NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Συναγερμός» στην Ευρώπη από την άνοδο των επιτοκίων στα γερμανικά ομόλογα

«Συναγερμός» στην Ευρώπη από την άνοδο των επιτοκίων στα γερμανικά ομόλογα

Η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων (treasuries) στις ΗΠΑ στο 1,3% και το πέρασμα των γερμανικών πενταετών ομολόγων σε θετικό έδαφος δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στα ευρωπαϊκά ομόλογα και «συναγερμό» στα υπουργεία Οικονομικών.

Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, δείχνει μία πληθωριστική τάση, που είναι μάλλον επιδιωκόμενη από τη FED. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είχε δηλώσει (μέσω του διοικητή της κ. Powell) ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν πληθωρισμό μέχρι 2% που θα προέρχεται από την αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης.

Επιπλέον οι Αμερικανοί βλέπουν ότι την άνοδο των επιτοκίων (όχι μόνο στα ομόλογα) μπορούν να την εξυπηρετήσουν και επιχειρηματικά, μέσα από την κερδοφορία που παρουσίασαν οι μεγάλοι όμιλοι το 2020. Επιπλέον, δεν έχουν δεσμεύσεις για το χρέος τους οπότε μία ανοδική κίνηση των επιτοκίων μέσα σε ελεγχόμενα πλαίσια δεν τους είναι άμεσα ενοχλητική.

Η καταστροφική αλυσίδα στις ευρωπαϊκές οικονομίες

Όμως στην Ευρώπη και ειδικά στην ΕΕ, τα ομόλογα της οποίας έκαναν ράλι το 2020, μία αντιστροφή της πτωτικής τάσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Πρώτη αρνητική συνέπεια θα είναι η αύξηση του κρατικού χρέους (το οποίο είχε προεξοφληθεί μέσα στις χαμηλές αποδόσεις). Αυτό θα επιβαρύνει με αρκετά δισεκατομμύρια τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε μία περίοδο μάλιστα που τα ευρωπαϊκά κράτη καταγράφουν μεγάλη ύφεση. Αν, για παράδειγμα, αντιστραφεί η κλίμακα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 0,5% (πενήντα μονάδες βάσης) τότε το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί κατά 10 δισ. ευρώ περίπου. Σε μία περίοδο που εξακολουθεί η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση (υπολογίζεται ότι θα είναι σε ύφεση και το α' τρίμηνο 2021) τότε η εξυπηρέτηση του χρέους από την άνοδο των επιτοκίων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Επιπλέον, οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται με τους ρυθμούς των αντίστοιχων αμερικανικών επιχειρήσεων και έτσι θα δημιουργηθεί και μεγάλο εταιρικό χρέος.

Πιθανές πιέσεις και στα εταιρικά ομόλογα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε εάν η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων κρατικών ομολόγων θα επηρεάσει και τον επιχειρηματικό δανεισμό μέσα από τα εταιρικά ομόλογα και κυρίως πόσο θα τον επηρεάσει. Ό,τι ισχύει για τα κρατικά ομόλογα θα ισχύει και για τα εταιρικά με τη διαφορά ότι εάν πιεστούν πολύ τα εταιρικά ομόλογα και καταπέσουν κάποια εξ αυτών (default) θα υπάρξει μεγάλη πίεση και στις μετοχές. Έτσι εξηγείται και η σημερινή εικόνα στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές μετοχών που κινούνται καθοδικά. Το πιθανότερο (όπως δείχνουν τα αμερικανικά futures) είναι να δούμε μία υποχώρηση και στις αμερικανικές αγορές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr