ από το άτομο και σίγουρα υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει.

Την ίδια στιγμή, όμως, βλέπουμε και πολλές startups που ξεκινούν αλλά αποτυγχάνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ποιες οι συμβουλές σας προς τους founders; Ποια θα πρέπει να είναι η συνέχεια;

Όταν ξεκινάς μια ιδέα που θέλεις να εξελιχθεί σε τεχνολογική startup ξέρεις, όσο και να θέλεις να πιστεύεις το αντίθετο, ότι οι πιθανότητες είναι συντριπτικά υπέρ του να μην εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και αν υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε οι κατάλληλοι να δώσουμε κάποιες συμβουλές, ίσως οι ομιλητές που θα είναι στο πρόγραμμα να είναι πολύ καλύτεροι σε αυτό. Εμείς το βλέπουμε σαν ένα μέρος του παιχνιδιού και αυτό, και μπορείς να δοκιμάσεις να παίξεις όσες φορές θέλεις αρκεί να έχεις τα εφόδια. Δεν υπάρχει κάποιο όριο, κάτι που δεν δούλεψε χθες δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψει και αύριο.

gsu_2photo.jpg?mtime=20210213174024#asset:245314

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και την ελληνική startup σκηνή; Υπάρχει ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και η απαραίτητη στήριξη αυτών; Θα μπορούσε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε τεχνολογικό hub, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις;

Η άποψη μας είναι ότι σίγουρα έχουν γίνει αρκετά πράγματα σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια όταν είχαμε προσπαθήσει να τρέξουμε τις πρώτες προσπάθειες μας και είχαμε μπει στην εγχώρια startup σκηνή, αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάθε ανεπτυγμένο κράτος στον κόσμο έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα, οπότε αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.

Υπάρχουν ακόμη τεράστια περιθώρια βελτίωσης και πολύ βασικά πράγματα που πρέπει να χτίσουμε, ειδικά σε ότι αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ανησυχητικό θεωρούμε το ότι γίνονται αλλαγές με τρομακτικά αργό ρυθμό. Μπορεί να φαίνεται κάποια επιτάχυνση αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν άλλες χώρες που επιταχύνουν με δεκαπλάσιο ρυθμό. Η διαφορά αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο μέλλον και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι παγκόσμιες πηγές είναι περιορισμένες αυτό σημαίνει ότι σε 5 χρόνια θα έχουν μια επιτάχυνση +5% π.χ. σε σύγκριση με την σημερινή και εμείς θα είμαστε σε μια κατάσταση -0,2% π.χ. Αν αυτό το επιμηκύνεις στο μέλλον, θα έχεις φτάσει κοντά στο 0, όταν όλοι οι υπόλοιποι θα είναι σε μια τρομακτικά μεγάλη απόσταση.

Υπάρχει ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και πάντα θα υπάρχει με ή χωρίς στήριξη. Αυτό συνέβαινε πάντα στην ιστορία. Το θέμα είναι τι ονομάζουμε «στήριξη» και πως θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα. Αυτό που έχουμε δει εμείς, μέσα από τις εμπειρίες μας και θα θέλαμε να πετύχουμε μέσα από το Greek Startup Universe, είναι η σύνδεση με το παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας και τα μεγάλα τεχνολογικά κέντρα. Η ελληνική αγορά έχει δείξει σε πολλούς κλάδους, και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με καινοτομία και τεχνολογία, ότι έχει πολλές ιδιομορφίες που δυσκολεύουν ιδιαίτερα την γρήγορη ανάπτυξη ή το να μπορέσεις να πάρεις χρήσιμο feedback για το τι και πώς να χτίσεις το προϊόν σου.

Επίσης, στο κομμάτι της στήριξης, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και η μεγαλύτερη ενασχόληση ανθρώπων που έχουν φτιάξει κάποιες μεγάλες ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες με την κοινότητα των startups στην Ελλάδα που μέχρι στιγμής γίνεται σε ένα πολύ μικρό βαθμό. Αν αυτοί βγουν μπροστά, τότε μπορούμε σίγουρα να πετύχουμε μεγαλύτερη επιτάχυνση.

Σε θεωρητικό επίπεδο, ναι, φυσικά και θα μπορούσε! Μεγάλη απόδειξη είναι το Ισραήλ που είναι μια χώρα σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον, αρκετά μακριά από όλα τα τεχνολογικά κέντρα, με πληθυσμό παρόμοιο με τον δικό μας κλπ. που έχει καταφέρει να είναι το νούμερο 1 τεχνολογικό hub στον πλανήτη. Τώρα, αν η στρατηγική της χώρας πρέπει να είναι αυτή είναι ένα τεράστιο θέμα, σίγουρα πάντως για να εξελιχθούμε στον συγκεκριμένο τομέα απαιτείται τεράστια δουλειά και οι κατάλληλοι άνθρωποι.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Greek Startup Universe; Και ποιοι η στόχοι που υπάρχουν για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Οι εγγραφές για το πρόγραμμα κλείνουν την 1η Μαρτίου, καλούμε λοιπόν τους Έλληνες ιδρυτές να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος www.greekstartupuniverse.org και αν πιστεύουν ότι μπορεί να προσθέσει αξία σε αυτό που τρέχουν ή θέλουν να τρέξουν, να κάνουν μια προεγγραφή για την ώρα. Το κυρίως μέρος του προγράμματος θα διεξαχθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στην συνέχεια τον Μάιο θα γίνουν ατομικές συναντήσεις με ελληνικής καταγωγής επενδυτές για όσους το επιθυμούν και έχουν συμπληρώσει ⅞ progress reports.

Για την επόμενη μέρα, ο πρώτος στόχος είναι το πρόγραμμα να γίνεται σε ετήσια βάση και ο δεύτερος μεγάλος στόχος να γίνει ένα μέσο στήριξης και δικτύωσης της ελληνικής κοινότητας των startups εντός και εκτός Ελλάδας καθώς επίσης και των ελληνικών οργανισμών που υποστηρίζουν αυτές σε όλη την υφήλιο.


Αύριο, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στις 9:00 π.μ, πραγματοποιείται η τρίτη από τις τέσσερις ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Greek Startup Universe, με συμμετοχή του κοινού στα σχόλια. Παρακολουθήστε την live σε Facebook και Twitter.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr