NEWSFLASH...
ανάγνωση

Η επόμενη ημέρα του Real Estate στην Θεσσαλονίκη

Η επόμενη ημέρα του Real Estate στην Θεσσαλονίκη

​Μικρό το μέγεθος της αγοράς σύμφωνα με τον πληθυσμό της πόλης, αλλαγές στη σύνθεση των χαρτοφυλακίων, στάση αναμονής επί της παρούσης.

Η αγορά ακινήτων είναι μια ιδιαίτερη αγορά με σημαντικές επιδράσεις στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ίδια πάλι, μπορεί να είναι ευμετάβλητη απέναντι σε διάφορους παράγοντες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην οικονομία, όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η πανδημία του Covid-19, καθώς τα πολύ αυστηρά μέτρα που εφαρμόζει η Ελλάδα την έχουν καθηλώσει.

Στο 2021 ποντάρουν οι εκπρόσωποι ακινήτων της Θεσσαλονίκης μετά από ένα «παγωμένο» 2020. Μετά την οικονομική κρίση η διάρκεια της οποίας στην Ελλάδα κόντευε να ξεπεράσει τα 10 χρόνια, η έλευση του Covid-19 αλλά και παραμονή του σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για την αγορά ακινήτων. Το έναυσμα για την εκτόξευση των τιμών στην αγορά θα το δώσουν, τόσο η άρση των περιοριστικών μέτρων κίνησης, όσο και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών.

Παράθεση - epixeiro.gr

Η αγορά ποντάρει στο 2021

Το 2020 έκλεισε με πτώση περίπου 50% για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης. Σε συνθήκες καραντίνας μαζί με τους πολίτες μένουν και τα ακίνητα καθώς το lockdown απέτρεψε από το να ολοκληρωθούν σημαντικός αριθμός συναλλαγών. Τα περιοριστικά μέτρα προκάλεσαν αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τους ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, όταν μέχρι και τις αρχές του 2020 οι συνθήκες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνονταν να είναι ευνοϊκές. Το βάρος των μέτρων έπεσε πάνω στον τουρισμό, στην εστίαση, στον κλάδο ψυχαγωγίας και στα οικιστικά ακίνητα, με αποτέλεσμα την ακύρωση ή την αναστολή των επενδυτικών σχεδίων που αφορούσαν αγοροπωλησίες, μισθώσεις, εκμισθώσεις.

Δείκτες τιμών διαμερισμάτων Θεσσαλονίκης

diamerismata_Thess.jpg?mtime=20210214234726#asset:245524

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε το 2021 για τη Θεσσαλονίκη, επιδεικνύοντας σημάδια ομαλοποίησης της αγοράς ακινήτων, ωστόσο ο νέος γύρος πολύ αυστηρού lockdown επανέφερε την αγορά σε αρνητική τροχιά. Ωστόσο, θετική προδιαγράφεται η ζήτηση οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και αποθηκευτικών χώρων και χώρων γραφείου μεταξύ άλλων και λόγω της ανόδου που καταγράφει το ηλεκτρονικό εμπόριο, εξαιτίας των μέτρων κατά της διάδοσης της πανδημίας.

Παράθεση - epixeiro.gr

Άνοδος στη ζήτηση γραφείων και αποθηκευτικών χώρων

Η παρουσία των μεγάλων κολοσσών στην Θεσσαλονίκη όπως της Cisco, της Pfizer, η οποία στεγάζεται στο Phoenix Center, της Deloitte, η δημιουργία του ThessINTEC, αλλά και η παρουσία μεγάλων Τηλεφωνικών Κέντρων στην πόλη θέτουν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των εξελίξεων και στον παγκόσμιο χάρτη επενδύσεων δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τον κλάδο διαχείρισης ακινήτων. Με την άρση των μέτρων η ζήτηση θα ενισχυθεί, καθώς και η παρουσία μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και επενδυτικών χαρτοφυλακίων για επαγγελματικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών εντός και εκτός της πόλης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας η έλλειψη επαγγελματικών αποθηκευτικών και διαμετακομιστικών χώρων, που να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές έκτασης και όγκου, ποιότητας, πρόσβασης και διασύνδεσης με τις υποδομές μεταφοράς και διακίνησης αγαθών αναμένεται να οδηγήσει σύντομα σε νέα έργα ανάπτυξης και ενδεχομένως στην επίλυση, σε ιδιωτικό επίπεδο, του σύνθετου προβλήματος των κατακερματισμένων ιδιοκτησιών.

epaggelm_thess.jpg?mtime=20210214235257#asset:245525

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Κύκλοι της αγοράς εν κατακλείδι βλέπουν αλλαγές και ανακατανομές επενδυτικών χαρτοφυλακίων, ωστόσο η αγορά σημειώνουν, τηρεί στάση αναμονής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr