NEWSFLASH...
ανάγνωση

Στον αστερισμό των Deloitte, Cisco και Pfizer, η Θεσσαλονίκη

Στον αστερισμό των Deloitte, Cisco και Pfizer, η Θεσσαλονίκη

Συμφωνίες που θα ανοίξουν το δρόμο, ώστε να εισρεύσουν στην Ελλάδα νέα ιδιωτικά αμερικάνικα επενδυτικά κονδύλια αναμένεται, λίαν συντόμως να υπογραφούν αποκαλύπτει ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βασίλης Καφάτος, απαντώντας σε τρεις ερωτήσεις κλειδιά στο αφιέρωμα που κάνει το epixeiro.gr με θέμα: Θεσσαλονίκη, Ανάπτυξη σε Πέντε Πυλώνες.

Deloitte, CISCO, Pfizer τρεις ιδιωτικές εταιρείες κλειδιά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθιστούν τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα ισχυρό επενδυτικό προορισμό. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας, με ευρύτερες προεκτάσεις στη ΝΑ Ευρώπη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικές επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες - κολοσσούς στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή του δόρατος την καινοτομία και τεχνολογία. Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνουν στην οικονομία και πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η δυναμική του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος;

Είναι σαφές πλέον ότι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι δείχνουν εμπιστοσύνη και επενδύουν στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στη δυναμική της Βορείου Ελλάδας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το 2021, αναδεικνύεται σε χρονιά με ισχυρές προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή μέσα από τις πολύ σημαντικές επενδύσεις της Deloitte, CISCO και Pfizer, οι οποίες σε συνδυασμό με εκείνες της Microsoft, Amazon και Tesla καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, αλλά και την Ελλάδα ευρύτερα, έναν ισχυρό επενδυτικό προορισμό.

Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικά οικονομικά οφέλη που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου δυναμικού υψηλής τεχνογνωσίας, ενώ στέλνουν σαφές μήνυμα και σε άλλες επιχειρήσεις για την προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, το αποτύπωμα αυτών των επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί νέες δυνατότητες εξέλιξης για το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό. Οι συνέργειες ανάμεσα στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις, συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εφαρμογών και έρευνας, με τελικό αποδέκτη και ωφελούμενο την ίδια την κοινωνία.

Πιστεύω, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθεί ένα νέο «κύμα» αμερικανικών επενδυτικών κινήσεων και συμφωνιών που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο αυτή την πορεία ανάπτυξης. Η Θεσσαλονίκη, ως ένα δυναμικό οικοσύστημα, έχει την προοπτική να υποδεχθεί, αλλά και να βοηθήσει στον πολλαπλασιασμό αυτών των πρωτοβουλιών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Εκτιμάτε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετεξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας στην ΝΑ Ευρώπη και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με τις ενέργειες της Πολιτείας;

Η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημικής κρίσης που βιώνουμε, αποτελούν πλέον καταλύτες ενός ευρύτερου οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. Όπως έχει ήδη τονίσει και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας, με ευρύτερες προεκτάσεις στη ΝΑ Ευρώπη. Είναι γεγονός, ότι οι επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται αλλά και αυτές που δρομολογούνται, επιταχύνουν την αλλαγή της εικόνας της πόλης, καθώς επικεντρώνονται στη γνώση και στις τεχνολογίες αιχμής και μπορούν να δώσουν νέα ώθηση σε ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της οικονομίας του τόπου.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στο ταλέντο των νέων μας, να επιταχύνουμε τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες της αγοράς και ενός κόσμου που αλλάζει (ψηφιακές δεξιότητες, προσαρμοστικότητα, κριτική σκέψη, κ.λπ.) και να προχωρήσουμε στη διασύνδεση των πρωτοβουλιών κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας. Βασική προϋπόθεση για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο καινοτομίας και τεχνογνωσίας είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και υποδομών για την ενίσχυση και διασύνδεση του σχετικού οικοσυστήματος που αποτελείται από επιχειρήσεις, start-ups, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επενδυτές, κυβέρνηση και τοπική κοινωνία. Το στοίχημα είναι η καλλιέργεια ζωντανών ανοιχτών κοινοτήτων καινοτομίας, ώστε να ευνοείται η γόνιμη ανταλλαγή γνώσης και ιδεών και να προάγεται η καινοτομία.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβατικές δράσεις που σχεδιάζει το Επιμελητήριο το προσεχές διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα στον άξονα καινοτομία; Πού θα δώσει έμφαση;

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, έχει ως πάγια και διαχρονική στρατηγική του την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, λειτουργώντας ως καταλύτης μετασχηματισμού και ανάπτυξης. Παράλληλα, μέσα από τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τα γρήγορα αντανακλαστικά του, ως φορέας, στηρίζει ουσιαστικά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, διασυνδέοντας τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη με την αγορά των ΗΠΑ και δημιουργώντας ευκαιρίες επενδύσεων και προόδου.

Η Επιτροπή Βορείου Ελλάδος σχεδιάζει σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την καλλιέργεια γόνιμου διαλόγου για τη δυνατότητα της πόλης να εξελιχθεί σε κόμβο γνώσης και καινοτομίας. Για παράδειγμα, εντός των επόμενων μηνών προγραμματίζει εκδηλώσεις ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους οικοσυστημάτων καινοτομίας που έχουν ήδη επιτύχει να διαμορφώσουν δυναμικές περιοχές καινοτομίας σε πόλεις των ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, συμβάλλοντας στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αναγνώριση των προϋποθέσεων επιτυχίας και αξιοποίησης των εκθετικών αλλαγών που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, αλλά και στην ανάπτυξη ενός οράματος και αφηγήματος αναφορικά με την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κόμβο γνώσης και καινοτομίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr