NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Norway Wealth Fund : «Βάλτε περισσότερες γυναίκες στα Δ.Σ των εταιρειών»

Norway Wealth Fund : «Βάλτε περισσότερες γυναίκες στα Δ.Σ των εταιρειών»

To νορβηγικό ταμείο έχει ξεκινήσει τη χρονιά με πολλές ακτιβιστικές ενέργειες επί του ζητήματος, προωθώντας το αίτημά του και απειλεί να μην δέχεται επαφές με επιχειρήσεις που δεν έχουν τουλάχιστον 2 γυναίκες στα μέλη των Δ.Σ τους.

Το Νορβηγικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου, είναι το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο στον κόσμο με ενεργητικό πάνω από 1,3 τρισ. δολάρια (1,1 τρισ. ευρώ). Με πρόσφατη ανακοίνωσή του προς τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει, ζήτησε να τοποθετούν περισσότερες γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ) ούτως ώστε να ξεπερνούν το 30% των μελών. Δηλαδή εάν το Δ.Σ. μίας εταιρείας έχει 10 μέλη, τα 3 τουλάχιστον να είναι γυναίκες. Η προτροπή αυτή παίρνει επιτακτικές διαστάσεις εάν ληφθεί υπόψη ότι το Fund κατέχει συμμετοχές σε πάνω από 9.200 επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχοντας περίπου το 1,5% των μετοχών των εταιρειών αυτών. Με την δύναμή του μπορεί να επιβάλλει ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης.

«Μπορεί να το είπαμε ευγενικά, αλλά είναι σαφές τι πιστεύουμε» δήλωσε ο CEO του Ταμείου Nicolai Tangen. «Θέλουμε να δούμε καλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια» πρόσθεσε η Carine Smith Ihenacho υπεύθυνη εταιρικής διακυβέρνησης του Ταμείου. «Η διαφοροποίηση είναι καλή για κάθε Δ.Σ γιατί δίνει περισσότερες προοπτικές, διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ηθική των επιχειρήσεων. Η έλλειψη γυναικών από τα Δ.Σ. των εταιρειών μπορεί να γίνει “κόκκινη σημαία” ότι δηλαδή η εταιρεία δεν έχει καλές διαδικασίες στη πρόσληψη του καλύτερου». Την ίδια προσέγγιση έχουν και άλλοι θεσμικοί επενδυτές που θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις που θέλουν να διοικούνται καλά θα πρέπει να έχουν συμμετοχή γυναικών στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιό τους.

Την ίδια προτροπή ακολουθεί και η Βρετανία, οι αρχές της οποίας θέλουν να υπάρχει εκπροσώπηση των γυναικών στο 33% του Δ.Σ. των εταιρειών του FTSE 350.

To νορβηγικό ταμείο έχει ξεκινήσει τη χρονιά με πολλές ακτιβιστικές ενέργειες επί του ζητήματος, προωθώντας το αίτημά του και απειλεί να μην δέχεται επαφές με επιχειρήσεις που δεν έχουν τουλάχιστον 2 γυναίκες στα μέλη των Δ.Σ τους. «Θα κάνουμε την αρχή με εταιρείες σε αναπτυγμένες οικονομίες και στις οποίες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς οι γυναίκες. Σε επιχειρήσεις μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» δήλωσε η Smith Ihenacho.

Eνδεικτικά, το Fund πέρυσι ψήφισε εναντίον των προτάσεων των Δ.Σ. 16 επιχειρήσεων στις ΗΠΑ μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης, επειδή δεν είχαν γυναίκα στο Δ.Σ. τους. Μία εξ αυτών ήταν η γνωστή σε όλους μας Domino's Pizza που είναι εγγεγραμμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Έκτοτε η εταιρεία τοποθέτησε 2 γυναίκες στο Δ.Σ. της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr