NEWSFLASH...
ανάγνωση

ManpowerGroup: Στρατηγικός συνεργάτης στην προσέλκυση και διαχείριση ταλέντων

ManpowerGroup: Στρατηγικός συνεργάτης στην προσέλκυση και διαχείριση ταλέντων
22_02_2021
epixeiro icon

​Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά Εργασίας, διαφαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ενεργά αντανακλαστικά και προσαρμοστικές ικανότητες, υιοθετώντας ψηφιακές πρακτικές και προάγοντας τεχνολογικές λύσεις, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες για μια βιώσιμη πορεία στην εξαιρετικά απαιτητική, αυτή, φάση της Οικονομίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων που συντελείται αυτήν την περίοδο με συνοπτικές διαδικασίες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προκαλεί ένα υπολογίσιμο «κύμα» δυναμικών αλλαγών στην αγορά Εργασίας, ευνοώντας κλάδους και επαγγέλματα με υψηλότερα επαγγελματικά προσόντα, όπως διευθυντικά στελέχη και επαγγελματίες που εργάζονται online και επηρεάστηκαν λιγότερο από τα lockdown. Σημαντικές εταιρείες, μάλιστα, της συμπρωτεύουσας σε δυναμικούς κλάδους, όπως η Βιομηχανία/Παραγωγή, οι Κατασκευές, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και το Εμπόριο, αποτυπώνουν διψήφιο αριθμό αύξησης των προοπτικών απασχόλησης.

Το αφήγημα της ManpowerGroup Greece, του ελληνικού τμήματος του παγκόσμιου ηγέτη σε λύσεις ανθρώπινου δυναμικού, γράφεται με επιτυχία από τον Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα, στον οργανωσιακό και ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, με τα ερευνητικά δεδομένα να αποτυπώνουν σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά Εργασίας υπέρ των εργαζομένων που σχετίζονται με τα ψηφιακά skills.

Παρά την εντυπωσιακή άνοδο, ωστόσο, της ζήτησης για επαγγέλματα που σχετίζονται με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, η ταχύτητα του "Digital Transformation" δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί από τον ρυθμό με τον οποίο αναδύονται στην αγορά εργασίας τα νέα Tech ταλέντα, δεδομένου ότι το 77% των εργοδοτών στην Ελλάδα (προ Covid-19), δυσκολεύονταν να βρουν σχετικό προσωπικό για ανοικτές θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα στο top 10 των χωρών στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Αξιοποιώντας τα δεδομένα της πρόσφατης έρευνας Skills Revolution Reboot, η ManpowerGroup έχει διαμορφώσει μια σαφή εικόνα της αγοράς εργασίας, με τις εταιρείες που προβαίνουν περισσότερο σε ψηφιοποίηση να δημιουργούν αναμφίβολα και τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η χώρα μας συγκαταλέγεται στην πρώτη 10άδα της «κούρσας» του ψηφιακού μετασχηματισμού, μαζί με τις Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Ιαπωνία, Γουατεμάλα, Ιταλία και Μεξικό.

manpowermap.jpg?mtime=20210222105146#asset:247350

Πιο συγκεκριμένα, 6 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα από ελληνικής πλευράς, δηλώνουν ότι «επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας», ενώ το 91% των Ελλήνων εργοδοτών που προχωρούν σε αυτοματοποίηση, αναφέρουν ότι «σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν το δυναμικό τους».

«Στην ManpowerGroup έχουμε αντιληφθεί έγκαιρα ότι οι οργανισμοί πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να κάνουν παλιά πράγματα ή νέους τρόπους για να κάνουν νέα πράγματα, καθώς, τόσο οι παλαιοί όσο και οι νεοεισερχόμενοι, προσαρμόζονται και κυριαρχούν στην ψηφιακή καινοτομία και αξιοποιούν τις online ευκαιρίες γρηγορότερα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης.

Η συμβολή του ομίλου ManpowerGroup στη Θεσσαλονίκη

H ManpowerGroup παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά Εργασίας στη Β. Ελλάδα και συνιστά αποδεδειγμένα έναν αξιόπιστο στρατηγικό συνεργάτη και αρωγό στον μετασχηματισμό που διενεργείται στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, για μεγάλους Οργανισμούς της Β. Ελλάδας, η ManpowerGroup παρείχε ολοκληρωμένες Υπηρεσίες στελέχωσης, κυρίως στο Tech Operations, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολυετείς και επιτυχημένες συνεργασίες με κορυφαίες Τεχνολογικές Εταιρείες στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία συνεισφέρει στο brain gain με την προσέλκυση ταλέντων και την επιστροφή Ελλήνων σε μια περιοχή που πλήττεται σφόδρα από την ανεργία.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει με επιτυχία σημαντικά project επιλογής, στελέχωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού από την εξειδικευμένη IT recruitment ομάδα της, σε μεγάλες εταιρείες όπως η στελέχωση του Digital Hub μεγάλης Φαρμακοβιομηχανίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας την παγκόσμια εμβέλεια του ομίλου αλλά και την τοπική πολύχρονη εμπειρία της εταιρείας και σχεδιάζοντας δυναμικές καμπάνιες ψηφιακού μάρκετινγκ προσέλκυσης ταλέντων, οι σύμβουλοι πρότειναν ταλέντα από τον Κλάδο της Τεχνολογίας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα με περισσότερες από 30 εξειδικευμένες υψηλού επιπέδου τεχνολογίας και αυτοματισμού, ειδικότητες (Software Developer, IT consultant, Cloud System Administrator, Information Security Analyst, Python Developer, Software Tester, Computer Systems Analyst, Security Specialist, Mobile web developer, IT Bid Consultant, Database Engineer, Cyber Security Engineer κ.ά.). Η συμβολή της ManpowerGroup καθίσταται ακόμη πιο καθοριστική, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ταλέντων είναι Έλληνες που είτε κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό και αποφάσισαν να επιστρέψουν.

Καθοδήγηση σε θέματα ανθρώπινου μετασχηματισμού και στρατηγικής ταλέντων, η ManpowerGroup Ελλάδας πραγματοποιεί και σε άλλους δυναμικούς οργανισμούς που έχουν πολύχρονη εμπειρία στη Β. Ελλάδα. Η στελέχωση με μηχανικούς υψηλής εξειδίκευσης σε θέματα αυτοματισμού, μεγάλης πλατφόρμας online αγγελιών, όπως επίσης και με developers σε γνωστό FinTech Development Centre, αποτελεί μέρος της καθημερινότητας της ομάδας των IT Recruiters της εταιρείας. «Ως ζητούμενο της εποχής, όμως, αναδεικνύεται και το upskilling, το πόσο δηλαδή μεριμνά μια επιχείρηση στο να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενούς της να αναπτυχθούν, να βελτιωθούν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και καλύτερη εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χ. Καζαντζίδης και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα "στοίχημα" που πρέπει να κερδίσουμε και για τις εταιρείες που δεν βρίσκονται σε τεχνολογίες αιχμής και κυρίως ως προς το μεγαλύτερο σε ηλικία δυναμικό, που φαίνεται να υπολείπεται σε ψηφιακά skills».

Όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα στελέχωσης, η ManpowerGroup αξιοποίησε εξειδικευμένα εργαλεία αξιολόγησης (Assessment tools) υποψηφίων βοηθώντας τους πελάτες της, όχι μόνο να εντοπίσουν τις προσωπικότητες και τα human skills που αναζητούν περισσότερο, αλλά και να διαμορφώσουν αποτελεσματικά Induction & Development Plans.

asses_manpower.jpg?mtime=20210218172845#asset:246752

Η ManpowerGroup προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων αξιολόγησης έτσι ώστε οι οργανισμοί να αξιολογήσουν τις δυνατότητες των ανθρώπων τους και να προσδιορίσουν τις ατομικές δεξιότητες τους. Μεταξύ άλλων:

Το Career Harmony περιλαμβάνει μια σειρά από 20 εργαλεία αξιολόγησης σε μια πληθώρα επαγγελμάτων (Job Performance Personality Inventory, Administrative Assistants, Sales & Marketing Managers, Financial Advisor, Design Engineer, Customer Service κ.λπ.). Το DiSC είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία προσωπικής αξιολόγησης που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, της ομαδικότητας και επικοινωνίας σε μια ομάδα. Το μοντέλο DiSC βοηθά τους εργαζομένους να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους άλλους - μέσα σε μια ομάδα εργασίας, σε ένα τμήμα πωλήσεων, σε μια ηγετική θέση ή άλλες εργασιακές σχέσεις.

Το SkillsinSight είναι ένα αποκλειστικό εργαλείο της ManpowerGroup που ερευνά πόσο πιθανό είναι ένας υποψήφιος ή εργαζόμενος να επιτύχει στον ρόλο που θα του ανατεθεί από τον οργανισμό. Το συγκεκριμένο εργαλείο αφορά στην αξιολόγηση των υποψηφίων σε 3 βασικούς τομείς: Likeability, Ability και Drive και βοηθά τους υπεύθυνους επιλογής προσωπικού να αντλήσουν επιπλέον πληροφορίες προκειμένου να αποφασίσουν για την καταλληλόλητα ενός υποψηφίου σε ένα ρόλο.

Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων

Οι εταιρείες επιταχύνουν την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίησή τους σαν αποτέλεσμα της πανδημίας – 61% επιταχύνουν ενώ 20% έχουν «παγώσει» τα σχέδιά τους. Την ίδια στιγμή, περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται παρά απαλείφονται - 91% των εργοδοτών που προχωρούν σε αυτοματισμούς σχεδιάζουν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν το δυναμικό τους, σε σχέση με μόλις 9% των εργοδοτών που σχεδιάζουν να μειώσουν ή να «παγώσουν» τα σχέδιά τους για αυτοματισμό. Οι εταιρείες που προβαίνουν περισσότερο σε ψηφιοποίηση, δημιουργούν και τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Skills revolution Reboot της ManpowerGroup, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να ψηφιοποιηθούν με συνοπτικές διαδικασίες ενώ άλλαξε δραματικά τόσο ο τρόπος εργασίας όσο και η καταναλωτική συμπεριφορά για το 93% των Ανθρώπων. Σήμερα, έναν ακριβώς χρόνο μετά, η έρευνα αποτυπώνει μια ανάκαμψη «δύο ταχυτήτων».

mpg2-1.jpg?mtime=20210216193830#asset:246108

Οι κλάδοι που βρίσκονται σε ανάπτυξη αλλά και οι εργαζόμενοι με ψηφιακές δεξιότητες ανακάμπτουν ταχύτερα και καλύτερα, ενώ όσοι βρίσκονται μακριά από τη "σφαίρα" του digital κινδυνεύουν να μείνουν στα μετόπισθεν επιταχύνοντας την πόλωση του εργατικού δυναμικού μεταξύ εκείνων που «διαθέτουν δεξιότητες» και εκείνων που «δεν διαθέτουν».

Ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης προσθέτει: «Το να βοηθάμε τους ανθρώπους να προετοιμάζουν, να αναβαθμίζουν και να επαναπροσδιορίζουν τις δεξιότητές τους για ρόλους που απαιτούνται σε αυτή την "Επανάσταση Δεξιοτήτων" παραμένει η καθοριστική πρόκληση της δεκαετίας. Ήταν σημαντικό πριν από την πανδημία και είναι ακόμη πιο κρίσιμο σήμερα - να δημιουργηθεί ένας καλύτερος εργασιακός χώρος όπου όλοι μπορούν να απελευθερώνουν πλήρως την ανθρώπινη δύναμή τους».

Στην περίπτωση που επιθυμείτε να λάβετε την έρευνα Skills Revolution Reboot, συμπληρώστε την φόρμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr