NEWSFLASH...
ανάγνωση

Πρόσω ολοταχώς για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος

Πρόσω ολοταχώς για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος

Πρόσω ολοταχώς για την απανθρακοποίηση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο υπάρχουν και οι προκλήσεις που συνοδεύουν τα πράσινα καύσιμα και έχουν να κάνουν με την ασφάλεια διάθεσης, μεταφοράς και αποθήκευσης.

Για ορισμένους πάντως, όπως είναι ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Fuels Europe, John Cooper, αναφερόμενος στην φιλοδοξία των ευρωπαϊκών κέντρων λήψης αποφάσεων για ελαχιστοποίηση των πετρελαϊκών καυσίμων στις μεταφορές έως το 2050, δήλωσε πως θα αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν όλα τα υγρά καύσιμα με ηλεκτρισμό ή υδρογόνο.

Η ενεργειακή μετάβαση επηρεάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα λειτουργικά μοντέλα των εταιρειών. Κορυφαίες εταιρείες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ανακύκλωση και χρήση βιώσιμων πρώτων υλών και την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και στα θέματα της ηλεκτροκίνησης και της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου.

Στην διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου τους προχωρούν εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας, προσθέτοντας στον σχεδιασμό τους επενδυτικά κονδύλια σε Ανανεώσιμες Πηγές με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2025.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ΑΠΕ βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα με την επένδυση της ΕΝΤΕΚΑ και του αμερικανικού fund Quantum Energy Partners, να προχωρά. Η αξία της επένδυσης διαμορφώνεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και έχει λάβει την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής και την έγκριση του Υπουργείου Ενέργειας. Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου περιελάμβανε 155 ανεμογεννήτριες (ισχύος 3 MW έκαστη) σε 7 αιολικά πάρκα, ενώ με τη νέα ΑΕΠΟ θα εγκατασταθούν 70 ανεμογεννήτριες σε 5 αιολικά πάρκα, οι οποίες θα ανέρχονται στα 4,5 MW έκαστη. Θα μειωθεί, δηλαδή, ο αριθμός των ανεμογεννητριών, αλλά οι νέες που θα εγκατασταθούν θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ.

energy_210214_003900.jpg?mtime=20210214003900#asset:245405


Ενεργειακή μετάβαση στο τομέα των μεταφορών

Κρίσιμος, επίσης, είναι ο ρόλος των πράσινων υγρών καυσίμων για την ενεργειακή μετάβαση στις οδικές μεταφορές και στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών στην οδική κινητικότητα, καθώς οι οδικές μεταφορές πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ είναι αναγκαίο να προωθηθούν πολιτικές και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας και τη χρήση νέων υγρών καυσίμων, ώστε να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση όλων των μεταφορών, οδικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών, λαμβάνοντας υπόψη και τους στόχους για κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και άλλα που διαχειρίζεται η Fraport Greece, είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές για τη μείωση του αποτυπώματός του, ενώ και οι αεροπορικές ήδη έχουν ξεκινήσει να ευθυγραμμίζουν τα σχέδια τους στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Η Aegean Airlines σύμφωνα με την τοποθέτηση του αεροναυπηγού, Διευθυντή Network Planning & Development Γιώργου Γοβατζιδάκη έχει σχεδιάσει την ενεργειακή της μετάβαση με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών CO2 έως το 2050. Όπως εξήγησε σε συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο αεροπορικός κλάδος συμβάλλει κατά 2% στις παραγόμενες εκπομπές άνθρακα, ενώ τα 2/3 αυτών των εκπομπών προέρχονται από αεροπλάνα που εκτελούν διαδρομές μικρών αποστάσεων. «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για απανθρακοποίηση των μεταφορών πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά τα αεροσκάφη. Πρέπει να γίνουν τεχνολογικές βελτιώσεις, με χρήση βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους για μηδενικές εκπομπές το 2050», εξηγεί.

airplane_flying.jpg?mtime=20210214004728#asset:245406


Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την χρήση φυσικού αερίου - ευθυγραμμισμένη η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Παράλληλα, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό προς την κλιματική ουδετερότητα προωθεί τη χρήση του φυσικού αερίου και τη μετάβαση στη χρήση ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ρόλος των δικτύων διανομής είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών.

Στο πλαίσιο αυτό, για την κάλυψη του συνόλου των περιοχών της Αδείας της η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, μέλος στον φορέα βιωσιμότητας GD4S, έχει εκπονήσει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 - 2025, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 158,2 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, την ενίσχυση των υποδομών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εγκατάσταση 136 χιλ. ευφυών μετρητών και την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μέτρησης. Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος τα σημεία παράδοσης (μετρητές) θα ανέλθουν συνολικά σε 471.000, το ποσοστό διείσδυσης θα αγγίζει το 77% του πληθυσμού και οι διανεμόμενοι όγκοι φυσικού αερίου προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 580 εκατ. κυβικά το 2025.

eda_thess_2.jpg?mtime=20200819124753#asset:203852


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr